Platform over gevels, glas & daken
Bewust Beleggen

Bewust Beleggen

Nicole Maarsen – Vastgoedexpert

Als vastgoedbelegger investeer je in woningen, winkels of kantoren. Niet in hout of aluminium. Je wilt investeren in duurzame gebouwen, duurzaam gebouwd, met duurzame materialen en liefst ook circulair en met een positieve impact op de biodiversiteit. Certificaten zoals LEED, WELL, BREEAM leveren ons een bewijs dat we het goed doen. En ja ook doen we graag een Lyfe Cycle Assessment op onze investeringen bijvoorbeeld. Volgt u het nog? De veelheid aan ESG (Environment Social & Goverance) wetgeving en eisen aan verslaglegging maken beleggers soms tureluurs. Maar onderliggend is de ambitie om duurzaam te beleggen onverminderd.  

Oké, terug naar de vraag hoe beleg ik bewust duurzaam? Ik investeer graag in energiezuinige gebouwen met minimaal 75% aan circulaire materialen bijvoorbeeld. Wat is dan het programma van eisen waarlangs ik mijn investeringen leg? En in dit geval, waarom zou ik aluminium willen toepassen in mijn investeringen als ik weet dat aluminium samen met cement en staal tot de meest CO2 intensieve materialen behoort? 

Een greep uit de lessen:

  • Materiaalkeuze: aluminium heeft een zeer lange levensduur en is bestendig tegen extreme weersomstandigheden. 
  • Energie-efficiëntie: aluminium heeft een hoog isolerend vermogen waardoor de energieprestaties van het gebouw verbeteren.
  • Recyclebaarheid: aluminium is een van de meest recyclebare materialen ter wereld en dat zonder kwaliteitsverlies. 
  • Transport en logistiek: aluminium is licht materiaal waardoor de CO2 voetafdruk van transport bijvoorbeeld laag is.  

Aluminium is duurder dan hout en beton en de productie van aluminium heeft een negatieve milieu impact. Ook is aluminium een relatief zacht materiaal dat gemakkelijker beschadigt dan andere materialen. De hogere kosten kunnen over het algemeen gecompenseerd worden door de duurzaamheid, circulariteit en energie-efficiëntie van het materiaal over de levensduur van een gebouw. 

Kortom aluminium kan op verschillende manieren terugkomen in het programma van eisen van een duurzame en bewuste vastgoedbelegger. Mijn conclusie nog steeds; duurzaamheid loont – en daar draagt ook gerecycled aluminium aan bij!

LEES ALLE COLUMNS OP

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details