01:22
23-10-2015

Checklist Gevelbehandeling

Nederland telt enkele miljarden vierkante meters geveloppervlak. Verschillende materialen worden ervoor gebruikt. Uiteenlopende oorzaken zorgen voor verontreiniging van gevels. Een gevel goed onderhouden is vakwerk.

Architecten, ingenieurs en aannemers kunnen bij ontwerp en bouw vragen hebben over te gebruiken gevelmaterialen. Zij kunnen terecht bij het netwerk van experts gevelbehandeling van de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB). Elke expert heeft zijn eigen aandachtsgebied: glas, chemie, bouwkunde, metaal, metsel- en voegwerk, mineralen gevels en architectuur.

Voor opdrachtgevers is het soms moeilijk om de juiste gevelbehandelaar te vinden. Hoe komt u tot de juiste keuze? Welke vragen stelt u om zicht te krijgen op de kennis en kunde van de gevelbehandelaar. Waar let u op? OSB geeft u tips.

Tips
•     Om een gevel in topconditie te brengen, moeten er meestal meerdere handelingen plaatsvinden. Drie vragen vormen de basis voor een goed behandelplan. Allereerst: wat is de oorzaak van de verontreiniging? Vervolgens: Hoe verwijder je die verontreiniging? Dit is afhankelijk van het gebruikte gevelmateriaal. Denk aan steensoorten, maar ook aan kunststof- en aluminiumbekleding. Vraag om een proefstuk. En daarna: hoe bescherm je de gevel duurzaam? Bespreek deze punten met uw gevelbehandelingsbedrijf. Zij hebben alle kennis in huis om u goed te adviseren.
•     Veilig werken op hoogte. Om te kunnen werken aan gevels zijn vaak speciale maatregelen vereist en is specifieke kennis nodig. Voor deze werkzaamheden wordt vaak op hoogte gewerkt. Om dat veilig te kunnen doen, moeten bedrijven zich aan strenge voorschriften houden. Vraag hoe het bedrijf werken op hoogte heeft geïntegreerd in de bedrijfsvoering.
•     OSB-Keurmerk: Een gevelbedrijf dat aangesloten is bij OSB voldoet aan de kwaliteitseisen en is financieel betrouwbaar. Leden van OSB worden jaarlijks door een onafhankelijke instantie gecontroleerd op toepassing van wet- en regelgeving, afdracht van belastingen en premies, de toepassing van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag en enkele schoonmaakspecifieke eisen. Ook wordt gecontroleerd op (de juistheid van) identiteitsdocumenten van de medewerkers.
Zoekt u een gevelbedrijf met het OSB-Keurmerk? Kijk dan op www.osb.nl/ledenlijst-met-osb-keurmerk/ en zoek op specialisme gevelbehandeling.
•     Bekijk de website van het bedrijf kritisch. Staan er referenties op en zo ja, trek die dan eventueel na.
•     Op http://www.osb.nl/checklist-gevelbehandeling/ vindt u een uitgebreide checklist om u te helpen bij het vinden van de juiste gevelbehandelaar. In deze checklist staan bijvoorbeeld vragen over de organisatie (onder andere plan van aanpak, milieu, veiligheid en personeel) en de vakbekwaamheid (onder andere opleiding en resultaatcontrole).

OSB. Samen voor een schone zaak.

 

Tekst: Roel van Gils         Beeld: OSB

 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Gevelbouw partners