Platform over gevels, glas & daken
Circular Inspirations | Raimond Stassen, Project Manager, Hydro Building Systems Netherlands

Circular Inspirations | Raimond Stassen, Project Manager, Hydro Building Systems Netherlands

Wat is circulariteit? Aluminium gevels recyclen of hergebruiken…

We krijgen regelmatig de vraag of we de kozijnen kunnen hergebruiken in plaats van recyclen. Hoeveel materialen gebruiken we en kunnen we hergebruiken. Kijk bijvoorbeeld naar de auto’s die we rijden, de huizen waar we in wonen enz. Niets heeft het eeuwige leven, maar alles kan wel hergebruikt worden. Daarom ben ik ook een voorstander om materialen te recyclen. In mijn privé situatie doe ik dit iedere keer. Vloeren die wij in huis hebben gelegd zijn afgekeurde vloerdelen. Tafels zelf gemaakt van oude pallets. Kortom iets wat een levensduur heeft gehad, kan weer in een andere toestand een nieuwe leven krijgen. Dit geldt ook voor aluminium.

Iedere dag werken wij met aluminium gevels van WICONA (onderdeel van de Hydro group), het meest duurzame aluminiumbedrijf dat er op dit moment is. Wij vragen niet meer of het duurzaam moet worden, wij doen het gewoon. Wij leveren verschillende raam- en gevelprofielen standaard in post-consumed aluminium. Dit is geen gerecycled aluminium gemaakt door ons eigen afval of van onze klanten. Nee het gaat hier om echt oude ramen die een levensduur hebben gehad van 20 tot 50 á 60 jaar. De techniek die Hydro ontwikkeld heeft, is zo duurzaam dat wij nog maar 5% van de energie nodig hebben ten opzichte van nieuw aluminium en 2,3 kg CO2/kg aluminium. Op dit moment kunnen wij van de billets die wij maken met post-consumed aluminium garanderen dat deze bestaan uit 82% oude ramen. Dit aluminium wordt bij Hydro geleverd onder de naam “Circal” en WICONA heeft dit vertaald naar “infinite aluminium”. Er is dus een aanzienlijke hoeveelheid oude ramen aanwezig in onze profielen. Ook worden er alleen maar isolatoren gebruikt van gerecycled polyamide. De rubbers zijn gemaakt van recyclede EPDM. Naast de standaard series kunnen we ook volledige projecten realiseren. Op dit moment zijn er veertig projecten in Europa in uitvoering die worden voorzien van “Circal” aluminium.

Nu stel ik weer de vraag: kunnen we gevels met alle onderdelen steeds herplaatsen of kunnen we ze beter recyclen in nieuwe ramen? Waardoor iedereen zijn eigen ontwerp kan blijven realiseren.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details