Amsterdam | Nautique Living

De authentieke sfeer op het NDSM-terrein met oude scheepshallen en zware staalconstructies komt mooi terug in het gevelbeeld van blok G.

01:38
04-07-2019

Amsterdam, Nautique Living | Knap staaltje vakmanschap

Het voormalige NDSM-terrein in Amsterdam-Noord transformeert langzaam naar een plek waar wonen, werken en recreëren centraal staan met als middelpunt project Nautique Living. Het is een bijzonder project. Op één kavel worden maar liefst acht verschillende ‘blokken’ gerealiseerd, goed voor in totaal 950 appartementen. Voor blok G heeft Aldowa de metalen buitenschil verzorgd. Een knap staaltje vakmanschap.

Nautique Living kenmerkt zich door een industriële uitstraling met een veelheid aan functies in de verschillende gebouwblokken, met elk een unieke uitstraling die door architectenbureau OZ tot op het kleinste detail is doorgevoerd. “In het voortraject zijn we door hoofdaannemer Pleijsier Bouw benaderd om mee te denken over de metalen buitenschil,” begint Edwin Nipius van Aldowa. “Het was niet alleen een werk van een flinke omvang, maar bovenal een werk met grote uitdagingen. De architect had een bepaald gevelbeeld voor ogen, opgebouwd uit in feite drie onderdelen: horizontale stijlen en verticale stijlen verbonden met een kruis. Het vroeg met recht een stuk vakmanschap in metaalbewerking.”

Amsterdam | Nautique Living

De architect had een bepaald gevelbeeld voor ogen, opgebouwd uit drie onderdelen: horizontale stijlen en verticale stijlen verbonden met een kruis.

 

Mock-up

Vooral de kruizen waren volgens Nipius een uitdaging om te produceren. “Als je de uitslag van zo’n kruis bekijkt op de tekeningen, dan heb je direct het gevoel dat het absoluut geen kinderspel is met complexe lasnaden en zettingen. Een heuse puzzel. We hebben in het voortraject daarom ook een mock-up gemaakt. Mede daarmee hebben we de opdrachtgever weten te overtuigen voor ons te kiezen. Het is overigens bij Aldowa steeds gebruikelijker om een mock-up te maken. Dat praat wat makkelijker dan vanaf tekening. Bovendien hebben we er zelf ook baat bij; we krijgen een beter beeld van de uitvoerbaarheid en kunnen eventuele knelpunten vroegtijdig uitfilteren.” De horizontale en verticale stijlen daarentegen waren volgens Nipius relatief eenvoudig te realiseren middels zetwerk.

Toleranties

Blok G is gebouwd met een vaste steiger rondom het gebouw. “De HSB-elementen met ophangconstructie ten behoeve van de buitenschil zijn van beneden naar boven geplaatst. Vervolgens werden de kozijnen gemonteerd en konden wij de buitenschil aanbrengen. De kruizen en stijlen zijn van boven naar beneden aangebracht, gelijktijdig met het demonteren van de steiger. Iedere week werd één verdieping (19 in totaal) opgeleverd. Behalve de productie van de kruizen en stijlen, vroeg ook de montage uiterste precisie en een optimale afstemming met zowel de aannemer (in verband met de HSB-elementen) en de kozijnleverancier ten aanzien van toleranties in maatvoering. De kruizen zijn eerst exact op maat uitgezet en gemonteerd, waarna de stijlen er later zijn tussengeschoven.”

De authentieke sfeer op het NDSM-terrein met oude scheepshallen en zware staalconstructies komt volgens Nipius mooi terug in het gevelbeeld van blok G. “Ondanks het puzzelen en de hogere wiskunde op het gebied van metaalbewerking, mag het resultaat er absoluut zijn. We zijn trots dat we een bijdrage hebben mogen leveren aan zo’n landmark, een mooie referentie,” besluit Nipius.

Tekst: Roel van Gils
Beeld: Aldowa

Gevelbouw partners

Optimale warmtewering met glasfolie Man ProtectionUnieke shutters toegepast in gevel van Villa Carnegie