01:24
11-10-2018

Behoud van hout op de écht lange termijn

De natuur heeft zo haar eigen manieren om haar kostbare bronnen te beschermen. En met de overtuiging dat de wereld kostbaar is, heeft Teknos Drywood een breed scala aan beschermende verven/coatings ontwikkeld. Met als doel de levensduur te verlengen van alles wat waarde heeft.

Teknosafe, de brandvertragende verf van Teknos Drywood, toegepast op de houten gevel van een gebouw. Door de brandvertragende opschuimende coating is een impregneringsproces niet nodig.

“Groen denken vinden wij enorm belangrijk, ” vertelt Johan Nienhuis, technical service & product manager bij Teknos Drywood, een bedrijf gespecialiseerd is in verf- en coatingsoplossingen voor de maakindustrie, bouwprofessionals en consumenten. “We willen niet alleen voldoen aan alle geldende eisen op milieugebied, maar deze waar mogelijk ook voorbijstreven.” Drywood, ontstaan eind 19e eeuw in Enschede, ontwikkelde tussen 1960 en 1970 als eerste bedrijf ter wereld unieke watergedragen coatings voor hout. Daarmee was zij haar tijd ver vooruit, want het hele milieuaspect en strengere eisen ten aanzien van arbeidsomstandigheden werden pas eind jaren tachtig relevant. De kwaliteit van de coatings is altijd gegarandeerd door testen en controles door TNO en KOMO. In 2016 werd Drywood overgenomen door Teknos, een Fins familiebedrijf, en verovert daarmee wereldwijd een belangrijke positie in de industrie. De productie en het laboratorium blijven in Enschede.

Drywood VVH Indus, toegepast op de houten geveldelen (inlands hout) van een woonhuis.

Service gaat veel verder dan het verkopen van een blik verf
Johan vertelt verder: “We ontwikkelen alles in ons eigen laboratorium. Door continue innovatie en doorontwikkeling, komen we tot optimaal presterende producten. Het is niet voor niets dat twintig procent van onze medewerkers bij Research & Development werkt. De consument wil producten die lang mee gaan en dat is meteen onze visie op duurzaamheid: het zo lang mogelijk verlengen van de levensduur van hout, met de natuur als inspiratiebron. Door veel samen te werken met onder andere ketenpartijen, krijgen we een steeds beter beeld van de verwachtingen. Op die manier kunnen we klantadvies op maat én een duidelijke technische ondersteuning bieden. Het eindresultaat hangt namelijk niet alleen af van de laatste laag. Een juiste voorbereiding van de ondergrond en een goede afstemming van houtsoort en verfproduct zijn minstens zo belangrijk. De combinatie van die factoren zorgt voor langere onderhoudsintervallen én een langer mooi eindresultaat. Voor werkelijk álle houten ondergronden hebben wij een gepaste afwerking met de gewenste uitstraling van kleur en glans.”

Tekst: Susan Peek    Beeld: Teknos Drywood
Uitgelichte afbeelding: 
DRYWOOD Woodstain VV op verduurzaamde houten gevelbekleding. Dit KOMO gecertificeerde watergedragen product is in vrijwel alle kleuren -transparant, semi-dekkend en dekkend- verkrijgbaar.

Gevelbouw partners

Dekker_opening_showroom_05