Een lastige uitdaging? Dat wel. Onmogelijk? Zeker niet! De toenemende eisen op het gebied van brandwerendheid bij gevels -vanuit het Bouwbesluit, maar ook vanuit branchevereniging VMRG- zorgen voor continue doorontwikkeling van producten zoals sandwichpanelen. Maar als de producten die je toepast in een gevel aan een bepaalde brandklasse moeten voldoen, hoe zorg je dan dat het aan de geëiste isolatiewaarden voldoet, zonder een enorm dik paneel te creëren?
“Een direct gevolg van de verschrikkelijke torenbrand in Engeland, is dat we merken dat Engelse klanten veelvuldig steenwolisolatie in hun panelen gebruiken, waardoor er een brandwerend product geleverd kan worden. Maar Nederlandse klanten zijn niet zo steenwol-minded,” zegt Willem-Jan Korsten, managing director bij Weerter Paneel Industrie (WPI). “Dat komt mede doordat de in Nederland gevraagde isolatiewaardes hoger liggen dan in Engeland,” weet hij. “Bij een hogere brandklasse is de gewenste thermische isolatiewaarde vanuit het Bouwbesluit moeilijker te behalen.”
“Vandaar dat wij sneller teruggrijpen naar hardschuim als isolatiemateriaal. Ondanks de geringe dikte bereik je met hardschuim isolatieplaten enorm hoge thermische prestaties.” Korsten legt uit dat hardschuim ‘an sich’ een product is dat in de basis brandbaar is en daarmee niet voldoet aan Brandklasse A of B. “Teqtix Phenolic Solutions B.V. maakt een schuim, Insulphen, met een zeer hoge drukvastheid. De densiteit van het product is extreem hoog (80 kg/m3) en heeft daarmee recentelijk een Brandklasse B volgens de Europese normering bereikt. Wanneer je hardschuim gaat veredelen tot bijvoorbeeld sandwichpanelen, waarbij de afwerking vaak onbrandbaar is, sluit je het hardschuim op. Zo ontstaat een product waarmee je hoge isolatiewaarden behaalt, vormstabiliteit behoudt én ruimschoots voldoet aan de vereiste Europese Brandklasse B.” Een win-winsituatie, noemt Korsten het.
Het valt hem wel op dat, bij de meeste opdrachten die WPI krijgt, hij al bijna zeker weet dat dit soort sandwichpanelen toegepast zouden moeten worden in het gebouw. “Die verantwoordelijkheid ligt eigenlijk bij onze klanten, echter stellen wij voortaan proactief de vraag waar de bouw aan moet voldoen. We vinden het belangrijk dat daar aandacht aan besteed wordt en we zo de klant het juiste product kunnen adviseren.”
“Doordat er steeds nieuwe producten op de markt verschijnen die ook nog eens verlijmbaar zijn, kunnen wij onze producten weer verbeteren,” legt Korsten uit. “De componenten van onze sandwichpanelen kunnen we namelijk alleen verbinden door ze te lijmen. Harde materialen zijn makkelijker te verlijmen, dus daar zochten wij naar. Dat heeft geresulteerd in dit sandwichpaneel. Niet extreem dik, behaalt toch hoge isolatiewaarden en voldoet aan de Europese Brandklasse B. Uiteraard is ons paneel uitvoerig getest en voldoet het aan alle gestelde eisen. Daarmee voegen we opnieuw een gecertificeerd paneel toe aan ons assortiment.” Korsten: “Dat is kenmerkend voor de aanpak van WPI: we combineren eigenschappen van producten waardoor je tot een oplossing komt naar wens van de klant of naar wat de eisen van de wet- en regelgeving ons voorschrijft. De mogelijkheden zijn eindeloos. In dit geval hebben we een bijdrage geleverd aan een gevelonderdeel dat zorgt dat het binnen koel blijft in de zomer en warm blijft in de winter én een brand niet laat uitbreiden.”
Korsten noemt tot slot enkele prachtige projecten waar de speciale sandwichpanelen van WPI zijn toegepast. “In opdracht van Hermeta zijn er bij het PKC-defensiegebouw in Den Haag zowel aluminium- als glas sandwichpanelen toegepast waarbij de Europese brandwerendsheidsnorm klasse B werd gevraagd. Ook bij de compleet groene campus van Byondis (biotechnologiebedrijf in Nijmegen), leveren wij in opdracht van Van Iersel Geveltechniek de unieke sandwichpanelen.”