Platform over gevels, glas & daken
Bijzondere 3D-gevel bij Isala Diaconessenhuis in Meppel vraagt om specifieke voorbereiding
Bij Isala in Meppel wordt een door de architect ontworpen unieke 3D-vormgegeven gevel met specifiek puntprofiel toegepast. (Beeld: Aluform System GmbH | ANGY PhotoDesign)

Bijzondere 3D-gevel bij Isala Diaconessenhuis in Meppel vraagt om specifieke voorbereiding

Dankzij de verbondenheid met de natuur ontstaat er een helende omgeving in een groene setting. MSP Dak + Wand BV is binnen dit project verantwoordelijk voor het totaalplaatje van de gevelbekleding, de technische ruimtes en de aluminium composiet luifel. Hierbij werd Aluform Systems GmbH ingeschakeld voor het leveren van de aluminium siding profielen en aluminium composiet beplatingen. 

MSP Dak + Wand kijkt bij zulke projectspecifieke wensen samen met de afdeling engineering en productontwikkeling van Aluform Systems hoe dit technisch uitvoerbaar gemaakt kan worden. (Beeld: Aluform System GmbH | ANGY PhotoDesign)

“Bij elk project bestaan er eisen die vanuit de gebruiker, aannemer of architect aan het pand worden gesteld,” zegt Jesmer Kuiper van MSP. “Denk aan zaken als isolatiewaarde, detaillering, uitstraling of brandwerendheid. Daarnaast heb je natuurlijk altijd te maken met een bepaald budget en de doorlooptijd van het project. Al deze factoren zijn van invloed op elkaar.” 

Jesmer Kuiper (MSP Dak + Wand) is trots op het verbluffende resultaat. (Beeld: Aluform System GmbH | ANGY PhotoDesign)

Tot in de puntjes voorbereid 

Een goed georganiseerde werkvoorbereiding waarbij alles zorgvuldig vertaald wordt naar de mensen op de bouwplaats draagt bij aan een goed eindresultaat. Bernhard Vellinga (Aluform Systems): “De gestelde eisen vragen om prestaties die je moet leveren. Daarbij is het van groot belang dat leverancier, aannemer en architect dezelfde taal spreken. De prestatie van MSP Dak + Wand, die zulke ingewikkelde processen perfect begeleidt, is in deze bijna net zo belangrijk.” 

Om écht een unieke uitstraling te realiseren, zijn MSP, Aluform, de architect en de aannemer naar het lab van Euramax in Duitsland gegaan waar speciale lakken projectspecifiek zijn ontwikkeld. (Beeld: Aluform System GmbH | ANGY PhotoDesign)

Kwestie van vertrouwen 

“Wij zijn bij dit project vroeg ingestapt, op verzoek van de aannemer,” vertelt Kuiper. “Al in het ontwerpstadium in december 2018 zijn we met alle betrokken partijen gaan kijken welke uitdagingen er lagen en hoe die opgelost konden worden. Er was onderling zoveel vertrouwen, dat de aannemer ons ook de mogelijkheid heeft gegeven om vrij te denken binnen de gestelde wensen en eisen. Hierbij kon ik zelfs rechtstreeks schakelen met de architect, waardoor we veel stappen over konden slaan.” 

Unieke 3D-gevel 

Eén van de uitdagingen betrof de door de architect ontworpen unieke 3D-vormgegeven gevel met specifiek puntprofiel. Kuiper: “Bij zulke projectspecifieke wensen kijken we samen met de afdeling engineering en productontwikkeling van Aluform Systems hoe we dit technisch uitvoerbaar kunnen maken.” Vellinga: “Het bleek mogelijk om de onconventionele vorm van de specifieke puntprofielen uit onze standaard aluminium Aluform Systems Sidings te maken. De stabiliteit en stijfheid sloten prima aan bij de toepassing op dit project. We hebben een mock-up bij MSP neergelegd, toen was het aan hen om hier hun ervaring, creativiteit en deskundigheid op los te laten.” 

Vakkundig gedetailleerd 

“Met de sidings van Aluform Systems als basis zijn we aan het ontwikkelen gegaan. Eerst tekentechnisch en op calculatieniveau. We hebben alle mogelijke varianten zo goed als mogelijk geïntegreerd in het model van de architect. Zo bereikten we de esthetische factor, vervolgens zijn er nog uitdagingen zoals het behalen van isolatiewaardes en brandwerendheid aangepakt. Het is dan enorm waardevol dat zowel architect als aannemer MSP volledig vertrouwen en vrijheid geven.” Volgens Vellinga heeft MSP alle details zo nauwgezet en vakkundig uitgewerkt, dat er na veel uitproberen en instellen van de machines, een customized product ontstond wat zelfs nóg beter geschikt bleek voor dit project. “Het puntprofiel is onderdeel van het gehele systeem en wordt zorgvuldig en onzichtbaar gemonteerd in het naastgelegen profiel.”

Elk detail een prototype 

“Het is toch fantastisch dat wij als Aluform een voorzet geven en MSP daar een
projectspecifiek puntprofiel van maakt?! Ons halffabricaat is daarmee een eindfabricaat geworden.” Kuiper vult aan: “Elk detail is een prototype geweest. In Meppel zijn hierbij een stuk of twaalf verschillende opgewaardeerde siding-types toegepast, maar de mogelijkheden zijn oneindig. Hiermee is echt iets bedacht wat universeel toe te passen is. Er kan volledig variabel mee ontworpen worden.” 

Unieke laklaag 

De laklaag op de puntprofielen is toch wel de finishing touch, vinden beide heren. Kuiper: “De architect heeft niet alleen de vorm, maar ook de kleur en het coating-effect van de gevelprofielen zo ontworpen dat de gevel onder verschillende hoeken telkens een andere kleurbeleving geeft. Enerzijds door de schaduwwerking van de verschillende punten en anderzijds door de vleug in de kleuren. Om het écht die unieke uitstraling te geven, zijn MSP, Aluform, de architect en de aannemer naar het lab van Euramax in Duitsland gegaan om de speciale lakken project specifiek te ontwikkelen.”

Trots 

“Het is voor ons echt een unieke uitdaging geweest om een standaardproduct zo te engineeren dat er een projectspecifieke gevel ontstaat,” zegt Vellinga. Kuiper besluit: “Bij complexe werken zoals dit is een nauwkeurige voorbereiding en een intensieve en goede samenwerking van groot belang.” Zowel Aluform als MSP hebben de juiste ervaring als het project complex wordt en gaan maar al te graag dit soort uitdagingen aan. “En zie, weer een verbluffend resultaat.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details