Platform over gevels, glas & daken
Circulaire baksteenstrip wint 2 Iconic awards

Circulaire baksteenstrip wint 2 Iconic awards

Innovatieprijzen voor geupcyclede historische baksteen

De duurzame upcycling-aanpak en het unieke uiterlijk van de klinker, die industrieel niet op dezelfde manier geproduceerd kan worden, overtuigde de jury van de Iconic Awards. Het gevelisolatiesysteem afgewerkt met circulaire baksteenstrips is winnaar in de categorie Innovative Architecture en Innovative Material. Als internationaal gevestigde wedstrijd richten de Iconic Award zicht op toekomstgerichte producten en architectuur. Daarbij speelt het idee om ontwerp, architectuur, bouw en industrie bij elkaar te brengen een essentiële rol.

Circulaire baksteenstrip wint 2 Iconic awards

Circulaire baksteenstrips

Circulaire baksteenstrips zijn steenstrips voor gevelbekleding, die zijn verkregen uit 100 jaar oude bakstenen. De bakstenen worden met de hand verwijderd uit oude kolenmijnen en verlaten fabriekspanden in het Duitse Ruhrgebied, gezaagd en vervolgens verwerkt in nieuwe gevelsystemen. Ze kunnen zowel bij nieuwbouw- als renovatieprojecten worden toegepast, als afwerking op gevelisolatie, ook in combinatie met andere gevelafwerkingen. Het resultaat: unieke stenen die een 100 jaar oud verhaal vertellen. Door de karakteristieke uitstraling van de stenen, die niet bereikt kan worden met industrieel vervaardigde producten, kunnen bijzondere, unieke gevels worden gerealiseerd.

Circulaire baksteenstrip wint 2 Iconic awards

Recyclen historische bakstenen

De historische bakstenen werden toen – net zoals nu – gebakken van natuurlijke grondstoffen zoals leem en klei. De grondstoffen werden ontgonnen aan de oppervlakte nabij de productiefaciliteiten. In vergelijking met andere bouwmaterialen is het verbruik van energie voor het bakken van de stenen zeer hoog, vanwege de hoge temperatuur van het bakproces. En dit is dus het grote voordeel van de historische bakstenen: ze zijn al geproduceerd. De productie-inspanning hoeft dus niet meer vanuit het duurzaamheidsoogpunt te worden meegerekend. Bakstenen die zijn geproduceerd voor het bouwen van muren, hebben naar schatting een levensduur tot wel 150 jaar of meer.

Circulaire baksteenstrips:

* Robuuste en historische baksteenuitstraling
* Bijdrage aan een circulaire economie
* Unieke en authentieke ontwerpmogelijkheden
* Weersbestendig
* Getest voor gevelisolatiesystemen

Circulaire baksteenstrip wint 2 Iconic awardsIn de praktijk

In Zwitserland en Oostenrijk worden sloopstenen en mortelresten al verwerkt tot recyclebare bakstenen. Reststukken die overblijven na het verzagen van de oude bakstenen zijn enkel mineraal bouwpuin en kunnen bijvoorbeeld worden verwerkt tot recyclingpuin, dat vervolgens gebruikt kan worden in de civiele techniek of wegenbouw.

Er zijn uitgebreide tests uitgevoerd om het gebruik van deze steenstrips op gevelisolatiesystemen te garanderen. Zowel waterabsorptie als vorstbestendigheid voldoen aan de huidige vereiste criteria: waterabsorptie getest volgens DIN EN 10545-3 en vorstbestendig volgens DIN EN 10545-12.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details