Platform over gevels, glas & daken
BouwBeurs 2023 groot succes vol innovaties en nieuwe initiatieven

BouwBeurs 2023 groot succes vol innovaties en nieuwe initiatieven

Primeur op BouwBeurs: resultaten van eerste Bouw en Installatie Monitor 2023

De organisatie van BouwBeurs 2023 kijkt terug op een succesvolle editie met zeer tevreden reacties van zowel bezoekers als exposanten. Youri Creutzberg, BENGGlas: “BouwBeurs heeft een gigantische impact op ons bedrijf. Je hebt natuurlijk een heel mooi publiek. Iedereen uit de bouwwereld komt hierop af en het doet veel met je naamsbekendheid en productbekendheid.” 

BouwBeurs 2023 heeft afgelopen week ruim 67.000 bezoekers getrokken. Bouwprofessionals reisden af naar Koninklijke Jaarbeurs om de ruim 650 exposanten verspreid over zes beurshallen te bezoeken. Met het thema ‘Samen bouwen aan de toekomst’ stond de vakbeurs volledig in het teken van circulariteit, industrialisering en digitalisering. Joyce van de Hoef, beursmanager: “We kijken terug op een fantastische week veel mooie innovaties, goede gesprekken en nieuwe initiatieven zoals het allereerste Transitiediner, de BouwBeurs Awards en de Ladies Lunch. Daarnaast lanceerde Jaarbeurs de Bouw & Installatie Hub met de resultaten van de nieuwe monitor over wat er leeft in de bouw- en installatiesector.”

Joyce van de Hoef: “Op het moment dat de BouwBeurs opende, gebeurde de vreselijke aardbeving in Turkije en Syrië. Om de slachtoffers te steunen en te helpen om weer een toekomst op te kunnen bouwen, hebben wij exposanten en bezoekers gevraagd om in actie te komen en Giro555 te steunen. Binnen het Jaarbeurs-complex was dit mogelijk op verschillende, duidelijk aangegeven, locaties.”

Koninklijke Jaarbeurs lanceert online platform Bouw & Installatie Hub met nieuwe monitor

Om samenwerking binnen de bouw- en installatiesector te versterken en duurzame groei te versnellen lanceerde Jaarbeurs tijdens BouwBeurs 2023 de Bouw en Installatie Hub. Joyce van de Hoef: “Wij zijn het middelpunt van de bouw & installatie sector en ontvangen vele gastevenementen voor deze sector. De laatste jaren zien we dat onder invloed van de verduurzaming en de energietransitie bouw en techniek steeds verder in elkaars richting groeien en verbonden raken. Gebouwen worden complexer en technischer, wat vraagt om meer samenwerking in een eerder stadium. Trots zijn we op het nieuwe online platform gericht op beslissers en influencers binnen beide sectoren; een plek waar kennisdelen, verbinden en elkaar ontmoeten centraal staat, 365 dagen per jaar.”

Twee op de vijf installateurs te laat betrokken bij bouwproces

Op het online platform is sinds kort de eerste Bouw en Installatie Monitor te vinden. Een onderzoek onder bijna 3.000 respondenten naar hun mening over prangende kwesties in de bouw- en installatiemarkt. Zo geeft driekwart van de respondenten aan te lijden onder personeelstekort. Dit komt de kwaliteit in de bouw niet ten goede. Joyce van de Hoef: “Voornaamste commentaren zijn het gebrek aan vakkennis op de bouwplaats, te weinig instroom van jonge collega’s en de communicatieproblemen met buitenlandse arbeidskrachten. Ook blijkt uit de monitor dat twee op de vijf installateurs te laat aan tafel zitten in het bouwproces. Kwalitatief goed en duurzaam bouwen vergt een goed samenspel tussen alle disciplines. Belangrijk dus dat installateurs op tijd aan tafel zitten in het bouwproces.” 

‘Circulair bouwen’ speelt meer bij ontwerp & advies dan bij bouw en installatie

BouwBeurs 2023 stond volledig in het teken van circulariteit, industrialisering en digitalisering. In 2050 wil de overheid de hele bouw circulair laten werken. Uit de Monitor blijkt dat meer dan de helft van de respondenten momenteel werkt aan projecten rond circulair bouwen. Van de Hoef: “Dit geldt wel meer in de sector ontwerp & advies dan bij de bouw- en installatiesector zelf. Ook de leveranciers die de circulaire materialen moeten leveren zijn er flink mee bezig.” 

Het volledige onderzoek is te lezen op Bouw & Installatie Hub.

BouwBeurs 2025 vindt plaats van maandag 3 tot en met vrijdag 7 februari 2025 in Koninklijke Jaarbeurs. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details