Platform over gevels, glas & daken
Anodiseur verdrievoudigt productiecapaciteit

Anodiseur verdrievoudigt productiecapaciteit

Op bedrijventerrein Vosdonk in Etten-Leur bouwt Alumet aan een compleet nieuwe fabriek. De nieuwe faciliteit vergroot de productiecapaciteit van 1 naar 3 miljoen m2 per jaar. Bedoeling is in eerste instantie niet zozeer de capaciteit volledig te benutten, maar vooral de levertijd van geanodiseerde producten te halveren naar slechts vijf dagen. Ook milieutechnisch is de nieuwe anodiseerlijn straks state of the art. Directeur Remco Baartmans geeft alle ins en outs van de nieuwe fabriek waarmee een investering van 12 miljoen euro is gemoeid.

De vraag naar licht gebeitste producten is absoluut een trend in de markt.

 

Flexibiliteit en snelheid van leveren zijn twee essentiële zaken in de bouw van vandaag de dag, begint Baartmans. “Bijna alle beslissingen worden op het laatste moment genomen. Met onze nieuwe fabriek, die in april volgend jaar in bedrijf wordt genomen, kunnen we onze levertijden terugbrengen van standaard tien dagen naar slechts vijf dagen. Bovendien breiden we het aantal kleuren uit. De nieuwe lijn heeft twee nieuwe elektrolytische kleurposities om vier tinten grijs en vier kleuren roestbruin te realiseren. Daarmee schroeven we het totaal aantal anodiseerkleuren op naar 32, een aspect dat wordt gewaardeerd door architecten.”

Omdat de nieuwe fabriek volledig wordt geautomatiseerd, kunnen we nóg beter op kleur sturen.

 

Helder van glans

De nieuwe lijn biedt volgens Baartmans tevens de mogelijkheid tot chemisch glanzen. “Elke kleur kunnen we realiseren in een matte afwerking, een brushed oppervlak of een gepolijst oppervlak. Chemisch glanzen maakt het mogelijk om veel eenvoudiger glanzende producten te produceren, ook nog eens met een hogere kwaliteit en helder van glans. De vraag naar licht gebeitste producten (ofwel meer glans) is absoluut een trend in de markt,” weet Baartmans. “Omdat de nieuwe fabriek volledig wordt geautomatiseerd, kunnen we nóg beter op kleur sturen. Belangrijk want dat proces wordt steeds moeilijker naarmate er meer gerecycled aluminium wordt toegepast. Alle kozijnprofielen bijvoorbeeld worden straks mechanisch voorgeslepen en daarna licht gebeitst, zodat kleurverschillen als gevolg van het (gerecycled) basismateriaal in tienvoud afnemen. Bijkomend voordeel is dat we ons afvalproduct aluminaat halveren. Het resterend afval vergeven we aan de cementindustrie. Tot slot verlagen we ons waterverbruik met 80% en verbruikt de nieuwe fabriek 30% minder elektra.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?