Platform over gevels, glas & daken
Amsterdam | Amstel Tower
Amsterdam, 280818 Amsteltower Kingspan Unidek SIPS Foto: Sjef Prins - APA Foto

Amsterdam | Amstel Tower

Slank gevelelement als basis voor elke gevel

Het Kingspan Unidek SIPS-gevelsysteem heeft zijn meerwaarde reeds in vele hoogbouwprojecten bewezen. Niet eerder werd het toegepast zoals bij de nieuwe Amstel Tower in Amsterdam. Het illustreert de veelzijdigheid van Unidek SIPS. De slankheid in combinatie met het damp-open karakter gaf de doorslag voor een geveldichting met SIPS-elementen bij de 108 meter hoge toren.

Amsterdam, 280818Amsteltower Kingspan Unidek SIPSFoto: Sjef Prins - APA FotoVoor de Amstel Tower zijn maar liefst 850 geprefabriceerde Unidek SIPS-gevelelementen toegepast.

De Amstel Tower vormt een woontoren, hotel en parkeergarage in één. De laagbouw van de toren biedt ruimte aan 186 hotelkamers en twee commerciële ruimtes, terwijl in de hoogbouw 132 huurappartementen zijn gesitueerd. Een zo gering mogelijke ‘pakketdikte’ van de gevel was vanwege het te verhuren oppervlak een belangrijk uitgangspunt van het project. Anderzijds diende de gevel wél te voldoen aan een Rc-waarde van 4,5. De keuze viel al snel op Unidek SIPS (Structural Insulated Panel Systems), een prefab oplossing om de gevel in één beweging wind- en waterdicht te maken.

Tussen de vloeren
De basis van Unidek SIPS is een paneel vervaardigd volgens de beproefde sandwichtechnologie dat in de fabriek wordt gekoppeld tot een samengesteld gevelelement, veelal inclusief kozijn, koppelregels, randafwerking, hijsvoorziening, folies, sparingen of andere aanvullende bewerkingen. In de regel worden SIPS-elementen als gevelvullende elementen vóór de vloer door gemonteerd. Bij de Amstel Tower is er echter gebruik gemaakt van Unidek SIPS-panelen die tussen de vloeren in zijn geplaatst, omdat de vloeren doorlopen als balkon. Omdat ook de puien verdiepingshoog zijn uitgevoerd, zijn deze afgewisseld met verdiepingshoge gevelelementen. Alle Unidek SIPS-elementen zijn dus van binnenuit over de vloer aangeleverd en bevestigd. Iedere kilogram die geoptimaliseerd kon worden, was dan ook mooi meegenomen.

Amsterdam, 280818Amsteltower Kingspan Unidek SIPSFoto: Sjef Prins - APA FotoSlanke elementen
De kern van Unidek SIPS bestaat uit EPS Platinum. Zowel de binnen- als buitenzijde is voorzien van een 12 millimeter spaanplaat Extra WR P5. Dankzij de EPS-kern kan Kingspan Unidek een hoge isolatiewaarde realiseren en het element toch relatief slank uitvoeren. Dat gaf onder meer de doorslag bij de Amstel Tower, waar zoals gezegd naar een zo hoog mogelijk bruto verhuurbaar vloeroppervlak werd gestreefd. Specifiek voor de Amstel Tower zijn de elementen rondom voorzien van aanslagregels, waaraan de verdiepingshoge puien zijn gekoppeld, alsmede voorzieningen ten behoeve van de esthetische schil
uitgevoerd met een aluminium gevelbekleding. Kingspan Unidek werd door de aannemer en gevelbouwer al in het voortraject benaderd om een optimum te vinden in de afstemming tussen de puien en elementen. Het ontwerp is grotendeels afgestemd op standaard formaat gevelelementen.

Voor de Amstel Tower zijn maar liefst 850 geprefabriceerde Unidek SIPS-gevelelementen toegepast met een Rc-waarde van 4.5 en een dikte van 200 millimeter. Dat komt neer op een geveloppervlakte van in totaal 1.650 m2. In december 2017 is de Amstel Tower geopend. 

Tekst: Roel van Gils    Beeld: Apa foto, Kingspan Unidek
Uitgelichte afbeelding: De keuze viel snel op Unidek SIPS, een prefab oplossing om de gevel in één beweging wind- en waterdicht te maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details