Als vastgoedbelegger investeer je in woningen, winkels of kantoren. Niet in hout of aluminium. Je wilt investeren in duurzame gebouwen, duurzaam gebouwd, met duurzame materialen en liefst ook circulair en met een positieve impact op de biodiversiteit. Certificaten zoals LEED, WELL, BREEAM leveren ons een bewijs dat we het goed doen. En ja ook doen we graag een Lyfe Cycle Assessment op onze investeringen bijvoorbeeld. Volgt u het nog? De veelheid aan ESG (Environment Social & Goverance) wetgeving en eisen aan verslaglegging maken beleggers soms tureluurs. Maar onderliggend is de ambitie om duurzaam te beleggen onverminderd.
Oké, terug naar de vraag hoe beleg ik bewust duurzaam? Ik investeer graag in energiezuinige gebouwen met minimaal 75% aan circulaire materialen bijvoorbeeld. Wat is dan het programma van eisen waarlangs ik mijn investeringen leg? En in dit geval, waarom zou ik aluminium willen toepassen in mijn investeringen als ik weet dat aluminium samen met cement en staal tot de meest CO2 intensieve materialen behoort?
Een greep uit de lessen:
Aluminium is duurder dan hout en beton en de productie van aluminium heeft een negatieve milieu impact. Ook is aluminium een relatief zacht materiaal dat gemakkelijker beschadigt dan andere materialen. De hogere kosten kunnen over het algemeen gecompenseerd worden door de duurzaamheid, circulariteit en energie-efficiëntie van het materiaal over de levensduur van een gebouw.
Kortom aluminium kan op verschillende manieren terugkomen in het programma van eisen van een duurzame en bewuste vastgoedbelegger. Mijn conclusie nog steeds; duurzaamheid loont – en daar draagt ook gerecycled aluminium aan bij!
LEES ALLE COLUMNS OP