Platform over gevels, glas & daken
BNA Beste Gebouw 2021: Van der Valkhotel Amsterdam Zuidas 

BNA Beste Gebouw 2021: Van der Valkhotel Amsterdam Zuidas 

De winnaar van BNA Beste Gebouw van het Jaar is het Van der Valkhotel op de Amsterdamse Zuidas, ontworpen door het Limburgse architectenbureau Wiel Arets Architects. VMRG Keurmerk was wederom sponsor van BNA Beste Gebouw.  

De vakjury wees het Van der Valkhotel aan als het gebouw ‘met de meeste meerwaarde voor mens en maatschappij’. Bij de naam Van der Valk dacht de jury aan ‘bakstenen gebouwen met een toekan-logo’. ‘Echter, met dit hotel krijgt niet alleen die naam ‘een nieuwe dimensie’, maar ook de hoteltypologie’, aldus het juryrapport. Op een onmogelijke ‘postzegel’ in een uithoek van de Zuidas ontwierp Arets een ‘hotel with a view’, mede dankzij verdiepingshoge vensters en het feit dat het hotel begint vanaf de 5e verdieping. 

Het hotel van het nieuwe Exclusief-label staat in het deelgebied Vivaldi aan de Zuidas te Amsterdam. Het gebouw is circa 55 meter hoog en heeft naast 238 hotelkamers ook een restaurant, brasserie, congresfaciliteiten en een spa en wellnessruimte. Met het Exclusief-label wil Van der Valk een aantal hotels introduceren dat meer allure heeft en de beleving en kwaliteit hiermee op een hoger plan brengen. Het bijzondere aan dit ontwerp is de driehoekige vorm, met opvallende inhammen en de bijzondere entree. Rollecate heeft dit hele project ontwikkeld in samenspraak met de opdrachtgever en de architect. De elementengevel is vooraf beglaasd waarbij de specifieke eisen met betrekking tot geluidswering en zonwering door de gevelbouwer zijn verwerkt. 

Schüco Nederland is de systeemleverancier van dit project. Het hotel is gebouwd op een krappe locatie dicht aan de A2. De driehoekige vormen, de extreem grote glasoppervlakken en dito gewichten in combinatie met de zeer hoge geluidsbelasting vroegen om een bijzondere en speciaal voor dit project geëngineerde hybride elementengevel. Naast de transmissie van geluid van buiten naar binnen beperkt deze gevel ook het flankerend geluid van naast elkaar gelegen kamers en van verdieping naar verdieping. 

Duurzaamheid was ook een belangrijk aspect in de bouw van dit hotel en dit heeft dan ook geresulteerd in het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat ‘BREEAM Outstanding’.  

Bouwinfo
Van der Valkhotel
Amsterdam Zuidas, Amsterdam 

Opdrachtgever: 
Van der Valk Amsterdam Zuidas BV  

Architect: 
Wiel Arets Architects 

Gevelbouwer: 
Rollecate

Systeemleverancier:
Schüco Nederland

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details