Platform over gevels, glas & daken
Bedrijfsprocessen optimaliseren dankzij digitalisering en analyse van productiegegevens
Eind vorig jaar werd de 1.000ste SBZ 122 naar de klant uitgeleverd.

Bedrijfsprocessen optimaliseren dankzij digitalisering en analyse van productiegegevens

Klanten stellen hoge eisen op het vlak van kwaliteit en levertijden. Maakbedrijven moeten dan ook investeren in efficiëntie en productiviteit van hun productieprocessen. Een verregaande automatisering en digitalisering van de bedrijfsprocessen kan daarbij helpen. Met eluCloud bieden elumatec en elusoft een gemeenschappelijk industrie 4.0-oplossing voor de digitalisering en analyse van machine- en productiegegevens. De analyse van deze gegevens helpt om productieprocessen te optimaliseren en toekomstig onderhoud te plannen. Hierdoor kunnen kosten gereduceerd en de machinebeschikbaarheid en productiviteit verhoogd worden. 

Het dashboard van de eluCloud-oplossing geeft een duidelijk overzicht van de verschillende modules en hun ‘functie ‘in het geheel.

“eluCloud registreert alle gegevens met betrekking tot machines, onderdelen en productie, waardoor men vanaf elke locatie in real-time informatie kan raadplegen van wat er op dat moment in de productie gebeurt en wat er vooraf gebeurd is. Door de real-time weergave van de machinestatus en de berekening van de machinefrequentie kan men afwijkingen van de gewenste productie snel herkennen. De verzamelde gegevens helpen ook bij het gestructureerd zoeken naar en het analyseren van fouten”, vertelt Bas Ladestein, managing director van elumatec Benelux B.V. “eluCloud levert bovendien een overzicht van de lopende opdrachten en gedetailleerde informatie over alle geproduceerde delen. Aan de hand van deze informatie kunnen productiegegevens exact geanalyseerd en individueel aangepast worden.”

1.000 keer SBZ 122
Eind vorig jaar werd de 1.000ste SBZ 122, de 5-assige variant uit de 122-modelreeks, vanuit de productie in Lomersheim verstuurd naar Feal in Bosnië-Herzegovina, één van de modernste aluminium extrusiebedrijven in Europa. Deze klant vertrouwt al zo’n 20 jaar op de kwaliteit en service van elumatec en beschikt naast deze nieuwe 122/75 onder meer over de profielbewerkingscentra SBZ 150, SBZ 151, SBZ 131 en SBZ 616. De compacte SBZ 122 overtuigt met een intelligente regeltechniek, krachtige servomotoren en een voor hoge verplaatsingssnelheden ontworpen machinebed. Het bewerkingsbereik van 300 x 230 mm op de Y- en Z-as maakt dit systeem uniek in zijn klasse. 

Verschillende modules

eluCloud omvat verschillende modules en een App, waardoor de functies op een smartphone, tablet of laptop geraadpleegd kunnen worden. eluCloud-Monitor vormt de hoeksteen van de software en wordt gebruikt voor het registreren van gegevens van de lokale machine. De moderne besturingen van elumatec-machines kunnen in real-time gegevens meten: het aantal geproduceerde stuks, foutmeldingen, gedetailleerde tijdsprotocollen met betrekking tot gebruik van gereedschappen of looptijden van spindels. Deze exacte tijdsinformatie helpt bijvoorbeeld om vereiste onderhoudsintervallen tijdig te herkennen en beter te kunnen plannen. eluCloud-Server slaat alle gegevens op om die te kunnen gebruiken voor de evaluaties. Deze server werd speciaal ontwikkeld om in een
bestaande IT-infrastructuur te integreren.

“Wie gedetailleerde evaluaties wil maken van bijvoorbeeld de productiebenutting, voortgang van de opdrachtverwerking, bewerkingstijden van opdrachten, evaluatie van afzonderlijke machines, evaluaties van het gehele machinepark of bewerkingstijden van delen, … moet investeren in de bijkomende eluCloud-Analytics module. Dankzij de geanalyseerde informatie en de gebruiksvriendelijke filtermogelijkheden ondersteunt deze module bijvoorbeeld ook de optimalisatie van de productietijden. Door onder meer de niet-productieve tijden, zoals klemverstellingen en gereedschaps- of positiewissels te meten en te analyseren, kan men de productietechniek optimaliseren en de productietijd aanzienlijk verkorten”, legt Ladestein uit. “Bovendien helpt deze module ook bij het zoeken naar fouten en laat toe om de vereiste productietijd voor een werkstuk of een volledige opdracht te bepalen, waardoor men op een nauwkeurigere manier toekomstige opdrachten kan berekenen.”

eluCloud-API

eluCloud is een handige tool bij het automatiseren en digitaliseren van productieprocessen, wat deuren opent naar Industrie 4.0 en de Smart Factory. “Een kerneigenschap van elke Industrie 4.0-oplossing is de naadloze communicatie tussen afzonderlijke machines of tussen machine en software, ook wel samengevat als het ‘Internet der dingen’. De eluCloud-API interface zorgt voor die communicatie tussen afzonderlijke machines of tussen machine en software. Het begrip ‘API’ verwijst naar een interface waarmee de eluCloud-oplossing in bestaande oplossingen geïntegreerd kan worden en met andere softwareoplossingen verbonden kan worden. Op die manier kunnen de gegevens ook in calculatieprogramma’s en ERP- of
MES-systemen geïntegreerd worden”, sluit Bas Ladestein af.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details