Platform over gevels, glas & daken
Aluminium raamsysteem met staallook toegepast bij renovatie van modernistisch kantoorpand
Het voormalig hoofdkantoor van Utermöhlen aan de Molukkenstraat in Amsterdam heeft een respectvolle renovatie ondergaan.

Aluminium raamsysteem met staallook toegepast bij renovatie van modernistisch kantoorpand

Bij de renovatie van het voormalig hoofdkantoor van Utermöhlen aan de Molukkenstraat in Amsterdam koos de architect dan ook voor de slanke aluminium kozijnen van Kawneer, waarmee de karakteristieke verschijning van dit elegante gebouw is behouden of misschien zelfs wel is verbeterd.

Tekst: Susan Peek | Architect: Heyligers design + projects | Fotografie: Wouter van der Sar

Het van oorsprong typisch jaren vijftig kantoorgebouw met betonconstructie en grote glazen puien in slanke stalen kozijnen met stoeltjesprofiel is door architecten Willem Heyligers en Joost Glissenaar klaar gemaakt voor gebruik in de 21e eeuw.

Kawneer als projectpartner

Kawneer ontwerpt en ontwikkelt modulaire aluminium raam- deur- en vliesgevelsystemen die bijdragen aan de unieke uitstraling van een gebouw. Met een team van echte aluminium specialisten ondersteunt en adviseert Kawneer architecten, projectadviseurs en technical engineers tijdens het gehele bouwproces. Vanuit die expertise worden moeilijke gevelvraagstukken omgezet naar praktische en duurzame architectuursystemen. Van tekentafel naar oplevering. Van wens naar realiteit. Zo ook bij project Molukkenstraat.

De architect koos voor de slanke aluminium kozijnen van Kawneer, waarmee de karakteristieke verschijning van dit elegante gebouw is behouden of misschien zelfs wel verbeterd.

Typisch jaren vijftig 

Het modernistische pand aan de Molukkenstraat is een typisch jaren vijftig kantoorgebouw. Het bestaat uit een slanke en vooral zuinige betonconstructie met grote glazen puien (enkel glas) in slanke stalen kozijnen met stoeltjesprofiel. Er werd destijds met betrekkelijk ‘armoedige’ bouwmaterialen gewerkt vanwege de naoorlogse crisis, maar het gebouw heeft de tand des tijds overleefd en zelfs de status van Orde 2 van de dienst Monumenten gekregen. Dat wil zeggen dat het stedenbouwkundig en architectonisch gezichtsbepalend is. Aan architecten Willem Heyligers en Joost Glissenaar de mooie maar niet per se gemakkelijke taak om het gebouw klaar te maken voor gebruik in de 21e eeuw.

Een ware opwaardering met behoud van elegantie.

Respectvolle renovatie

“Orde 2 betekent ook dat je zo dicht mogelijk bij de uitstraling van de oorspronkelijke gevel blijft, maar dat deze wel gemoderniseerd mag worden en aan de huidige isolatie-eisen moet voldoen”, licht Glissenaar toe. “Dat vraagt om een zorgvuldige detaillering. De renovatie is subtiel en respectvol uitgevoerd, waarbij de gevels zijn geïsoleerd en de typerende stalen raamkozijnen zijn vervangen door superslanke aluminium varianten met hoog isolerend triple glas. Zo is het fragiele patroon van de voorgevel gespaard gebleven.”

Steellook aluminium raam- en deursysteem

“We zijn op zoek gegaan naar een zo slank mogelijk betaalbaar systeem dat esthetisch en functioneel aan de eisen voldeed en kwamen uit bij Kawneer. In eerste instantie was er een vliesgevelsysteem voorgesteld, maar viel niet binnen het budget. In overleg met de aannemer zijn we ertoe gekomen het Kawneer RT 72 Reflex GT70 S steellook aluminium raam- en deursysteem toe te passen wat er in één keer ingehesen kon worden. Kostentechnisch interessant en efficiënt op het gebied van kosten en bouwsnelheid.”

Het gebouw is met het open en transparante karakter en de mooie en lichte kantoorruimtes geschikt gemaakt voor de komende decennia.

Karakteristieke uitstraling

Het aluminium raamsysteem GT70 S Steellook is herkenbaar aan de slanke karakteristieke uitstraling, dankzij een aanzichtbreedte van slechts 39 mm. Hierdoor is de GT70 S Steellook zeer geschikt voor staalrenovatie. Het systeem wordt vaak toegepast bij renovatie van karakteristieke gebouwen (zoals Molukkenstraat) maar is uiteraard ook uitermate geschikt voor nieuwbouwprojecten. De aluminium kozijnen zijn thermisch geïsoleerd voor comfort en energiezuinigheid. Daarnaast is het systeem Cradle-to-Cradle gecertificeerd, inclusief oppervlaktebehandelingen, hang- en sluitwerk (uniek) en dus uitermate circulair. “We zijn heel tevreden over deze toepassing en het ziet er uit zoals het vroeger was. Een ware opwaardering met het behoud van elegantie”, volgens Glissenaar. “Kawneer heeft een goed kwalitatief product tegen een betaalbare prijs geleverd dat voldoet aan de esthetische en functionele eisen. Bovendien heeft Kawneer ons tijdens het gehele proces ontzorgt en van de juiste adviezen voorzien”, besluit Glissenaar.

Dit voormalige kantoorgebouw van Utermöhlen is behouden gebleven als architectonische waarde voor de stad. Het gebouw is met het open en transparante karakter en de mooie en lichte kantoorruimtes geschikt gemaakt voor de komende decennia. Inmiddels is de nieuwe huurder bekend: dit wordt het hoofdkantoor van SWAP fietsen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details