Platform over gevels, glas & daken
COLUMN: Recyclekampioen
Stingo Huurdeman – Projectcoördinator Data & Circulaire Innovaties, New Horizon

COLUMN: Recyclekampioen

Beste stadsavonturiers,

In onze drukke stadsjungle neem ik je mee op een avontuur dat Indiana Jones zou doen blozen: welkom in de wereld van urban mining! Hier, tussen het stadslawaai en het getoeter, ontdek je een vergeten schat: aluminium. Ik ben geen Indiana Jones, maar een urban miner, en mijn schatten zijn geen klassieke artefacten, maar het moderne wondermetaal aluminium.

Waarom die obsessie met aluminium in deze betonnen wildernis? Aluminium is de onbezongen held van ons stadsbestaan. Licht als een veertje maar sterk als een superheld, aluminium drijft niet alleen onze fietsen en trams aan, maar schittert ook in de glanzende torens die de tot de hemel reiken.

Nu denk je misschien dat ik als urban miner gewoon door afval snuffel op zoek naar blinkende juwelen. Maar eigenlijk speel ik een cruciale rol in de transitie naar een circulaire bouw- en vastgoedeconomie. Aluminium is namelijk een recyclekampioen. Het smelt telkens opnieuw zonder zijn kwaliteiten te verliezen. Dit proces bespaart niet alleen energie, maar vermindert ook de noodzaak van nieuwe grondstoffen.

En laten we de glamour van dit metaal niet vergeten. Zijn weerstand tegen corrosie maakt het een favoriet van architecten en ontwerpers. Denk maar aan de glanzende gevels van moderne wolkenkrabbers of de strakke buitenkant van elektrische voertuigen – allemaal danken ze hun lange levensduur en esthetiek aan de standvastige weerstand van aluminium tegen roest en bederf.

Maar laten we niet vergeten dat achter die glans ook flink wat energie schuilgaat. Aluminiumproductie slurpt energie alsof het een onverzadigbare batterij is. Des te belangrijker om vanuit het principe van urban mining ervoor te zorgen dat dit materiaal zijn hoogwaardige glans behoudt. 

Dus, als je de volgende keer langs een glimmende aluminium gevel loopt, sta dan even stil bij dit glimmende materiaal. Het heeft niet alleen onze steden gevormd, maar heeft ook een duurzame toekomst gesmeed. Een toekomst waarin we niet alleen schatten opgraven, maar ook de ecologische schade herstellen terwijl de zon ondergaat boven onze bruisende betonjungle.

LEES ALLE COLUMNS OP

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details