Platform over gevels, glas & daken
Benieuwd naar het energiebesparingspotentieel van zonwering?
Oplevering Verosol zonnepanelen door Protium. (Beeld: Verosol)

Benieuwd naar het energiebesparingspotentieel van zonwering?

Het valt niet altijd mee om -binnen de enorme verscheidenheid aan zonwering- een keuze te maken. Laat staan de juiste keuze. Daarbij speelt de factor duurzaamheid een steeds belangrijkere rol. Zowel bij consumenten als bij bedrijven en overheden. Verosol, expert in binnenzonwering en toonaangevend op het gebied van gemetalliseerde textielen, heeft een enorm aanbod screens die warmtewerend, isolerend en sfeer-creërend werken. Om de keuze binnen dat aanbod al wat te vereenvoudigen, op basis van wat belangrijk is binnen het project en de gestelde eisen, ontwikkelde Verosol een Savings Indicator.

Meer dan 2.200 zonnepanelen op de geïsoleerde daken van Verosol in Eibergen. (Beeld: Verosol)

“Het klimaat verandert, de eisen en wensen ten aanzien van zonwering veranderen, dus wij innoveren mee,” zegt productmanager Evert Bos. “En naast ons uitgebreide assortiment kwalitatief hoogwaardige producten die we in eigen huis ontwikkelen en produceren, zijn we ook een betrouwbare partner en adviseur voor onze klanten.”

Savings Indicator

“In een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het handig als je in de ontwerpfase al inzicht krijgt in de energiebesparing die gerealiseerd kan worden door het toepassen van bepaalde zonwering. Zeker omdat onze gemetalliseerde binnenzonwering meegenomen mag worden in de BENG-berekening,” zegt Bos. “Met onze nieuwe tool, de Savings Indicator, kunnen architecten in een vroeg stadium al een indicatie krijgen van het energiebesparingspotentieel van de Verosol zonwering waaruit ze willen gaan kiezen.” Niet alleen bij architecten, maar ook bij gevelbouwers en alle andere partijen waarbij glaskeuzes relevant zijn in het voortraject, komt de Savings Indicator goed van pas.

Verosol metalliseert doeken tot 3.25 meter en voldoet daarmee aan de marktvraag voor steeds groter formaat ramen. (Beeld: Verosol)

Uniek in de markt

Lindsay Hovenier, manager R&D en Expert Centre bij Verosol: “De indicator geeft niet alleen de CO2-besparing aan van het product, maar ook de besparing in euro’s.” De indicator gaat binnenkort live en is uniek in de Nederlandse markt. De Europese norm EN 14501:2021 vormt de leidraad voor de referentie beglazingen in de tool. “In de indicator kun je het aantal vierkante meters glas per geveloriëntatie invoeren en direct zien wat het gekozen doek oplevert aan energiebesparing. Naast het selecteren van één doek, kun je er ook twee selecteren en een vergelijk tussen die doeken maken. Zo wordt het direct heel inzichtelijk wat bijvoorbeeld een gemetalliseerd doek ten opzichte van een ongemetalliseerd doek doet. Ook kun je voor meerdere gevels tegelijkertijd deze keus opgeven en worden de berekeningen per gevel gemaakt. Hiermee kun je dus in feite het hele project in één keer berekenen.”

Voorselectie

Met name het feit dat je in zo’n vroeg stadium al een voorselectie kunt maken, is enorm waardevol volgens Evert. “Natuurlijk moet er uiteindelijk een prestatieberekening gedaan worden wanneer er definitieve keuzes zijn gemaakt, maar het geeft echt de mogelijkheid om in de ontwerpfase verder te kijken dan uitsluitend esthetische uitstraling en kosten en juist te gaan vergelijken op zaken als warmte, koeling, lichtschittering (glare control), comfort én energiebesparing.” De investering in Verosol gemetalliseerd doek wordt snel terugverdiend dankzij de energiebesparing die de doeken opleveren. De Savings Indicator maakt de potentiele besparing inzichtelijk. Hiermee speelt Verosol mooi in op het verduurzamingsvraagstuk vanuit de markt. 

Na vele jaren en kilometers trouwe dienst, is de eerste metalliseerketel van Verosol nu een eigen industrieel monument. Deze ketel kon doeken tot 1.6 meter metalliseren. (Beeld: Verosol)

Verduurzaming in proces en producten

“Binnen Verosol zijn wij op allerlei manieren bezig met verduurzamen,” zegt Evert. In het verduurzamen van de gehele productieketen en de producten zelf maakt Verosol enorme slagen. “Zo hebben we het dak van onze fabriek geïsoleerd en voorzien van meer dan 2.200 zonnepanelen. Genoeg om zelfvoorzienend te zijn.” Lindsay vult aan: “We benutten de machines maximaal en leveren bredere rollen. Niet alleen spelen we daarmee in op de steeds breder wordende ramen en glasgevels, ook zorgt het voor aanzienlijk minder snijverlies. Maar we gaan nóg een stap verder…” 

Dankzij de Verosol Savings Indicator kan een voorselectie gemaakt worden, waarmee men inzicht krijgt in de besparingen die gemetalliseerde rolgordijnen opleveren. (Beeld: Verosol)

Suremade

Lindsay vertelt dat Verosol in samenwerking met diverse projectpartners binnen het project Suremade aan het onderzoeken is hoe ze het gemetalliseerde screendoek verder kunnen verduurzamen. “Onze polyester doeken zijn nu al recyclebaar aan het einde van de levensduur, maar met dit project kijken we of we gerecycled materiaal kunnen toepassen bij het produceren van onze doeken.” Lindsay merkt hierbij op dat gerecyclede garens tot nu toe in performance achterblijven. “En omdat wij bekend staan om onze hoog presterende gemetalliseerde screens willen wij geen concessies doen aan de performance van onze doeken. Daarom zijn we volop aan het onderzoeken hoe we de gerecyclede garens toch kunnen verbeteren om niet alleen die superieure kwaliteit en performance te garanderen, maar ook nóg duurzamere doeken kunnen leveren.”

Op de website van Verosol is meer informatie over de Savings Indicator te vinden.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details