Platform over gevels, glas & daken
Architectonische parels gezocht
Juryvoorzitter Christa Courage, eigenaar van Courage interieur en Courage architecten.

Architectonische parels gezocht

De vereniging toeleveranciers Metalen Dak- en Gevelmaterialen (MDG-NET) nodigt architecten, aannemers en betrokken burgers/ondernemers in Nederland uit om architectonische parels met in hoofdzaak metalen aspecten te nomineren en mee te laten dingen naar de prijs voor het mooiste, meest unieke gebouw met metaal. MDG-NET wil met de Architectuurprijs de technische-, duurzame- en esthetische kwaliteit bij bouwprojecten waar metaal is toegepast onder de aandacht brengen en bouwen met metaal een impuls geven. Inschrijven kan per direct via de website van MDG-NET.

Het aantal gebouwen in Nederland met metalen dak- en/of gevelelementen is zeer divers. “MDG-NET heeft de Architectuurprijs weer nieuw leven ingeblazen om de ‘wereld’ te laten zien dat je met metaal geweldige duurzame gebouwen kunt realiseren, zowel vanuit esthetisch oogpunt als vanuit de techniek,” zegt jurylid Niels Blauwiekel, in het dagelijkse leven directeur van Stalcor en M3C. “Metaal heeft zich ontwikkeld tot een heel duurzaam materiaal met een langdurige kwaliteit. Het is bovendien prima te recyclen voor hergebruik in een tweede of derde ‘leven’.” 

Jurylid Cees-Jan Pen, deskundige op het gebied van werklocaties en lector bij het lectoraat ‘De Ondernemende Regio’

Vier categorieën 

Architectenbureaus aannemers, gevelbouwers, maar ook toeleverancier van metalen onderdelen weten zich middels zo’n prijs uitstekend te profileren, vervolgt Blauwiekel. “We geven ze op alle mogelijke manieren een podium via sociale media en vakmedia. Wel dienen de inzendingen voor dit jaar aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo mag het gebouw niet eerder zijn opgeleverd dan 2016 en moet er logischerwijs substantieel gebruik zijn gemaakt van metalen dak- en/of gevelelementen. Omdat het aantal gebouwen met een metalen dak en/of gevel zeer divers is, kan om die reden in vier categorieën worden deelgenomen. We onderscheiden daarin Woningbouw, Industriebouw, Utiliteitsbouw en Modulaire Bouw.”

Jurylid Niels Blauwiekel, in het dagelijkse leven directeur van Stalcor en M3C.

Beoordeling

Behalve Niels Blauwiekel bestaat de jury nog uit juryvoorzitter Christa Courage, eigenaar van Courage interieur en Courage architecten en jurylid Cees-Jan Pen, deskundige op het gebied van werklocaties en lector bij het lectoraat ‘De Ondernemende Regio’, een onderzoeksgroep verbonden aan Fontys Hogeschool Economie en Communicatie. “De samenstelling van de jury is dus uiterst divers en dat maakt dat we in staat zijn gebouwen ook objectief en kundig te beoordelen op verschillende deelaspecten. Zo kijkt Christa vooral naar de esthetische kwaliteit en heeft Cees-Jan een duidelijke visie op de landschappelijke inpassingen, noodzakelijke verduurzaming en relaties tussen de panden en de omgeving. Terwijl ondergetekende zich vooral focust op de technische kwaliteiten.”

De jury beoordeelt de inzendingen per categorie op een aantal punten: bruikbaarheid (technische aspecten), duurzaamheid (milieuaspecten, circulariteit en ecologie), schoonheid (esthetische aspecten), leefomgeving (landschappelijke inpassing) en de economische waarde. Inschrijven kan nog het hele jaar tot aan 24 december 2021. De winnaars van de MDG-Architectuurprijs 2021 worden in februari 2022 bekendgemaakt. De feestelijke prijsuitreiking volgt in maart 2022 op een nog te bepalen locatie.   ζ

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details