Platform over gevels, glas & daken
VMRG

Circular Inspirations

Martijn-31

8 april 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Wat? Werk jij aan de circulaire economie? Daar geloof ik niet in, te duur om die producten in te kopen, dat gaat nooit werken. Ja, zo kan je er in staan als je deze nieuwe economie verwart met de lineaire waarbij de focus ligt op het maken en verkopen alleen. De Circulaire Economie gaat juist over de toekomst en verantwoordelijkheid houden. Maar hoe werkt dat in praktijk? Is het echt duurder? 

Hoe borgen we dat het materiaal dat vandaag in een gevel wordt gestopt, dertig jaar later bij het afdanken weer terug in de metaalketen komt. Beter nog, hoe borgen we dat na dertig jaar het gevelproduct zelfs hergebruikt of geüpgraded wordt? 

Met deze vragen onder mijn arm loop ik dagelijks rond en heb ik gesprekken met klanten die actief zijn met ontwikkelen en beheren van gebouwen. Sommigen reageren zoals genoemd, maar er zijn ook positieve reacties. Tegenwoordig poppen de circulaire materiaalinitiatieven steeds meer op als alternatief op een conventioneel product of materiaal. 

Wat er in de gesprekken nog wel eens aan ontbreekt, is de fase na oplevering van een project, de gebruiks- en exploitatiefase van de gevel. Want als een circulair product is toegepast met een hoge mate van herbruikbaarheid, met een goede recyclebaarheid, met een goede mogelijkheid tot upgraden in de toekomst, maar niemand dit na dertig jaar meer weet. Wat als de maker er geen bemoeienis meer mee heeft gehad tijdens de exploitatie? Juist daar ligt denk ik één van de belangrijkste aandachtspunten in de circulaire
(gevel)industrie. 

Een nieuwe rol voor de gevelbouwer anno 2021? Ik denk het wel! Als oplossing voor dit vraagstuk werken wij bij Alkondor Hengelo een volledig nieuw ‘as a service businessmodel’ uit met een nieuwe technische oplossing. Wij nemen volledige verantwoordelijkheid en regisseren de kringloopcirkels van de gevels tijdens de gebouwexploitatie. Zo borgen wij nu en in de toekomst een oneindig circulaire gevel die aanpasbaar is aan nieuwe ontwikkelingen.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Erwin Krekels

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Gevelbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details