Het modelleren en produceren van aluminium composiet gevelelementen is een vak apart. “Het is met veel softwarepakketten een tijdrovende aangelegenheid,” weet Dennis Meijer, directeur van Compal Composites BV. De specialist in 3D-gevelcassettes van aluminium composiet vertrouwt sinds een jaar of drie op HiCAD in combinatie met de unieke Alucobond-module. “Het bezorgt ons een enorme tijdsbesparing tijdens de projectvoorbereiding.”
Compal richt zich uitsluitend op het modelleren en produceren van aluminium composiet gevelelementen. “We engineeren gevels volledig in eigen huis, om ze vervolgens in onze eigen productiehal op maat te produceren,” zegt Meijer trots. “We leveren de gevelelementen zodanig geprefabriceerd aan, zodat ze direct op locatie gemonteerd kunnen worden. Het feit dat we ook zelf engineeren, wordt als een pré gezien in de markt. Niet zelden worden we door een architect of projectontwikkelaar gevraagd al in een vroegtijdig stadium ons licht te laten schijnen op een gevel in aluminium composiet.”
Na enkele jaren geëxperimenteerd te hebben met een ander softwarepakket, heeft Compal ruim drie jaar geleden bewust de overstap gemaakt naar HiCAD. Meijer: “We kregen destijds steeds meer aanvragen om projecten in 3D BIM uit te werken. HiCAD heeft daarvoor de beste papieren en biedt een aantal interessante oplossingen waarmee je bijvoorbeeld plaatuitslagen of uittrekstaten direct kunt genereren. Dat scheelt gewoon heel veel tijd. Natuurlijk vraagt het natuurlijk wel wat inspanningen om de software onder de knie te krijgen, maar dat weegt niet op tegen de vele voordelen, zoals het gelijktijdig 3D-modelleren en in 2D-werken. Met één druk op de knop genereer je een 2D-aanzicht of een doorsnede van het 3D-model.”
Meijer heeft enkele voorbeelden van recente projecten die Compal in HiCAD heeft uitgewerkt. “De gevels van de drie gebouwen van project Veste in Zutphen hebben we compleet gemodelleerd in HiCAD. Daarbij zijn conform de BIM-regels van de opdrachtgever onze gegevens verstrekt voor een controle op clashes. Omdat we als fabrikant instonden voor zowel de engineering, productie, prefabricage als assemblage van de elementen inclusief ophangconstructie, konden we een snelle montage op de bouwplaats garanderen. In totaal is er in onze productiehal een kleine 9.000 m2aan bruto aluminium composiet verwerkt naar 6.500 m² aan prefab gevelelementen in een kadersysteem. De Alucobond-module in HiCAD is overigens geschikt voor alle typen aluminium composiet.”
Bij de Alucobond-gevel van het Praktijk College in Rotterdam is elk verstek uniek. Niet één heeft dezelfde afmeting. “Hierbij was modelleren in HiCAD onmisbaar,” stelt Meijer. “Het is een zeer complexe gevel vanwege de vele maatverschillen en de grote uitkragende gevelvlakken met diagonalen. De verstekken waren enorm lastig te bepalen. HiCAD bleek onmisbaar om deze naadloos op elkaar te laten aansluiten. En zo hebben we de afgelopen jaren heel wat projecten succesvol uitgevoerd in HiCAD.” Ook over de samenwerking met ISD, leverancier van het softwareprogramma, is Meijer tevreden. “Ze staan open voor feedback. Het is mooi om te zien dat we bijvoorbeeld suggesties voor verbeteringen in een volgende update terugzien. Dat wekt vertrouwen en schept een band,” besluit Meijer.