Platform over gevels, glas & daken
Articuleren met baksteen
Aan de gevels koos de architect voor de beigewitte Hagemeistersortering Marbach HS in moduulformaat.

Articuleren met baksteen

In Brussel-Oudergem transformeerde architectenbureu Archi 2000 een voormalig kantoorpand tot woongebouw Parc Seny. Om het appartementencomplex in te passen in de kleinschalige bebouwing rondom, koos projectarchitect Philippe Verdussen aan de gevels voor de beigewitte Hagemeistersortering Marbach HS ModF. Verdussen: “De lichte kleur van deze steen reduceert de oorspronkelijke massa van het bestaande gebouw visueel en harmonieert fraai met de bronskleur van de metalen elementen aan de gevels.”

In Brussel-Oudergem transformeerde architectenbureu Archi 2000 een voormalig kantoorpand tot woongebouw Parc Seny.

Wonen aan een Natura2000 natuurgebied in de stad Brussel? Voor de bewoners van appartementencomplex Parc Seny aan de Avenue Charles Lemaire in Brussel-Oudergem is het realiteit. Zij kijken vanuit hun studio’s en appartementen uit op het gelijknamige openbare park met beschermde status, dat via twee aangrenzende parken rechtstreeks in verbinding staat met het Zoniënwoud, de 4.400 hectare grote groene long aan de uiterste noordoostgrens van stadsregio Brussel.

De ligging aan het openbare groen van Parc Seny was een bepalend element bij de herontwikkeling van het kantoorpand tot appartementencomplex, aldus architectenbureau Archi 2000. De herbestemming vroeg volgens het bureau om te beginnen om meer en rijk gevarieerd groen. De achtertuin aan het park werd heringericht als voortzetting van de bestaande groene ruimte. Daarbij besteedde het bureau bijzondere aandacht aan het vermeerderen van de biodiversiteit, door het aanplanten van hoogstammige bomen en levende hagen.

De lichte tint van de Hagemeistersortering zorgt ervoor dat de oorspronkelijke massa van het bestaande gebouw visueel wordt verlicht.

Leidmotief bij de transformatie van het kantoorpand tot appartementengebouw (met studio’s tot driekamerappartementen) was het principe dat sloop/nieuwbouw veel overlast in de buurt zou geven, een langere bouwtijd zou vergen en een volgens projectarchitect Philippe Verdussen bovendien niet te rechtvaardigen verspilling van materialen zou opleveren. Verdussen: “Daarom kozen wij voor herbestemming met behoud van de essentiële karakteristieke en bouwkundige elementen van het bestaande gebouw.” 

Gebouwdelen die structureel niet nodig of niet compatibel waren met de huidige technische eisen, werden verwijderd. Daaronder bevonden zich de horizontale betonstroken aan de constructie die zorgden voor koudebruggen en de houten kozijnen en beglazing die niet meer voldeden aan de huidige thermische eisen. Bestaande kolommen bleven echter behouden en werden versterkt om de balkons aan op te hangen. De bovenste verdieping werd verwijderd en heropgebouwd als terugliggende bouwlaag. Die brengt het volume van het appartementencomplex meer terug naar de schaal van de omliggende woonbebouwing. Verdussen: “Al deze ingrepen maakten het mogelijk om het uiterlijk van het gebouw radicaal te veranderen en de integratie in de buurt te verbeteren.”

Door te kiezen voor een rechte, tegelachtige lay-out door het hele gebouw zijn ter plaatse bijna geen stenen gesneden.

Het eindresultaat is een sterk grafisch gebouw, dankzij het samenspel van banden van bronskleurige plaatstalen panelen, onder andere aan de balkons, gecombineerd met grote glaspartijen met lichtgekleurde beglazing in geanodiseerde aluminium kozijnen en een streng raster van lichtbeige baksteen met diepe negges. Philippe Verdussen: “Het plaatwerk heeft dezelfde kleur als de bronzen geanodiseerde aluminium frames. De donkere kleur contrasteert met de lichte baksteen, die deze elementen visueel verfijnt.”

Aan de gevels koos Verdussen voor de beigewitte Hagemeistersortering Marbach HS in moduulformaat, met een karakteristieke, levendige oppervlaktetextuur en kenmerkende rafelige steenranden. “De keuze van de baksteen werd ingegeven door de zorg voor integratie in de wijk, waar hoofdzakelijk woningen uit baksteen staan. De lichte tint van de Hagemeistersortering zorgt ervoor dat de oorspronkelijke massa van het bestaande gebouw visueel wordt verlicht – en bovendien in harmonie is met de bronskleur van de geanodiseerde aluminium elementen die we aan de gevel nieuw introduceerden.”

De karakteristieken van de Hagemeistersteen speelden mee in de keuze voor deze sortering. Verdussen: “Naast de kleur en de textuur, was de baksteen voor ons ook interessant vanwege het moduulformaat en vooral vanwege de lengte van 29 cm. Van die lengte hebben we maximaal gebruik gemaakt, door te kiezen voor een rechte, tegelachtige lay-out door het hele gebouw. Ter plaatse zijn bijna geen stenen gesneden.”

Baksteen. Elementair mooi.

De wereld om ons heen leefbaar, mooi en duurzaam vormgeven – dat is het doel en de drive van baksteenproducent Hagemeister. Waar mensen wonen en werken, willen wij bijdragen aan een goed levensgevoel. Met natuurlijke materialen, individueel design en wegwijzende ideeën over aansprekende architectuur en duurzaam bouwen. Alle 190 mensen in ons familiebedrijf bewandelen samen met onze klanten in heel Europa steeds weer nieuwe wegen om dat werkelijkheid te laten worden. Als meedenkende partner bieden wij baksteenoplossingen en diensten die individueel, vertrouwd en hoogwaardig zijn en klanten ondersteunen om in alle vrijheid beslissingen te kunnen nemen. Of het nu gaat om gevelstenen, steenstrips, straatklinkers, vormstenen of stenen met specifieke functies – Hagemeister gaat iedere opgave altijd aan met oog voor het complete gebouw en zijn gebruikers.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details