Platform over gevels, glas & daken
Architecturale zonwering creëert boeiend tafereel in

Architecturale zonwering creëert boeiend tafereel in

Prestigieus bedrijfsgebouw

Wat het gloednieuwe bedrijfsgebouw van transportbedrijf Xwift in Nazareth zo in het oog doet springen? Uiteraard de lichte constructie in staalbouw, maar zeker ook de unieke gevel, die integraal bestaat uit zwarte DucoSun Cubic-lamellen. Het variabele ritme van de lamellen zorgt voor een boeiend tafereel, dat er vanuit elk standpunt anders uitziet. Bovendien helpt de architecturale zonwering om een aangenaam binnenklimaat te creëren in de strijd tegen oververhitting.

De gevel van het gebouw is voorzien van zwarte rechthoekige DucoSun Cubic-lamellen.

 

Groei-ambitie

Wie zonder voorkennis de nieuwe site van Xwift oprijdt, vermoedt onmogelijk dat hier een transportbedrijf huist. Het gebouw werd zo ontworpen dat het een eyecatcher vormt in de omgeving. De firma kende de afgelopen jaren een enorme groei en was dringend aan een nieuwe hoofdzetel toe. Daarom week Xwift van Kruishoutem uit naar een braakliggend terrein in Nazareth van 3.500 m2.

Efficiënt bouwen

Het nieuwe kantoor is een schoolvoorbeeld van hoe je efficiënt kunt bouwen. Architect Bill Cosman benutte elke vierkante meter op het perceel optimaal. “Het gebouw heeft meer te bieden dan je zou denken,” gaat Cosman van start. “Naast een laad- en loszone op het gelijkvloers voorzagen we op de bovenverdieping 1.200 m² polyvalente ruimte, die een oplossing moeten bieden aan de snel veranderende handelsmarkt. Daar bovenop werd aandacht besteed aan het well-being van de werknemers, door de integratie van een fitnessruimte.”

Volledige glasstructuur

Alle materialen moesten een zwarte kleur hebben: het staal, de ramen, de lamellen, de sandwichpanelen, de poorten, … Cosman licht toe: “De gevel van het gebouw is voorzien van zwarte rechthoekige DucoSun Cubic-lamellen. Die aluminium lamellen hebben een dubbele functie. Enerzijds dienen ze als zonwering en vermijden ze inkijk. Anderzijds zorgen ze voor een speelse dynamiek en geven ze het gebouw een bijzondere uitstraling.”

Structurele oplossing

“De structurele lamellen zorgen niet alleen voor een efficiënte afscherming van de zonnestralen, ze garanderen ook een daling van de gemiddelde temperatuur binnenshuis tot 12% in de strijd tegen oververhitting,” vertelt Hendrik Dejonghe, marketing manager bij Duco. “De plaatsing van de lamellen was een technisch hoogstandje. De kenmerkende lamellen werden ter plaatse in de draagconstructie verticaal gemonteerd. Tussen de lamellen en de muur zijn roosters voorzien. Zo kunnen de grote ramen gepoetst worden. De lamellen moesten perfect in het vlak zitten. Om dat waar te maken, plaatste de aannemer ze één per één. Een precisiewerk dat veel tijd in beslag nam, maar het resultaat mag er zeker zijn,” aldus een tevreden Dejonghe. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details