Platform over gevels, glas & daken
CAD-systeem voor de dak- en geveltechniek

CAD-systeem voor de dak- en geveltechniek

Aan het woord is Reinier Huizing van Metaalbouw TSV uit het Drentse Nieuw-Buinen. “Voor de dak- en geveltechniek is er eigenlijk maar één CAD-systeem dat eruit springt en dat is HiCAD. Dankzij de verschillende modules kunnen we in één oplossing zowel ontwerpen als het productieproces aansturen. Dat gaat je in alle andere CAD-systemen niet lukken.”

Metaalbouw TSV is gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren en monteren van dak- en gevelbekleding in aluminium, staal en composiet. “We verzorgen alles in eigen huis van A tot Z, al dan niet via dochterondernemingen zoals Plaatzetterij Drentse Poort voor het uitvoeren van aanvullende zet-, pons- en freeswerkwerkzaamheden,” legt Huizing uit. “Het is onze filosofie om opdrachtgevers volledig te ontzorgen. Drie jaar geleden zijn we ons gaan toeleggen op het 3D-tekenen en via, via bij ISD terechtgekomen, leverancier van HiCAD in de Benelux. We hebben veel CAD-systemen beproefd, maar HiCAD is het enige systeem dat echt inspeelt op de behoeften in de dak- en geveltechniek.”

Dak- en wandmodule

TSV is in HiCAD gestart met de dak- en wandmodule. Huizing: “Voorheen tekenden we alles in 2D en werd al het plaatmateriaal voor een gebouw handmatig uitgerekend. Dat werd weer overgezet in een Excel-sheet en opgestuurd naar onze platenleverancier SAB Profiel. Zij namen alle informatie vervolgens weer handmatig over in hun eigen systemen. Kortom, nogal omslachtig met een behoorlijke kans op fouten. Samen met ISD hebben we een script geschreven zodat we in HiCAD rechtstreeks vanuit het 3D-ontwerp met één druk op de knop een CSV-file kunnen genereren. Hierin staan alle details: lengtes, pakketindeling, alles. De file wordt geüpload in het systeem van onze platenleverancier, zonder ook maar enige manuele inbreng. Dat verbetert de efficiency aanzienlijk én vermindert de kans op fouten.”

Innovatiecentrum Triade in Groningen.

Modules 

Huizing erkent dat TSV met name in het eerste jaar te maken had met de nodige opstartperikelen. “We waren allemaal gewend aan 2D-tekenen. Het is zaak om uit je comfortzone te stappen en oude gewoontes even opzij te zetten. Eenmaal eraan gewend, is het natuurlijk prachtig. HiCAD neemt veel rekenwerk uit handen. We hebben weer tijd om koffie te drinken,” lacht hij. “Op ons advies heeft ISD bovendien de bibliotheek aangevuld met productkenmerken van de grotere leverancier in de dak- en wandbeplating. Daarnaast maken we gebruik van andere standaard modules in HiCAD, zoals de module voor Alucobond en de Sheet Metal-omgeving. Alle modules voor de gevel zijn in elkaar verweven en communiceren perfect met elkaar.”

De samenwerking met ISD verloopt volgens Huizing uiterst prettig. “Zeker in het begin hebben we gigantisch veel contact gehad met ze. Het fijne was dat we altijd konden terugvallen op een vast aanspreekpunt, Arjen Klein in ons geval. Hij heeft ervoor gezorgd dat zaken die we misten, uiteindelijk in het programma zijn opgenomen. Een groot voordeel van HiCAD ten opzichte van andere CAD-software die toch vaak wat star is. ISD staat echt open voor feedback. Inmiddels hebben we al vele mooie projecten in HiCAD opgeleverd, zoals Innovatiecentrum Triade in Groningen, maar ook De Woldring Locatie en de Black Box zijn echte eyecatchers die in HiCAD zijn
geëngineerd.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details