Platform over gevels, glas & daken
Baksteen als drager van de architectuur

Baksteen als drager van de architectuur

In de Uitgeester uitbreidingswijk Waldijk realiseerde projectontwikkelaar Scholtens het project Waterman. Het ensemble van drie appartementencomplexen staat in een waaier aan het water. De Hagemeistersortering Gent BU is in Waterman een belangrijke drager van de beeldkwaliteit, stelt projectarchitect Maarten Overtoom van GeO architecten uit Schagen: “De sintering verleent de gevels expressie, de bakstenen zijn van hoge kwaliteit en geven de gebouwen het passende baksteenaanzicht.”

De drie bouwblokken van Waterman vormen de laatste fase van woonwijk Waldijk aan de zuidwestrand van Uitgeest. De 52 appartementen – een mix van sociale huur, middenhuur, vrije sector huur en koopappartementen – hebben een weids uitzicht over de Noordhollandse polder. Water speelt in het nieuwbouwplan een belangrijke rol, aldus projectarchitect Maarten Overtoom: “Het meest zuidelijke appartementenblok ligt aan een grote waterpartij. Pal voor het middelste appartementengebouw is een sloepenhaventje met een brede vlonder aangelegd om de waterbeleving te vergroten. Die dragen bij aan de woonkwaliteit in dit blok en in het plan als geheel.” Met rietkragen haakt de inrichting van de oevers bovendien thematisch aan op de rietlanden, het open landschap met waterlopen en landerijen dat karakteristiek is voor de regio.

De bouwblokken van Waterman staan als een ensemble op een randlocatie in Waldijk. In het meest noordelijke blokje zijn de 24 sociale huurwoningen uit het plan ondergebracht. Het gaat om driekamereenheden van maximaal 65 vierkante meter, ontsloten via een galerij. In de twee overige blokken bevinden zich luxe koopappartementen van 115 vierkante meter, vrije sector huur appartementen en middenhuur appartementen. Ook het middenblokje heeft een galerijontsluiting. Het zuidelijke blokje wordt ontsloten met een portiek.

De drie westelijke kopgevels zijn georiënteerd op het spoortracée dat vlak langs de appartementencomplexen loopt. Maarten Overtoom: “Vanwege het spoor was de opgave om in deze drie kopgevels een balans te vinden tussen privacy en uitzicht. Door hier de vensters op de hoeken van de kopgevels te plaatsen, hebben reizigers vanuit passerende treinen niet heel goed inzage in de woningen.” Aan de oostelijke kopgevels is het parkeren gesitueerd, ingebed in een grondopwerping om het zicht op de auto`s vanaf de erven van de naastgelegen grondgebonden woningen te beperken.

Het plan voor Waterman werd aanvankelijk geïnitieerd in de bouwcrisis, door een andere ontwikkelaar. Maarten Overtoom: “Er lag toen al een gevalideerd bestemmingsplan. Na de crisis werd de kavel eigendom van ontwikkelaar Scholtens Projecten, dat een nieuw plan liet tekenen.” Bij dat nieuwe plan bleef een aantal gegevenheden uit het oude bestemmingsplan overeind: “Behalve de oriëntering van de bebouwing, lag vast dat alle 52 woningen verdeeld moesten worden over drie bouwblokken van drie lagen hoog en dat dertig procent van de woningen sociale huur zou moeten zijn.”

Uit het oude plan verhuisde ook een geluidscontour mee. In het meest noordelijke blokje, gelegen aan een aantal tennisbanen, werd aan de zijde van de sportaccommodatie een dove gevel verlangd – uitgerekend in de façade waar ook de galerijontsluiting was voorzien. Overtoom: “In gesprekken met de tennisvereniging is die eis uiteindelijk genuanceerd en kon worden volstaan met geluidsschermen aan de galerijen.”

In de welstandsnota was voorgeschreven dat de bouwblokken herkenbaar geparceleerd moesten worden. Overtoom: “In Waldijk staan overwegend grondgebonden woningen. De welstand wilde daar geen horizontaal geaccentueerd appartmentengebouwen tussen. We hebben dat opgelost door in de drie blokken risalieten met loggia-balkons aan te brengen. Daaruit ontstonden verticaal gelede gevels. In elk bouwblok is die verticaliteit anders uitgewerkt, maar de drie blokken samen vormen een herkenbaar ensemble.”

Die herkenbaarheid steunt ook op het gebruik van de Hagemeistersortering Gent BU in Waalformaat. Het gevelmateriaal is in Waterman beeldbepalend, stelt Overtoom: “Projectontwikkelaar Scholtens kende de steen al uit een ander project dat men realiseerde en vond de Gent BU een fraaie steen voor Waterman. De sortering past goed bij het ensemble van drie blokken; de sintering verleent de gevels expressie, de bakstenen zijn van hoge kwaliteit en geven de gebouwen het passende baksteenaanzicht. Scholtens wilde met deze steen ook richting de gemeente de kwaliteit van het project borgen.”

De Hagemeistersortering is in halfsteensverband toegepast, met als ornamenten geribd metselwerk aan de plint, de dakranden en in de trappenhuizen. Overtoom: “Hier zijn om en om uitkragende lintverbanden verwerkt. De voeg is doorgestreken en ligt vijf millimeter terug. Dat brengt de uitdrukkingskracht van de stenen maximaal naar voren. Expressie, kleur en levendigheid van de bakstenen zijn in dit project een belangrijke drager van de beeldkwaliteit en de architectuur.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details