Platform over gevels, glas & daken
CO2-neutraal van cradle-to-grave
De gevelbouwer krijgt op de bouw een kant-en-klaar aangeleverd element, inclusief ankers voor montage.

CO2-neutraal van cradle-to-grave

Natuursteen opnieuw uitgevonden

Met Silestone heeft Cosentino een aardig marktaandeel in de wereld van interieurtoepassingen. Sinds 2012 schittert het Spaanse bedrijf ook met het exclusieve Dekton waarbij het aloude natuursteen als het ware opnieuw is uitgevonden. Het resulteert in een uiterst duurzame en multifunctionele toepassing, waaronder gevelbekleding die CO2-neutraal is van cradle-to-rave. En niet geheel onbelangrijk in deze tijden van schaarste: de levertijd voor maatwerk bedraagt slechts vier tot zes weken!

Dekton is een 100% natuurlijk product en wordt volledig CO2-neutraal geproduceerd in de fabriek in Spanje.

Dekton is een 100% natuurlijk product en wordt volledig CO2-neutraal geproduceerd in de fabriek in Spanje. “De basisreceptuur bestaat uit meer dan twintig mineralen, waaronder stukken natuursteen en elementen van glas”, legt Léon Veldhof uit, Facade Manager bij Cosentino Nederland. “Deze mineralen worden vermalen, waarna er water aan wordt toegevoegd zodat een papje ontstaat. Dat wordt in een afgewogen dosering in een mal gegoten en vervolgens onder een enorme pers tot een plaat geperst van 320 bij 144 cm. Door de persing met een extreem hoge drukkracht van 25.000 ton (!) vindt er een sinteringsproces plaats waarbij het water razendsnel uitvloeit. Op die manier bootsen we als het ware het natuursteenproces na waar de natuur duizenden jaren voor nodig heeft.”

Dekton zet niet uit, krimpt niet en door de unieke toplaag is het 100% Uv-bestendig.

Extreem hoge dichtheid

Na de persing tot een ultradunne plaat wordt er een kleur op geprint en gaat deze in de oven waarbij de laatste waterresten verdwijnen en de toplaag samensmelt met de onderliggende laag. “Het resultaat is een element met een hele hoge dichtheid en daarmee perfect toepasbaar aan de gevel”, zegt Veldhof. “Het product zet niet uit, krimpt niet en door de unieke toplaag is het 100% Uv-bestendig. Verkleuringen na verloop van tijd zijn totaal niet aan de orde. En door de hoge dichtheid trekt er ook geen vuil of water in het paneel en heeft groene aanslag geen kans om te hechten. Het paneel regent schoon, wat maakt dat je de gevel veel minder frequent hoeft te bewassen. En mocht de gevel door een of andere onverlaat met graffiti of verf worden besmeurd, kun je dat ook heel gemakkelijk verwijderen. Zelfs met een agressieve stof, mocht alleen water geen soelaas bieden.” 

Via een geavanceerd productieproces ontstaat een element met een hele hoge dichtheid en is daarmee perfect toepasbaar aan de gevel.

Cut-to-size factory

Cosentino beschikt in Spanje over een zogenaamde cut-to-size factory. “We maken de elementen op maat in de fabriek. De gevelbouwer krijgt op de bouw dus een kant-en-klaar aangeleverd element, inclusief ankers voor montage. Dat maakt dat (bijna) iedereen het gevelpaneel kan monteren”, zegt Veldhof die bovendien trots is op de korte levertijden. “Na het plaatsen van een bestelling gaan wij alvast produceren. Als de bouw vervolgens bijna zover is om de panelen te installeren, worden de laatste maten aan ons doorgegeven en zorgen we dat we binnen vier tot zes weken uitleveren. Volledig op maat. Wat wil je nog meer?!” Na enkele jaren ‘zaaien’, zijn de eerste projecten met Dekton in Nederland al uitgeleverd. “Voor begin volgend jaar staan er ook alweer vijf projecten op stapel, waaronder het nieuwe Stadhuis in Helmond. Het gemeentebestuur heeft bewust de keuze gemaakt voor een CO2-neutrale gevelbekleding.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details