Platform over gevels, glas & daken
BREAAM-NL certificering steeds vaker gevraagd door duurzaamheidsambitie

BREAAM-NL certificering steeds vaker gevraagd door duurzaamheidsambitie

Door opdrachtgevers wordt er meer en meer gevraagd naar een BREAAM-NL certificaat, het meest gebruikte keurmerk voor duurzame gebouwen. Niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bij renovatieprojecten geldt steeds vaker een duurzaamheidsambitie. Dit keurmerk heeft gevolgen voor de bouwer/aannemer, maar ook voor alle toeleveranciers en andere producenten van halffabricaten voor het project.

Ook Weerter Paneel Industrie (WPI), een toonaangevende producent van sandwichpanelen, loopt steeds vaker tegen deze uitdaging aan. Willem-Jan Korsten, managing director van WPI: “Soms horen wij in een heel vroeg, of juist in een zeer laat stadium dat een bouw een bepaald BREAAM-certificaat moet gaan halen. Voor ons als producent is het af en toe zoeken hoe wij onze elementen moeten samenstellen en vanwaar wij onze materialen betrekken.”

Weerter PaneelOVG Real Estate ontwikkelt het voormalige Rabobankkantoor aan de Fellenoord 15 naar een nieuwe huisvesting voor het Rijksvastgoedbedrijf. (Beeld: EDGE Technologies)

Ontzorgen door jarenlange ervaring
“In het verleden (2009) zijn wij betrokken geweest bij het eerste bedrijfspand dat in Nederland gebouwd werd met een LEED-certificaat. Vergelijkbaar aan BREAAM maar dan de Amerikaanse norm. Er worden brede eisen gesteld aan onder andere de producten die worden toegepast, waarbij zelfs een maximale afstand tot de bouwplaats geldt waarbinnen de onderdelen moeten zijn geproduceerd. Ook de certificering van de toeleveranciers heeft hier betrekking op. Als paneelleverancier maken wij natuurlijk veelvuldig gebruik van halffabricaten om onze producten te kunnen maken. Doordat we tegen waardes aanlopen waar we rekening mee moeten houden, is het soms een uitdaging om de juiste leverancier/producent te vinden. Maar door onze jarenlange ervaring en betrokkenheid bij LEED-projecten, hebben we binnen ons systeem een bepaalde werkwijze gevonden om dit proces aan te gaan en ik mag wel zeggen dat we dat inmiddels aardig onder de knie hebben.”, vervolgt Willem-Jan. “Het is en blijft voor opdrachtgevers vaak een grijs gebied, of er wordt bij aanvang vaak te licht over gedacht. Er komt aardig wat bij kijken, wil je volledig voldoen aan de gestelde eisen. WPI biedt complete ontzorging op het gebied van engineering, kwaliteit en leveringsbetrouwbaarheid. Vandaar ook het streven om in 2019 onze ISO 14001-certificering te behalen. Als bedrijf zijnde wordt het daarmee makkelijker om aan de BREAAM Excellent-certificering te voldoen.”

BREAAM Excellent bij project Fellenoord
“Wij zijn recentelijk betrokken bij 2 projecten met een BREEAM certificering. Project Fellenoord 15 te Eindhoven. Hier krijgt het oude Rabobank kantoor bij station Eindhoven een herbestemming, waarvoor wij – as we speak- de panelen aan het produceren zijn. Daarnaast hebben wij onlangs de sandwichpanelen geleverd voor het nieuwe Global Foods Innovation Center van Unilever te Wageningen. Het ontwerp van dit gebouw heeft in augustus 2018 één van de hoogste BREEAM-scores ter wereld voor onderzoeksgebouwen behaald: BREEAM-NL Outstanding, de maximaal haalbare duurzaamheidscertificering. Door uitsluitend materialen toe te passen die zijn geproduceerd door ISO 14001 fabrikanten (aluminium, staal, isolatiemateriaal, toegepaste poedercoating, lijm, kit), voldoen alle componenten en halffabricaten aan de gestelde eisen, waarmee wij onze bijdrage leveren aan het behalen van de gewenste BREEAM-NL oplevercertificaten.”, besluit Willem-Jan.  

Tekst: Susan Peek
Uitgelichte afbeelding: 
Het Unilever Global Foods Innovation Center te Wageningen opent naar verwachting medio 2019 haar deuren.(Beeld: Unilever)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details