Platform over gevels, glas & daken
Betrouwbaar en veilig vezelcementpanelen verlijmen met Bostik Paneltack

Betrouwbaar en veilig vezelcementpanelen verlijmen met Bostik Paneltack

Vezelcement is een veelzijdig en duurzaam bouwmateriaal, dat wordt samengesteld uit onder meer cement, verschillende soorten vezels, fillers en water. Hierbij zorgen de vezels voor de wapening en extra sterkte. Vezelcement leent zich uitstekend voor de productie van gevelpanelen, die zeer goed verlijmd kunnen worden. Een voorwaarde hierbij is dat de juiste voorbehandeling en het juiste lijmsysteem worden toegepast. Bostik draagt hieraan bij met een compleet en gecertificeerd lijmsysteem voor vezelcementpanelen inclusief een primer, lijm, cleaner en foamtape, die succesvol en in combinatie met de bekende paneelmerken zijn getest door een onafhankelijk testinstituut. Maar ook met uitgebreid advies én duidelijke verwerkingsvoorschriften.

“Als grondlegger in gevelplaatverlijming en met 35 jaar ervaring in wereldwijde projecten bieden wij een uniek assortiment voor het verlijmen van bijvoorbeeld vezelcementpanelen”, vertelt Bram Palmen, Product Manager bij Bostik. “Onze producten zijn succesvol getest en Europees gecertificeerd. Zo is onze lijm voor onder andere vezelcementpanelen (Bostik Paneltack HM) voorzien van een KOMO- én ETA-certificaat. Ook kunnen wij Peutz-attesten op het gebied van brandveiligheid overleggen en zijn wij vertegenwoordigd in de technische commissie van branchevereniging VLK, die zich bezighoudt met de normering en regelgeving rond gevelplaatverlijming.”

Duidelijke verwerkingsvoorschriften

Het Bostik Paneltack lijmsysteem is geschikt voor de verlijming van vezelcementpanelen van diverse fabrikanten, zoals Swisspearl, SVK en Equitone (met uitzondering van de panelen Linea, Lunara en Tectiva). “In nauwe samenwerking met deze fabrikanten onderzoeken en testen wij voortdurend de hechting van ons lijmsysteem op hun panelen”, aldus Palmen. “Vervolgens laten we de combinaties ook testen door een onafhankelijk testinstituut. Ook maken we specifieke verwerkingsvoorschriften per fabrikant én per paneeltype. Om een betrouwbare hechting voor lange tijd te borgen, moeten de verwerkingsvoorschriften en algemene richtlijnen voor gevelplaatverlijming nauwkeurig worden opgevolgd.”

Geventileerde verlijming

Een belangrijke voorwaarde is dat de panelen in een geventileerd gevelsysteem verlijmd worden, op een draagconstructie van verticale regels van hout of aluminium. Gebeurt dit niet, dan kan als gevolg van de zonkracht in de zomer een hete luchtbel achter de panelen ontstaan, weet Palmen. “Door temperatuurschommelingen kan bovendien condensatie ontstaan, met houtrot in het regelwerk tot gevolg. Hoewel ons lijmsysteem uitstekend geschikt is om de schuifbelasting (door het eigen gewicht van de panelen), windbelasting en krimp en uitzetting van de vezelcementpanelen op te vangen, is het systeem niet bedoeld om vervorming van de panelen door externe omstandigheden tegen te houden. De ventilatieopeningen boven- en onderaan de gevelpanelen moeten daarom te allen tijde vrij blijven om een betrouwbare hechting voor lange tijd te borgen.”

Montage in slechts 4 overzichtelijke stappen

Een groot voordeel van de lijmsystemen van Bostik Paneltack is het beperkte aantal verwerkingsstappen, vertelt hij. “Tussenstappen als reinigen en droogwrijven zijn niet aan de orde. Hierdoor kunnen verwerkers flinke tijdswinst behalen, zonder in te boeten aan kwaliteit en betrouwbaarheid. Bostik adviseert graag over de juiste producten en ondersteunt bij de juiste verwerking ervan.”

10 jaar projectgarantie

Projecten waarin exact volgens de lijmvoorschriften wordt gewerkt, komen in aanmerking voor 10 jaar projectgarantie. Ben je hierin geïnteresseerd? Betrek Bostik dan vanaf de start bij je project voor een gericht advies, praktische verwerkerstrainingen, uitgebreide ondersteuning en controle op de bouwplaats.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details