Platform over gevels, glas & daken
Architecturale schuifluiken van zonweringspecialist Duco

Architecturale schuifluiken van zonweringspecialist Duco

In het Noord-Brabantse dorp Liempde treffen we een schuurwoning aan. Bij het woonhuis naar ontwerp van Wenink Holtkamp Architecten springt meteen de zwarte dak- en gevelbekleding in het oog. Hun inspiratie? De boerenschuren in de omgeving die afgewerkt zijn met zwarte houten latten. De aluminium schuifpanelen van zonweringspecialist Duco doen hierbij denken aan schuifdeuren van traditionele schuren.

De schuurwoning in Liempde (Boxtel) manifesteert zich duidelijk in het groene landschap en vormt een eenheid met de schuren in de omgeving. “Het huis is levensloopbestendig ontworpen,” vertelt Jan-Peter Wenink van architectenbureau Wenink Holtkamp. “Door het toepassen van een inpandige garage was het mogelijk de schuur zo archetypisch mogelijk te houden, zonder bijgebouwen die de schuurtypologie zouden ontkrachten.”

zonweringspecialist Duco

De DucoSlide schuifpanelen met lamellen zorgen bij zonnige dagen voor mooi gefilterd licht in de woning.

Zwarte gevelbekleding

De keuze voor zwarthouten gevelbekleding is mede geïnspireerd op de traditionele boerenschuren die afgewerkt zijn met zwarte houten latten, verklaart Wenink. “De recentere schuren uit de omgeving zijn vaak van stalen golfplaten voorzien. Tevens wordt door het toepassen van zwart gebeitste houten planken als gevelbekleding en een antraciet stalen golfplaten dak de relatie aangegaan met de bestaande schuurtypologieën uit de directe omgeving.”

Natuurlijk daglicht

Het creëren van de juiste atmosfeer is een belangrijk uitgangspunt bij onze ontwerpen, gaat Wenink verder. “Natuurlijk daglicht speelt hierbij een grote rol. Heeft een ruimte direct daglicht nodig voor functioneel gebruik of is er juist gefilterd licht nodig om een intieme en warme sfeer te creëren? Allemaal vragen waar we ons tijdens het ontwerpproces mee bezig houden. Om oververhitting door direct zonlicht te voorkomen pasten we zonwering toe in de vorm van aluminium schuifpanelen.”

zonweringspecialist Duco

De DucoSlide schuifpanelen houden tevens de warmte buiten, wat resulteert in een daling van de koellast tot 63%.

Architecturale schuifpanelen

De DucoSlide schuifpanelen met lamellen zorgen bij zonnige dagen voor mooi gefilterd licht in de woning, legt Wenink uit. “Daarnaast houden ze de warmte buiten, wat resulteert in een daling van de koellast tot 63%. Tegelijk bieden ze de mogelijkheid om maximaal privacy te creëren. De schuifluiken zijn vormgegeven net als schuifdeuren die veelal werden toegepast bij traditionele schuren. Het resultaat? Een afwisseling van texturen. Door de afwisseling van textuur en oriëntatie wordt het zonlicht op vele verschillende manieren geabsorbeerd of gereflecteerd. Een project waar we met plezier op terugblikken,” besluit Wenink.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details