Platform over gevels, glas & daken
Brandveilige gevels zijn een hot item. Fire safety expert op beurs GEVEL 2022
SBI test versus Intermediate scale test.

Brandveilige gevels zijn een hot item. Fire safety expert op beurs GEVEL 2022

GEVEL 2022, dé vakbeurs voor de gevelbranche, staat drie dagen in het teken van het uitwisselen van kennis en ervaring op het gebied van ontwerp en engineering van de gebouwschil. Daar mag zoiets cruciaals als brandveiligheid niet ontbreken natuurlijk. Dé reden dat Efectis op de beurs te vinden is.

Efectis is wereldwijd erkend als dé expert in brandwetenschap en heeft ruime kennis op het gebied van techniek, engineering en modellering, risicoanalyse, testen, inspectie en certificering. “De gevel is één van de meest kwetsbare elementen van een gebouw tijdens een brand”, begint Arjo Lock, manager testing reaction to fire bij Efectis Nederland. “Op basis van 70 jaar ervaring beoordelen wij de brandprestaties van individuele producten, systemen of van het gehele project.”

Europese regelgeving

Cindy Beckers, manager expertise & engineering bij Efectis Nederland: “Volgens de NEN 6068 en het Bouwbesluit moeten bouwmaterialen voor gevels voldoen aan Brandklasse B. Daarvoor wordt de zogenaamde Single Burning Item (SBI) test gebruikt. Maar het is belangrijk dat niet alleen de toegepaste producten, maar juist de complete opbouw van de gebruikte materialen voldoet aan de gestelde wet- en regelgeving.” Lock: “Er wordt een nieuwe geveltest ontwikkeld in Europa, maar dat proces duurt te lang. Dus heeft de overheid aan de NEN-commissie verzocht om een praktische richtlijn op te stellen voor de tussenliggende periode. Er is een werkgroep geformeerd en die zijn een initiatief gestart, waar wij met Efectis aan mee werken, zodat het werkelijke brandgedrag van een gevel beter vastgesteld kan worden.” Een interessante tussenoplossing, volgens Lock.

Belangrijke rol in het voortraject

“Het is enorm belangrijk om in het voortraject te kijken naar de toe te passen materialen”, vindt Beckers. “En precies dáár zit onze toegevoegde waarde. In overleg met de architect (welke esthetiek wil je bereiken) en de aannemer (welke beschikbare materialen zijn er) kijken wij of dat samengaat. We onderzoeken, geven advies op basis van onze jarenlange expertise, of voeren bijvoorbeeld testen uit met een mock-up om te kijken hoe een combinatie van materialen reageert. Op die manier kun je aantoonbaar onderbouwen dat iets veilig is, zelfs als het (nog) niet geborgd is in de wet- of regelgeving. Uiteraard doen we dat in goed overleg met het bevoegd gezag.”

Grote geveltesten

“Naast testen met de SBI-methode, hebben we een installatie staan waarmee we een voorselectie op de grote geveltest kunnen uitvoeren. We hebben dit bij de werkgroep naar voren geschoven zodat dit ingezet kan worden tot de nieuwe Europese geveltest een feit is. Bij deze gerenommeerde methode kun je aanvullende metingen uitvoeren om bijvoorbeeld de hoeveelheid energie vast te stellen die er bij een brand vrijkomt. Zeker in een tijd waarin de overheid bezig is met een inhaalslag in de woningbouw en er allerlei gebouwen in een rap tempo neergezet moeten worden, is het belangrijk dat deze brandveilig zijn. Bij vragen vanuit overheid of brandweer geven de productdocumenten niet altijd alle antwoorden. Het is belangrijk om kritische vragen aanvullend te beoordelen en aan te tonen dat specifieke situaties veilig zijn of veiliger kunnen. Precies om die reden werken we mee aan het ontwikkelen van een testmethode die deze situatie kan beoordelen.”

Toegevoegde waarde

“Leveranciers kennen ons wel, weten wat Efectis voor ze kan betekenen, laten hun producten bij ons testen en certificeren. Op de beurs GEVEL 2022 willen we graag laten zien wat we kunnen betekenen voor architecten, aannemers en ontwikkelaars op het gebied van brandveiligheid. In het voortraject of tijdens de bouw. Het is ons dagelijks vak om te beoordelen, te berekenen, te testen en aanvullende zekerheid te geven. Het is aan hen om onze kennis en expertise te benutten! We nodigen ze dan ook van harte uit om langs te komen bij stand nummer 04.B015, hal 4, zodat we kunnen vertellen wat we voor hen kunnen betekenen.

Contactpersoon op de beurs: 

Michiel Klijn, [email protected]

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details