Platform over gevels, glas & daken
Brandklasse B gecertificeerde sandwichpanelen met Trespa
Bij een groot project aan de Noordbrabantstraat in Amsterdam zijn de Trespa® Sandwichpanelen van Panelen Holland toegepast. (Beeld: Panelen Holland)

Brandklasse B gecertificeerde sandwichpanelen met Trespa

Het brandgedrag van gevels wordt helaas nog te vaak onderschat, ondanks dat het Bouwbesluit er eisen aan stelt. Dat vindt ook Vincent Wijnja, hoofd verkoop bij Panelen Holland. Het bedrijf zet sinds 2021 flink in op testen bij Efectis om de meest voorkomende types sandwichpanelen te kunnen leveren met Brandklasse B certificering (volgens de norm EN13501-1). Inmiddels biedt Panelen Holland ook Trespa® Sandwichpanelen, die Brandklasse B behalen. 

“Trespa® platen worden vaak als gevelbekleding gebruikt omdat ze uitermate geschikt zijn om unieke effecten te creëren, de kwaliteit van een gebouw te onderstrepen of de uitstraling van een gebouw te bepalen”, begint Wijnja. “Maar er zijn meer voordelen: Trespa® is een kras-, slag- en stootvaste gevelbekleding, goed te combineren met andere materialen en gemakkelijk te onderhouden en te reinigen. Daarnaast zijn de platen gemakkelijk te bewerken en verwerken, omdat ze zeer stabiel en dicht zijn (vergelijkbaar met hardhout).”

Bij de test met 3 mm Trespa® wordt niet aan Brandklasse B voldaan. (Beeld: Panelen Holland)

Trespa® Sandwichpanelen

Bij de verwerking tot sandwichpanelen gebruikt Panelen Holland een speciaal ontwikkelde 6 mm dikke Trespa® plaat die verlijmd wordt zodat ze geschikt zijn voor toepassing in de buitengevelbouw.  “Deze plaat is zeer geschikt om sandwichpanelen van te produceren, zonder dat het haar stabiliteit of kwaliteit verliest. Ten opzichte van traditionele geïsoleerde kozijnsponningen voorzien van 6 mm Trespa® platen, wordt er met de Trespa® Sandwichpanelen een hogere isolatiewaarde behaald, terwijl de luxe uitstraling van Trespa® behouden blijft.” 

In de Trespa® Sandwichpanelen kunnen diverse plaatmaterialen worden toegepast. “Om Brandklasse B te behouden mag de binnenplaat bestaan uit één van de overige geteste materialen, te weten; geëmailleerd hardglas, gepoedercoat of geanodiserd aluminium of staal. Met een kern van 10 t/m 50 mm als vlak paneel en van 40 t/m 200 mm als verjongd paneel. Welke uitvoering gekozen moet worden, hangt onder andere af van de gevraagde isolatiewaarde.” De sandwichpanelen kunnen exact op maat en dikte worden geproduceerd en het is zelfs mogelijk de panelen te voorzien van een sponning of sparring. Daardoor zijn ze uitermate geschikt voor renovatie en insteek deurpanelen. 

Brandveiligheid

Naast het esthetische aspect en de isolatiewaarde, speelt brandveiligheid een grote rol. Wijnja verwacht dat, met de komst van de Wet Kwaliteitsborging, er vaker gecheckt zal worden of aan de gestelde brandveiligheidseisen wordt voldaan. “Ik constateer nog regelmatig dat er soms onvoldoende aandacht aan brandveiligheid is besteed tijdens de ontwerpfase waardoor aanpassingen naderhand grote kosten met zich meebrengen. Het is daarom ongelofelijk belangrijk om op voorhand te checken of het gevelbekledingmateriaal, én de manier waarop het toegepast wordt, aan de strenge eisen op het gebied van brandveiligheid voldoet.” De reden voor Panelen Holland om diverse types sandwichpanelen te laten testen bij Efectis, een wereldwijd erkend instituut op het gebied van brandwetenschap. “Het is fijn dat ook onze geteste Trespa® Sandwichpanelen een Europees Brandklasse B certificaat hebben. Daarin zijn wij uniek in de Nederlandse markt.”

De test met 6 mm Trespa® is goed gelukt. Dus levert Panelen Holland nu ook Brandklasse B gecertificeerde sandwichpanelen met Trespa. (Beeld: Panelen Holland)

Renovatiemarkt

Een belangrijke stap, volgens Wijnja. “Zeker met het oog op de renovatiemarkt. Zo kan ook daar, zoals men gewend is qua esthetica, Trespa® blijvend worden toegepast in combinatie met verlijmde sandwichpanelen. En wel met een gerust hart, omdat deze nu wél aan Europese Brandklasse B voldoen!” Panelen Holland is erg te spreken over de samenwerking met Trespa® en heeft inmiddels al diverse grote projecten uitgevoerd met de Trespa® Sandwichpanelen, zoals bij een groot project aan de Noordbrabantstraat in Amsterdam. Wijnja besluit: “Wij denken graag vroegtijdig mee met onze klanten, zodat we het juiste product kunnen adviseren, passend bij de wensen en eisen van een project.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details