Platform over gevels, glas & daken
Circular Inspiration – Duurzaam ontwikkelen
Robert Zegveld. Director Sales Profiles, E-MAX Sustainable Aluminium

Circular Inspiration – Duurzaam ontwikkelen

De Europese Commissie heeft daarom in de Green Deal gesteld dat in 2030 de CO2-uitstoot meer dan 50% minder moet zijn dan in 1991. Tegen 2050 moet heel Europa zelfs CO2-neutraal zijn. Het is dus belangrijk dat we, als Europa, volledig circulair zijn. Iedereen – bedrijven, overheidsinstellingen en particulieren – moeten daarin hun verantwoordelijkheid nemen. 

Bij E-MAX zijn we wat de Europese Green Deal betreft al klaar voor 2030. We zijn zelfvoorzienend in onze energie en werken met een eigen logistiek centrum met herbruikbare verpakkingen. Maar bovenal hebben we een circulaire productiemethode om kwalitatief hoogwaardig én duurzaam aluminium onder de merknaam X-ECO te produceren. Met ons premium circulair aluminium is het mogelijk om ook voor de raam- en gevelbranche aluminiumprofielen te produceren met 90% recyclagecontent. Hiermee dragen wij bij aan de doelstellingen van de Europese Commissie wat betreft het verlagen van de CO2-uitstoot. Ter vergelijking: klassiek aluminium dat met fossiele brandstoffen is geproduceerd, heeft een uitstoot van meer dan 10 ton CO2 per ton aluminium. Een gemiddelde auto moet zo’n 58.000 kilometer rijden om dat uit te stoten! Met onze X-ECO legeringen produceren we minder dan 1 ton CO2 per ton aluminium. Dat is de laagste uitstoot van aluminium die er tot nu toe bestaat.

En het belangrijkste: het recyclen gaat niet ten koste van de kwaliteit van ons premium circulair aluminium. Samen met wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel hebben we bewezen dat de bekende en gewaardeerde eigenschappen van klassiek aluminium, zoals kracht, vervormbaarheid, licht gewicht, corrosiebestendigheid en oppervlaktekwaliteit, ook voor X-ECO gelden. De eigenschappen en de kwaliteit van aluminiumprofielen worden immers bepaald door de legeringssamenstelling én hoe je ermee omgaat. De beheersing van de giet-, extrusie- en nabewerkingsprocessen zijn dus net zo belangrijk. De oorsprong van het materiaal speelt daarentegen geen rol. Terecht wordt er gesteld: “Aluminium is born for recycling”.

Maar hier laten we het niet bij. Wij blijven ons duurzaam ontwikkelen. We onderzoeken op welke wijze we van het gas afkunnen. Een mogelijkheid zou zijn om in samenwerking met andere ondernemingen en industriecomplexen een waterstofleiding aan te leggen. De wens om volledig CO2-neutraal te zijn in 2050, lijkt dan ineens geen utopie meer.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details