Platform over gevels, glas & daken
“Binnen een paar klikken zien we de staat van elk gebouw”
Ronald Rouwendaal, Portefeuille Manager Arcade

“Binnen een paar klikken zien we de staat van elk gebouw”

Op initiatief van Spotr, Aeroscan en de VMRG is er gedurende drie jaar gewerkt aan het project Facade Service Applicatie (FaSA). Het draaide in dit project om het objectief meten van de technische en esthetische prestaties van de gebouwschil. Hiervoor worden onder andere drones en kunstmatige intelligentie ingezet. Was Spotr bij de start van dit project nog een kleine start-up, nu is het een belangrijke speler die vastgoed portefeuillehouders op een geheel nieuwe wijze snel inzicht geeft in hun gebouwen, zo ook bij woningcorporatie Arcade.

Net als alle andere woningcorporaties staat Arcade voor de uitdaging om haar bezit de komende jaren uit te breiden, up-to-date te houden en te verduurzamen. Digitalisering is een van de manieren om dat voor elkaar te krijgen. Arcade kwam via woningcorporatie Woonstad Rotterdam in aanraking met Spotr. 

Op afstand potentieel zonnepanelen inventariseren

Digitalisering

Ronald Rouwendaal maakt als Portefeuille Manager deel uit van de werkgroep digitalisering die ruim twee jaar geleden bij Arcade werd opgericht. “Onze sector vergrijst, wat betekent dat we de komende jaren ervaren medewerkers verliezen en daarbij veel kennis en ervaring. Daarom is het nog belangrijker om processen goed te borgen en gegevens goed met elkaar te kunnen delen. Dat maakt ons effectiever. We kunnen veel directer en sneller resultaten boeken. We zijn onze zoektocht naar een goed systeem begonnen door andere woningcorporaties naar hun ideeën te vragen. We willen graag van elkaar leren. Zo kwamen we ook bij Woonstad Rotterdam terecht. Hun verhaal sprak ons aan. Woonstad Rotterdam kampte met een overvloed aan gegevens. Soms hadden ze drie tekeningen van een landgoed, maar wisten ze niet meer welke de juiste was. En dan moesten ze toch weer terug om het landgoed opnieuw op te laten meten. Wij kenden dat allemaal. We hadden onze gegevens op orde, maar hadden in de loop der jaren ook onroerend goed gekocht dat niet allemaal goed in het systeem stond. Natuurlijk wil je dat de gegevens die je hebt accuraat zijn. Je wilt in één keer de juiste informatie communiceren. Dit is ook belangrijk bij de samenwerking met onderhoudspartners. We hebben ervaren hoe onze partners met verschillende meetlijsten terugkwamen als we bijvoorbeeld schilderwerk wilden laten doen. En wij die niet snel konden controleren.”

Gebouwinspectie op afstand

Spotr brengt het vastgoed van Arcade in kaart met foto’s afkomstig van onder meer satellieten, vliegtuigen en drones, en koppelt deze aan hun meerjarenonderhoudsplannen. Alle gegevens en beelden worden op één plek verzameld, zodat Arcade en haar partners altijd over dezelfde actuele gegevens beschikken. Hoe ziet het landgoed eruit, wat is de conditie en kwaliteit, welk onderhoud is nodig? Waar kunnen zonnepanelen geplaatst worden? “We kunnen gebouwen nu op afstand inspecteren. We kunnen inspecteren of er onderhoud nodig is en of balkonhekken op hoogbouw verroesten. Binnenkort hoeven we de bewoners niet meer lastig te vallen. En waar we vroeger hiervoor afhankelijk waren van derden, kunnen we nu veel meer zelf het voortouw nemen.”

Sneller en praktischer

Arcade zet Spotr onder andere in om snel te zien welke daken geschikt zijn voor zonnepanelen. “Voorheen stuurden we alle bewoners van een wijk een brief. Als ze interesse hadden in zonnepanelen konden ze contact met ons opnemen en dan ging onze partner erheen voor een schouw. Nu kunnen we zelf vanachter ons bureau een scan maken van complexen. We zien alles: of het kan op het dak, de indicatie van het zonlicht, schaduwwerking, dakkapellen, afmetingen. Zo maken we in no time een potentielijst van de meest geschikte complexen.”

Conditiemetingen

“We zijn aan het onderzoeken of Spotr ook gebruikt kan worden voor conditieonderzoeken. Op dit moment is het verplicht om elke drie jaar een inventarisatie te doen. We zouden dat dan elk jaar kunnen doen zonder extra mankracht. Je kunt meteen onderhoudsproblemen opsporen en veel gerichter landgoederen bezoeken. Dan kun je je concentreren op je eigenlijke werk: onze panden goed onderhouden en de aandacht richten op waar die het hardst nodig is.”

FaSA komt mede tot stand door steun vanuit Kansen voor West II, EFRO subsidie.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details