Al 75 jaar bouwt familiebedrijf Spaansen Groep aan de toekomst door intern en extern samen te werken aan een gezamenlijk resultaat. Diepgaand en krachtig ondernemerschap gaat hand in hand met goede verstandshoudingen, gezamenlijke inspanningen en gezonde wisselwerkingen. Niet voor niets is het motto bij Spaansen: Verbinding Is Ons Succes.
Binnen Spaansen Bouwsystemen, één van de drie divisies van Spaansen Groep, is Gevelklaar ontwikkeld. Het vervolg op de succesvolle prefab betoncasco-elementen voor de woningbouw waarin fabrieksmatig compleet afgewerkte gevels toegevoegd worden aan de vertrouwde casco’s. “Hierdoor is ons product nóg aantrekkelijker voor de aannemer. Oók de architect verliezen we hierbij niet uit het oog”, zegt Ab Knook, directeur bij Spaansen Groep. “Want het oog wil ook wat.”
Gevelklaar bestaat uit het prefab casco betonelement, waar op de isolatie een twee centimeter dikke strip van gebakken steen geplakt wordt. Om dat proces te optimaliseren, maakt Spaansen gebruik van robots. In ons eerdere artikel in Gevelbouw 6 van 2020 schreven we al eens over dit RoboBricksysteem. De miljoeneninvestering en de samenwerking met twee sterke partners (Kingspan Unidek voor de isolatie en Vandersanden voor de steenstrips) werpen hun vruchten af. “Robotisering klinkt als standaard, maar er is ontzettend veel mogelijk. Dat was in het begin ook een nadrukkelijke eis van ons aan de robotbouwer. Inmiddels hebben we veel meer ervaring met het systeem en is er nóg meer mogelijk dan we al dachten. Met RoboBrick bereiken we een constante kwaliteit, maar het is beslist geen eenheidsworst”, benadrukt Knook.
Inventarisatie onder aannemers in de woningbouw heeft uitgewezen dat een gevelwand er authentiek uit moet zien. “Wij Nederlanders zijn ‘verwend’ en opgegroeid met traditioneel metselwerk; muren van gebakken steen dus. Binnen ons geprefabriceerde industriële systeem benaderen we dat traditionele metselwerk met ons Gevelklaar-systeem. “Maar…”, vervolgt Knook, “we bieden wel volop ruimte voor creativiteit. Zo is het mogelijk steenstrips van verschillende diktes toe te passen, die zowel horizontaal als verticaal op de wand geplakt kunnen worden. Uitkragingen, een speels reliëf, kleurverschil, dikteverschil, er is van alles mogelijk. Je moet de steentjes eigenlijk zien als pixels van een foto. Architecten komen met de meest creatieve ontwerpen en bedenken allerlei leuke variaties. Gelukkig is er heel veel mogelijk met onze apparatuur en zijn er innovatieve oplossingen te bedenken binnen het ontwerp om bepaalde stijlen te creëren.”
Voordelen van dit concept: bouwtempo verhogen, kosten verlagen, CO2-uitstoot reduceren, en dat allemaal bij een gevel met een authentieke uitstraling. Niet alleen het product zelf, maar ook het productieproces is erg duurzaam. “Volledig CO2-neutraal dankzij 1.150 zonnepanelen op het dak van onze fabriek, waarmee voldoende energie opgewekt wordt voor de werking van de robotstraat en de verwarming van het gebouw”, vertelt Knook.
Naast architecten zijn ook de projectontwikkelaars en aannemers enthousiast over de kant-en-klare gevelwanden van Spaansen. “De vraag neemt in een rap tempo toe, zeker met het oog op het realiseren van nieuwe woningen. De vraag wordt ook alsmaar diverser”, constateert Knook. “Voor een aannemer is het feit dat er prefab geleverd wordt en een woning binnen no-time wind- en waterdicht is, wel een van de grootste voordelen. Het bouwtempo, maar ook de duurzaamheid en doelmatigheid spreken enorm aan. Bovendien wordt alles in geconditioneerde omstandigheden geproduceerd wat de kwaliteit ten goede komt. We werken strak en met minimale toleranties, wat je ziet aan het gevelbeeld.” Het systeem wordt nog steeds doorontwikkeld en daarin wordt feedback vanuit de branche zeker meegenomen. Bijvoorbeeld op het gebied van natuurinclusiviteit. “Gierzwaluw- of vleermuiskasten kunnen geïntegreerd worden in het gevelsysteem. Ook kunnen we tegenwoordig kleine appartementsgebouwen compleet in Gevelklaar uitvoeren.” Wat Knook zeker wil benadrukken: “We bieden niet alleen maar technische oplossingen maar denken juist graag op creatief gebied ook in mogelijkheden.”
“Spaansen denkt graag aan de voorkant mee met aannemers en architecten en we nodigen ze dan ook van harte uit om te kijken in onze fabriek. Zodra ze zien wat er allemaal mogelijk is, zijn ze zó onder de indruk dat ik ze niet meer hoef te overtuigen”, besluit hij.