Platform over gevels, glas & daken
Beschermende coatings verlengen de levensduur van houten gevelbekleding
Particulier project waar de dekkende coating UltraPro is toegepast op ModiWood (thermisch gemodificeerd hout). (Beeld: Fetim)

Beschermende coatings verlengen de levensduur van houten gevelbekleding

Om een houten oppervlak, zoals gevelbekleding, zo lang mogelijk in een goede conditie te houden, is het nodig een beschermende oppervlaktebehandeling toe te passen. Een gesprek met Maaike de Kroon van Finnpro, importeur voor Nederland en België van coatings, verven en lakken van het Finse merk Tikkurila, over de unieke eigenschappen en de voordelen van deze producten.

Expertise in de houtsector

In Scandinavië zijn veel houten huizen te vinden. Niet zo verwonderlijk dat het Finse merk Tikkurila enorm veel ervaring, kennis én een goede reputatie heeft op het gebied van beschermende coatings voor hout. “De kwaliteit van Scandinavische producten ligt heel hoog. Tikkurila zoekt continue naar mogelijkheden om de levenscyclus van een gecoat houten oppervlak te verbeteren en te verlengen. De geoptimaliseerde eigenschappen van de coatings die wij leveren, bieden dan ook een perfecte bescherming tegen allerlei weersomstandigheden.” 

Particulier project waar de semi-transparante Pinja coating in een natureltint is aangebracht. (Beeld: Interfaca)

Meedenken en adviseren

Finnpro is een relatief klein bedrijf, met een laagdrempelig en persoonlijk karakter maar met internationale allure. “We hebben een goede voorraad, hanteren korte lijnen en kunnen snel schakelen. Daarnaast hebben we echt een adviserende rol en denken we graag mee met onze klanten bij bijvoorbeeld het maken van samples of het bedenken en ontwikkelen van eigen kleuren. Zo bieden we echt een totaalplaatje.” Peck de Jong, oprichter en directeur van Finnpro en Finnpaints, komt zelf uit de huizenbouw en beschikt daarmee over een heleboel knowhow. Ook op het gebied van montage en constructie. “Zowel functioneel als esthetisch kunnen wij adviseren welke coating het meest geschikt is voor een specifiek product of project om tot een optimaal eindresultaat te komen. Hoe hoger de kwaliteit van het hout en hoe beter het ontwerp van de constructie en de zorgvuldigheid van de montage, des te langer zal de oppervlaktebehandeling de houten gevel beschermen. De juiste keuze in producten en onderhoud verlengen de levensduur van houten gevelbekleding aanzienlijk.” 

Waterdampdoorlatende coatings

De Tikkurila coatings van Finnpro zijn er in twee varianten: dekkende coatings en een semi-transparante coating. Een groot pluspunt hierbij is dat beide varianten waterdampdoorlatend zijn,” zegt De Kroon en vervolgt: “Hierdoor kan het hout ademen en is daardoor heel flexibel en elastisch. Ideaal natuurlijk, want je wilt geen scheuren of barsten.” De dekkende variant, UltraPro, is verkrijgbaar in allerlei (RAL)kleuren en legt als het ware een film op het hout. Dit zijn de coatings die het langste mee gaan. Daarnaast is er de semi-transparante coating, Pinja. Hierbij zie je het onderliggende hout nog qua structuur. Hier worden veelal vergrijzers en bruintinten gebruikt. Deze coatings worden veelal toegepast wanneer een natuurlijke houten uitstraling behouden moet blijven, of wanneer men het vergrijzingsproces niet af wil wachten en direct het vergrijsde eindresultaat wil bereiken. Dan worden voorvergrijzers gebruikt om dit proces zo egaal mogelijk te laten verlopen en tevens het hout te voeden en beschermen.”

Door een semi-transparante naturel coating toe te passen, is direct het vergrijsde eindresultaat bereikt, zonder het vergrijzingsproces af te wachten. (Beeld: Interfaca)

Bouwen met hout zit in de lift

De Kroon constateert dat bouwen met hout in de lift zit. “Niet alleen houten huizen zelf, maar we zien meer en meer dat hout een beeldbepalend accent kan zijn bij een gebouw. Wij leggen echt de focus op die houten geveldelen. Vanuit Scandinavië wordt er ook steeds meer gewerkt met thermisch gemodificeerd hout. Daar is veel onderzoek naar gedaan en zijn diverse testen uitgevoerd. De coatings van Tikkurila zijn hier ook goed op toepasbaar. Zowel Tikkurila als Finnpro beweegt mee met de markt en past haar producten daarop aan. Zodat we de klant altijd optimaal kunnen bedienen. Inmiddels bieden we ook private label producten voor de gevelbranche. Voor ieder wat wils dus.”

De Kroon besluit: “Met onze producten blijft hout langer in goede conditie, zowel esthetisch als constructief.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details