Op 14 maart 2022 organiseerde de VMRG een online expertsessie over BIM. Te gast waren de experts Chris Schoneveld, BIM regisseur bij Alkondor Hengelo en Pim van Meer, BIM manager bij ontwikkelaar en bouwer VORM. Zij beantwoordden onder meer onderstaande vragen.
Chris Schoneveld: “Het begrip ‘BIM’ omvat het geheel van drie betekenissen:
1. ‘Bouwwerk Informatie Model’: de digitale representatie van de functionele en technische karakteristieken van een bouwwerk, dat uitganspunt is voor en ondersteunend aan activiteiten en besluitvorming in alle fasen van de levenscyclus van het bouwwerk;
2. ‘Bouwwerk Informatie Modellering’: het proces van het digitaal modelleren van een bouwwerk en (samen-)werken met behulp van digitale bouwwerkmodellen;
3. ‘Bouwwerk Informatie Management’: de opbouw, het beheer en (her)gebruik van digitale bouwwerkinformatie in de hele levenscyclus van het bouwwerk.
Pim van Meer: “De adviseurs (architect, constructeur, installatie-adviseur) maken een prestatiemodel. Dit is de ruimtelijke reservering die nodig is voor de onderaannemers en maakpartners. Je wilt de ruimtelijke reservering eigenlijk al helemaal rond hebben, voordat je de bouwaanvraag doet, dus nog voordat de aannemers/leveranciers gaan modelleren. Zodra de aannemer het overpakt in bouwteam, heeft de aannemer de juiste onderaannemers/leveranciers ingeschakeld. Hij kan bepalen of de ruimtelijke reservering die is opgenomen klopt.”
Pim van Meer: “2D output hoort (semi)automatisch uit de BIM modellen gegenereerd worden. Maar eigenlijk moet je dit voorkomen. Beter is het om alle mensen in de keten te leren in de modellen te kijken. Dat is ook het idee van BIM, de modellen zijn altijd up-to-date.”
Chris Schoneveld: “Als je als gevelbouwer van tevoren al de kaders weet van de ruimte waarbinnen je mag gaan werken, dan werkt het een stuk makkelijker. Op het moment dat de engineering van start gaat, zijn er geen structurele vraagstukken meer. Je ziet dat het dan ook in het bouwproces veel vloeiender loopt.”
Pim van Meer: “Ik ben zelf geen fan van bestekken. Op het moment dat er namelijk een discrepantie zit tussen het model en het bestek, dan heeft iemand een groot probleem. Daarom wil je maar één waarheid en dat is het model. Van het bestek is alleen het algemene deel niet mogelijk om in het model op te nemen, de rest vormt geen probleem.”
Chris Schoneveld: “Van de installatietechnische en constructieve adviseurs ontvangen we 3D modellen. Van alle overige adviseurs krijgen we eigenlijk enkel rapporten, bijvoorbeeld als het over brandwerendheids- en energieprestatie-eisen gaat. Je ziet dan dat zaken elkaar soms tegenspreken en dat kan invloed hebben op het model en zelfs op het ontwerp en dat wil je niet.”
Pim van Meer: “Mijn mening is dat de aannemer zo vroeg mogelijk in het proces aan tafel komt als bouwkundig adviseur en daar regisseert en coördineert, dat wil zeggen de juiste vragen aan de juiste partijen stelt. Ik zeg opzettelijk mijn mening want BIM is bouwteam en op sommige plekken overheerst inkoop nog.”
Chris Schoneveld: “Ja wij modelleren zelf. Wij gebruiken sinds kort het werkvoorbereidingspakket Logikal van Orgadata dat een koppeling heeft met Revit. Uit Logikal komt een 3D model, dat we terug plaatsen in het BIM model. Met Logical sturen we ook de machines aan. Inmiddels zijn de eerste projecten met de Logikal koppeling afgerond. De transitie van een traditioneel proces naar een BIM proces is voor bedrijven op deze manier makkelijker dan voorgaande jaren.”
Pim van Meer: “Ik noem het liever ‘Meer tijd voor mooi’. Als we er nou voor zorgen dat we alles wat we kunnen automatiseren automatiseren en alles wat we efficiënter kunnen doen efficiënter doen, dan hebben we meer tijd voor mooi. Projectleiders, de koningen van het conflictmodel, kun je vertellen: wil jij minder gedoe en meer tijd om de project specifieke dingen uit te werken, dat kan; iedereen moet eerder meekijken, we bouwen het digitaal voordat we het gaan bouwen.”
De VMRG BIM werkgroep heeft een BIM protocol, een BIM uitvoeringsplan en een ILS Gevel opgesteld. Dit is bedoeld om informatie te kanaliseren en overdaad te voorkomen en om te weten welke informatie welke partij krijgt. Deze zijn te vinden op de VMRG website: www.vmrg.nl/Kennis/VMRG-en-BIM.