Platform over gevels, glas & daken
Baanbrekend in duurzaamheid
Het Karrier QuadCore® gevelpaneel combineert de esthetische flexibiliteit van geventileerde façadesystemen met de praktische voordelen van een sandwichpaneel (veilige en snelle installatie). (Beeld: Sterker in Beeld Fotografie)

Baanbrekend in duurzaamheid

Duurzaamheid, circulariteit, klimaatadaptie, BENG, verdozing… het zijn de welbekende containerbegrippen. “Het wordt steeds belangrijker in de bouw en dus moeten én willen we er iets mee,” zegt Evert Kraaima, Manager Business Development bij Kingspan Panelen Nederland. Kingspan is wereldleider op het gebied van isolatie- en bouwschiloplossingen voor hoogwaardige, duurzame gebouwen en mikt op een toekomst zonder schadelijke uitstoot waarin het welzijn van de mens en de planeet centraal staat.

Natuurinclusief bouwen

“De gebouwen van de toekomst moeten aan meer verwachtingen voldoen dan ooit,” zegt Kraaima. Hij constateert dat natuurinclusief bouwen meer en meer een hot item is bij investeerders en denkt dat dit onder andere te maken heeft met de verdozingscultuur. “Door natuurinclusief te ontwerpen en te bouwen, wordt er een waardevolle bijdrage geleverd op het gebied van de natuur, duurzaamheid en biodiversiteit. Maar het vraagt wel om fundamenteel anders te denken.”

Circulaire economie

Net als bij natuurinclusief bouwen, vergt ook de circulaire economie een andere manier van denken. “Het is zo belangrijk dat we écht circulair gaan denken en handelen, waarin duurzaamheid en zorgvuldig omgaan met grondstoffen onderdeel worden in de manier van zaken doen en bouwen,” vindt Kraaima. “Precies daarom kijkt Kingspan waar het een bijdrage kan leveren aan de transitie naar een circulaire economie.”

Circulair bouwen met QuadCore®. De grondstof van de QuadCore® isolatie komt deels uit petflessen van Ocean Cleanup projecten, waar Kingspan deel van uit maakt. (Beeld: Kingspan)

Modulaire achterconstructie

Om in te spelen op natuurinclusief bouwen (en andere vraagstukken vanuit de markt), ontwikkelde Kingspan het Karrier QuadCore® systeem. Een modulaire stevige achterconstructie voor design gevelsystemen, met uitstekende thermische prestaties. Kraaima: “QuadCore® Karrier is een geïsoleerd sandwichpaneel met QuadCore® isolatiekern, waarop direct – zonder extra rail -verschillende types gevelbekleding kunnen worden aangebracht. Het systeem is ontworpen voor projecten waar men naast de voordelen van een geïsoleerd sandwichpaneel zoekt naar een aanvullende esthetische uitstraling van een façade.” 

Design gevelbekleding en voor de ‘groene’ gevel

Op het Kingspan Karrier paneel kunnen gevelbekledingen zoals het gevelcassettesysteem Dri-Design en recessed-fix worden aangebracht. “Maar het is dus ook uitermate geschikt voor het afhangen van ‘groene’ gevelbekleding,” vult Kraaima aan. Uiteraard is alles zorgvuldig getest met additioneel gewicht aan de buitenzijde. “Natuurlijk voorzien wij onze klanten van de gewenste projectspecifieke berekeningen, details en adviezen en komt er desgewenst een expert van Kingspan langs bij de opstart van de bouw.”

Baanbrekende isolatietechnologie

Van oorsprong is Kingspan een isolatiefabriek die haar eigen isolatieschuim ontwikkelt en produceert. “De QuadCore® isolatiekern binnen het Karrier QuadCore® systeem is de nieuwste innovatie op het gebied van hardschuim isolatie,” zegt Kraaima. De grondstof van de QuadCore® isolatie komt deels uit petflessen van Ocean Cleanup projecten, waar Kingspan deel van uit maakt. “Niet alleen zorgen deze panelen voor een uitstekende luchtdichtheid en een superieur thermisch rendement (Rc-waarden t/m 8.35), maar ze zijn ook nog eens heel stabiel bij brand (brandreactie B-s1,d0).”

Duurzaam en circulair

Dankzij de bredere en dunnere panelen (12% dunner) kan er niet alleen sneller gebouwd worden, waarmee je op projectkosten bespaart, maar wordt ook het materiaalgebruik gereduceerd en daarmee het aantal ritten naar de bouwplaats beperkt. Bovendien zijn de panelen opgebouwd uit uiterst duurzame materialen die verantwoord zijn geproduceerd (BES 6001) en geschikt zijn voor hergebruik. 100% circulair inzetbaar dus. Kraaima: “Wie bouwt voor de toekomst, weet ook dat er verder gedacht moet worden dan de gewenste levenscyslus van een gebouw.”

Niet later maar nu!

Naast een verdere ontwikkeling van end-of-life oplossingen onderzoekt Kingspan met enkele partners ook het hergebruik van materialen. De Planet Passionate strategie ligt in het verlengde hiervan. “Waarom zouden we ons alleen richten op end-of-life-oplossingen, zoals recycling, als we onze circulaire impact vandaag al kunnen aanpakken?” stelt Kraaima en besluit: “De combinatie van QuadCore® isolatie, onze integrale ondersteuning en grondige kennis van het gebouwontwerpproces zorgt ervoor dat de systemen van Kingspan tijdens hun levensduur op een hoger niveau presteren en de ultieme bescherming bieden aan onze partners, hun gebouwen en het milieu.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details