Platform over gevels, glas & daken
Architecturale zonwering biedt dynamische uitstraling aan NOM-woning

Architecturale zonwering biedt dynamische uitstraling aan NOM-woning

Hoe zal een NOM-woning in 2030 eruitzien? Ervaar de beleving bij het Haaghuis, een energieneutrale woning op een prachtige plek in Den Haag. De architecturale schuifluiken laten enerzijds flinke zontoetreding in de winter toe, zodat het huis deels passief verwarmd wordt. Anderzijds voorkomen ze oververhitting in de zomer en bezorgen ze de gevel een dynamische uitstraling.

Duurzaam, waardevol en behaaglijk: dat zijn de kenmerken van deze NOM-woning, ontworpen door Hague Architects. “Heerlijk wonen betekent voor ons: ruim, licht en behaaglijk,” vertellen Yvonne en Alex Goedemans. Dat brengen ze tot uiting in hun nieuw woon- en werkhuis. Een huis achter de haag dat zich opent naar de tuin richting het zonlicht. Een huis mét architectonische klimaatregeling. Een huis waarin het zalig vertoeven is.

Duurzaam leven

De familie Goedemans koos voor een nul-op-de-meter woning (NOM). Een onderscheidend woonconcept omdat ze ontwikkeld is vanuit de beleving van de bewoner. Pas daarna komen de technieken aan de beurt. Een zo hoog mogelijke bouwkwaliteit met een zo klein mogelijke ‘voetafdruk’ heeft de familie bereikt door toepassing van lichte, geprefabriceerde elementen.

Goedemans, die ook architect is, verduidelijkt: “Alle benodigde energie wekken we op met de constructieve elementen. Zo zijn de houten sandwichpanelen voorzien van hoogwaardige isolatie en kierdichting. De dakbedekking heeft een witte kleur om opwarming te vermijden en is voorzien van PV-panelen. De grote ramen tenslotte zijn voorzien van drievoudig isolatieglas om zo energiezuinig als mogelijk te zijn.”

De horizontaal geplaatste lamellen zorgen tevens voor behoud van daglicht en garanderen maximale privacy.

 

Huis als zonnecollector

“Energiezuinig, ja! Maar niet ten koste van comfortabel wonen en een gezond binnenklimaat,” stelt Goedemans. “Natuurlijk daglicht halen we maximaal binnen via de zuidwestgevels. Een goede aanpak van zoninstraling is noodzakelijk. En hier komt zonwering op het voorplan. Grote dakoversteken vinden we namelijk onwenselijk, vanwege de beperkte lichtsterkte op bewolkte dagen. Om ons huis als zonnecollector te laten functioneren kozen we voor aluminium schuifpanelen met lamellen.

Beweegbare architecturale zonwering

“De DucoSlide schuifluiken bezorgen de gevels een dynamische uitstraling,” legt Goedemans uit. “De open en dicht schuivende panelen laten flinke zontoetreding in de winter toe, zodat het huis deels passief verwarmd wordt, maar voorkomen oververhitting in de zomer. Zo krijgt het huis twee gezichten: hout enerzijds en stuc met schuifpanelen anderzijds. De horizontaal geplaatste lamellen zorgen tevens voor behoud van daglicht en garanderen maximale privacy.”

Discrete zijprofielen

DucoSlide SlimFrame 100 Ellips is een extern zonweringsysteem met schuifluiken. De lamellen worden in een vaste hellingshoek tussen discrete zijprofielen gemonteerd. De schuifpanelen worden manueel of elektronisch bediend via een enkelvoudig, symmetrisch, telescopisch of BiFold schuifsysteem.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details