Platform over gevels, glas & daken
Bijzondere gevel bij woning aan de Waterkant Amsterdam
Het huisnummer is in de gevelplaat gefreesd. (Beeld: Spot-On Visuals)

Bijzondere gevel bij woning aan de Waterkant Amsterdam

Aan de waterkant in Amsterdam is een bijzondere woning opgetrokken, waarbij het relatief kleine kavel optimaal is benut. Evelien Rodenburg (tailorD Architecture) is samen met Martin van Kampenhout Msc van MvK Architect verantwoordelijk voor de architectonische en technische uitwerking. Vanwege het natuurlijke karakter is er gekozen voor de unieke Puro Plus vezelcement gevelbekleding van SVK, die op een bijzondere manier is toegepast. Het eindresultaat? Een mooie volumineuze woning op een fantastische locatie met een prachtige uitstraling. 

Eenvoudig en abstract

Het architectonische concept van de woning is een rechte betonnen doos die opengewerkt is aan de tuin- en waterzijde. Door het gebruik van ‘eenvoudige’ materialen die elkaar op een abstracte manier ontmoeten, is er een bijzonder fraai karakteristiek vormgegeven woning ontstaan. De opdrachtgevers zijn bij elke fase van het ontwerpproces nauw betrokken geweest, waarbij de voorkeuren en wensen telkens goed inzichtelijk zijn gemaakt. Hierdoor hebben zij veel grip en inbreng gekregen in de totstandkoming van hun droomhuis.

Voor de gevel is er vanwege de natuurlijke uitstraling heel bewust gekozen voor de Puro Plus vezelcement gevelplaat van SVK. (Beeld: Spot-On Visuals)

Strakke gevels

Nadat het volume en de indeling van de woning in grote lijnen vaststond, waren de gevels aan de beurt. De opdrachtgevers hadden een bepaalde stijl in gedachten en tijdens het ontwerpproces is heel concreet zichtbaar gemaakt wat die wensen zouden betekenen voor het uiterlijk van de woning qua look&feel. Hierdoor hebben ze met overtuiging gekozen voor de Puro Plus gevelbekleding. De architecten hebben gewerkt met hele strakke lijnvoering met minimale overgangen. Van binnenuit zijn geen kozijnen zichtbaar doordat de draagconstructie met de gevel is geïntegreerd. Ook de zonwering is bijzonder fraai weggewerkt.

Vezelcement gevelplaat

Thomas Bossuyt, commercieel directeur bij SVK: “Met de Puro Plus vezelcement gevelplaat is de natuurlijke uitstraling bereikt die architecten en opdrachtgevers voor ogen hadden. De architect kende ons al van eerdere projecten en was bekend met onze range aan producten, de voordelen ervan en het kleurenpallet van Ornimat en Decoboard. Maar voor de opdrachtgever sprong de Puro Plus plaat er echt uit vanwege het natuurlijke karakter.” Bossuyt licht toe dat de Puro Plus een natuurgrijze plaat is, met een uniek licht geschuurd oppervlak dat de inwerking van de natuur prachtig weergeeft. “Doordat de platen geen coating hebben, ontstaat juist onder wisselende weersomstandigheden een heel natuurlijk kleurenspel van grijsschakeringen. Bovendien is elke plaat uniek, wat nog meer bijdraagt aan de natuurlijke look.”

Woning aan de waterkant in Amsterdam, naar ontwerp van Evelien Rodenburg (tailorD Architecture) is samen met Martin van Kampenhout Msc van MvK Architect. (Beeld: Spot-On Visuals)

Esthetisch én functioneel

De vezelcement gevelplaat is slechts 8mm dik en is prijstechnisch veel gunstiger dan wanneer er een natuursteen als gevelproduct toegepast zou worden. Een ander bijkomend voordeel, volgens Bossuyt is dat het materiaal ervoor zorgt dat alles superstrak verwerkt kan worden. “Zo zijn de Puro Plus vezelcement gevelplaten prachtig gecombineerd met deur- en raamopeningen. De bergingdeur en het badkamerraam, voorzien van de Puro Plus vezelcementplaat zijn gecombineerd met verzonken hang- en sluitwerk, zodat deze opgaan in de gevel. Ook is het huisnummer in de gevelplaat gefreesd. Allemaal esthetische en functionele voordelen van onze Puro Plus plaat,: vervolgt Bossuyt. “De afmetingen van onze platen maken het mogelijk dat de architect vrij grote dimensies aan kan brengen en de plaat heeft een minimale werking. Ook het feit dat de platen eenvoudig tot op de millimeter nauwkeurig verzaagd kunnen worden, is een voordeel op het gebied van architectonische vrijheid.” 

De kruisende horizontale en verticale glasstrook gecombineerd met de natuurlijke Puro Plus vezelcement gevelplaten aan de straatkant zorgen voor een strakke gevel. (Beeld: Spot-On Visuals)

Duurzaam en brandveilig

Qua duurzaamheid kun je eigenlijk geen natuurlijkere plaat hebben dan Puro Plus: niet alleen qua uitstraling, maar ook omdat er geen chemische stof of kunststof in is verwerkt. Naast duurzaam is de Puro Plus plaat ook brandveilig (brandweerstandklasse A2s1d0). Puro Plus kan op diverse manieren gemonteerd worden. “Bij dit project is er voor verlijmen gekozen om een schroefvrije constructie en esthetisch één geheel te realiseren,” zegt Bossuyt en besluit: “De kruisende horizontale en verticale glasstrook aan de straatkant is voorzien van een LED-lichtlijn en gecombineerd met onze natuurlijke Puro Plus vezelcement gevelplaten zorgt dat ervoor dat de gevel ook in het donker fantastisch uitkomt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details