Platform over gevels, glas & daken
Architectonische metalen weefsels: Decoratief en functioneel tegelijk
Amvest – Amsterdam – GOLF SIERRA.

Architectonische metalen weefsels: Decoratief en functioneel tegelijk

Gelegen in het hart van de Twentse textielindustrie produceert Twentinox al vele jaren architectonische, metalen weefsels voor binnen en buiten. Met name de façade-lijn wint meer en meer aan populariteit als gevolg van de trend naar het gebruik van authentieke materialen in gevel. De metalen weefsels zijn decoratief én functioneel tegelijk en uitermate geschikt voor nieuwbouw- en renovatietoepassingen.

Quartz – Brussel – GOLF SIERRA.

Geïnspireerd op het weven van textiel, heeft Twentinox een unieke methodiek ontwikkeld om metalen weefsels te kunnen produceren. Het resultaat is absoluut bewonderenswaardig en kent vele toepassingsgebieden. “Voor toepassing in de gevel hanteren we vier ‘stijlen’ – Golf Romeo, Golf Sierra, Sierra Papa en Hotel Alfa – waarbinnen we eindeloos kunnen variëren met opening van de maas, draaddikte, steek, spoed, vorm, enz. Eigenlijk is alles mogelijk, zoals dat ook het geval is bij het weven van textiel,” zegt Weronika Witczuk, architectenadviseur bij Twentinox. “Geen enkel gevelproject is dan ook gelijk.”

Twentsewelle – Enschede – SIERRA PAPA.

Inspirerend materiaal

De metalen weefsels van Twentinox gaan de hele wereld over. “We verschepen naar Rusland, Australië, de Verenigde Staten, en ga zo maar door,” vervolgt Witczuk. “In veel projecten worden onze weefsels tegelijk als decoratief en als functioneel element gebruikt, bijvoorbeeld als zonwering, valbeveiliging, een beweegbaar gordijn of als vast element (dus transparant en ventilerend) in een gevel of balustrade. Het materiaal is zo inspirerend dat architecten vaak tot verrassende ontwerpen en oplossingen komen. Zo zijn recent onze metalen weefsels toegepast als hemelwaterafvoer in een organische, golvende vorm. De kracht van ons bedrijf zit hem namelijk in het feit dat we over een eigen engineeringsafdeling beschikken waardoor we vrijwel alle wensen van onze opdrachtgevers kunnen vervullen. We weten uiteraard als geen ander hoe het materiaal zich gedraagt en wat het effect is op het weefsel op het moment dat je het gaat spannen, ophangen of zelfs oprollen. Het leidt niet zelden tot betoverende oplossingen.”

Fietsenstalling ISH – Delft – SIERRA PAPA.

De façade-oplossingen van Twentinox kunnen uitgevoerd worden in natuurlijke materialen: waaronder roestvast staal en Nordic gold. “Het zijn beide massieve ‘draden’, we werken niet met een coating of andere oppervlaktebehandelingen,” legt Witczuk uit. “Dat maakt het materiaal zo sterk, duurzaam en oneindig recyclebaar. Het vraagt ook relatief weinig onderhoud. We produceren altijd op projectbasis. Ieder project is immers uniek. De vele mogelijkheden maken het materiaal ook uitermate geschikt voor renovatieprojecten om een bestaand gebouw een nieuw en geheel eigen gezicht te geven.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details