Platform over gevels, glas & daken
Nieuws

Bijzonder gevelontwerp voor duurzame uitbreiding

Comhan-sept-2021-(4)
De duurzame uitbreiding van Comhan Holland maakt indruk met een bijzonder gevelontwerp, heel toepasselijk uitgevoerd met aluminium profielen uit ‘eigen huis’.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Comhan Holland

8 november 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Comhan Holland heeft fors geïnvesteerd in een duurzame uitbreiding van het bedrijf met een nieuw en energiezuinig hoogbouwmagazijn. Ook heeft de producerend aluminium groothandel een modern en duurzaam hoofdkantoor gebouwd dat een en al aluminium uitstraalt. De duurzame uitbreiding maakt namelijk indruk met een bijzonder gevelontwerp, heel toepasselijk uitgevoerd met aluminium profielen uit ‘eigen huis’.

Met een uitpuilend magazijn en gebrek aan ruimte op kantoor zat Comhan Holland behoorlijk aan haar limiet. “We zijn de afgelopen jaren uit ons jasje gegroeid en om verder te kunnen doorgroeien, was uitbreiding noodzakelijk”, zegt Robert de Haan van Comhan. “We hadden bovendien al de ambitie om een groot gerobotiseerd magazijn te bouwen. Met het verwerven van een perceel aan de achterzijde van ons bestaande kantoor/magazijn, werd die ambitie realiteit. Hier hebben we een compleet nieuw hoogbouwmagazijn gerealiseerd van 16 meter hoog en met een capaciteit van 3.000 ton aan aluminium profielen.”

De verticale lamellen genereren een schaduwwerking op de gevel, zodat het magazijn minder massaal oogt in zijn omgeving.

Horizontale en verticale lamellen

Om het gerobotiseerde hoogbouwmagazijn, in de basis een enorme ‘blokkendoos’ van sandwichpanelen, wat meer cachet te geven, zijn er verticale lamellen tussen de gevelelementen geplaatst. “Het zijn zwart geanodiseerde aluminium hoeklijnen van telkens 2 meter lang die in een specifiek patroon achter de sandwichpanelen verborgen zijn verankerd”, legt De Haan uit. “De verticale lamellen genereren een schaduwwerking op de gevel, zodat de gevel als het ware gaat leven en het magazijn minder massaal oogt in zijn omgeving. De lamellen hebben we uiteraard in eigen beheer laten persen en anodiseren, en in samenwerking met de aannemer ook zelf gemonteerd.” Ook de nieuwe gevel van het hoofdkantoor is uitgevoerd met aluminium lamellen, maar dan in horizontale opstelling.

Het nieuwe hoogbouwmagazijn heeft een capaciteit van 3.000 ton aan aluminium profielen.

Rechthoekige kokers

Het ontwerp van de nieuwe gevel voor het hoofdkantoor van Comhan is geïnspireerd op een gebouw in Oostenrijk. “De Oostenrijkse architect heeft het gevelontwerp voor ons kantoor in Uithoorn uitgewerkt”, zegt De Haan. “Het bestaat uit rechthoekige kokers die in drie verschillende aanzichtbreedtes (100, 200 en 300 mm) ‘random’ zijn toegepast als horizontale lamellen. Het stramien is uitgelegd door de architect, wij hebben de lamellen dusdanig geëngineerd dat deze relatief eenvoudig te monteren waren op de stalen binten. De assemblage ervan hebben we uiteraard in eigen huis uitgevoerd. Elke koker is bevestigd aan drie uithouders met een vast punt in het midden en ‘flexibele’ nokken aan de uiteinden voor het krimpen en uitzetten van het aluminium. Het zijn namelijk serieuze lengtes met exemplaren tot wel 7 meter. Met de voorzetgevel is ook een loopbrug rond het pand gecreëerd voor de glazenwassers; de lamellen fungeren daarbij als valbeveiliging.”

De uitbreiding van Comhan kwam als geroepen. “We hebben nu een veel bredere en diepere voorraad en kunnen onze klanten in de gevelbouw en daarbuiten nog beter van A tot Z ontzorgen: ondersteuning bij het profielontwerp, voorraadhouden, bewerken en just-in-time uitleveren. Een ijzersterk concept waar veel vraag naar is en dat een belangrijke bijdrage zal leveren aan het bereiken van onze groeiambities voor de komende jaren”, besluit De Haan.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Dirk Mulder

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details