Platform over gevels, glas & daken
Centrum EinsA, Dülmen. Baksteen borgt identiteit

Centrum EinsA, Dülmen. Baksteen borgt identiteit

Een gemeenschapshuis voor jong en oud, dat is EinsA in Dülmen, Westfalen. Het intergeneratieve ontmoetingscentrum met gemeentelijke en kerkelijke voorzieningen werd gerealiseerd naar een ontwerp van dreibund architekten BDA. Met zijn opvallende gevels opent het gebouw zich naar het stadhuis en de St. Viktorkerk. Dreibund architekten stemde het metselwerk af op de bebouwing rondom, met de lichtgekleurde projectsortering IGZ HS van Hagemeister.

Het Intergeneratief Centrum (IGZ) EinsA in Dülmen is een ontmoetings- en vrijetijdscentrum voor alle leeftijden. Dreibund architekten uit Bochum ontwierp het multifunctionele complex als een aanschakeling van volumes in het kleinschalige centrum van de Westfaalse gemeente.

Door de volumes slim te rangschikken in de historische binnenstad, onstond in Dülmen een stevig nieuw centrumgebied. EinsA is ontworpen als voortzetting van de openbare ruimte, aldus projectarchitect Tom Helms: “Het forse vereiste volume moest subtiel worden geïntegreerd in de kleinschalige structuur van de stad.” Aan de westzijde koppelde Dreibund architekten het centrum met een glazen overkapping aan het 15de eeuwse stadhuis van Dülmen (herbouwd in 1954). Zo ontstond een nieuwe openbare binnenplaats voor bezoekers van EinsA en de inwoners van Dülmen. Aan de noordzijde opent het centrum zich naar de even oude (en eveneens herbouwde) St. Viktorkerk. Aan de oostzijde schiep de Lvormige nieuwbouw van EinsA een nieuw, klein stadsplein.

Aan de gevels kreeg EinsA de lichtgekleurde handstrich projectsortering IGZ HS van Hagemeister. Helms: “Het intensieve gebruik van EinsA vroeg om een duurzaam en robuust gevelmateriaal. Tegelijkertijd moesten we de gevels van de nieuwbouw inpassen in de nauwe stegenstructuur en afstemmen op de bebouwing rondom – een mix van rode baksteenarchitectuur en zandsteenkleurige bebouwing.” Om die reden koos Dreibund architekten voor de lichtgekleurde handstrichsortering in dunformaat die in samenwerking met Hagemeister speciaal voor het project werd ontwikkeld.

Op verschillende plekken zette Dreibund architekten met de Hagemeistersortering accenten. Zo kregen de gevels aan de kerkzijde een reliëf van onregelmatig uitkragende koppen. Ook bij de overgangen van binnen en buiten en in het interieur werd de projectsortering van Hagemeister toegepast.

Het metselwerk van EinsA werd uitgevoerd in wildverband, met een voegkleur die aansluit op de baksteen, om zo de gevelvlakken sterker aan te zetten. Tom Helms: “In het veranderende licht blijft daarbij de structuur van het metselwerk altijd zichtbaar.”

Projectgegevens
Opdrachtgever: gemeente Dülmen, katholieke parochie St. Viktor en WSG
Projectleiding: agn Niederberhaus & Partner, Ibbenbüren
Architectuur: dreibund architekten BDA, Bochum
Baksteen: projectsortering IGZ HS
Formaat: DF (240 x 15 x 52 mm)
Gemetseld geveloppervlak: ca. 1.500 m²

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details