Platform over gevels, glas & daken
Aluminium gevel als uithangbord voor ‘s werelds grootste producent van plantaardig voedsel
(Beeld: Schüco Nederland)

Aluminium gevel als uithangbord voor ‘s werelds grootste producent van plantaardig voedsel

De aluminium gevel van het Upfield Food Science Centre in Wageningen is het visitekaartje van ’s werelds grootste producent van plantaardig voedsel. De gevel staat namelijk symbool voor transparantie waardoor het bedrijf aan de buitenwereld kan laten zien hoe zij eerlijke plant-based producten ontwikkelt. Gezien de diversiteit aan materialen in de gevel en de vele aansluitingen een beste klus voor Wijnveen Aluminium.

Upfield is wereldwijd de grootste producent van plantaardig voedsel. De keuze voor de producent om zich te vestigen in Wageningen heeft volgens R&D site leader Jochen Effey alles te maken met de Wageningen Universiteit, die wereldleider is in technologie en ontwikkeling op plantaardig gebied. “Wat bij de nieuwbouw in het oog springt, is de grote aluminium vliesgevel in combinatie met de aluminium lamelwanden. Het zorgt enerzijds voor contact met de buitenwereld – medewerkers voelen zich direct thuis – en anderzijds geeft de gevel het gebouw de juiste futuristische uitstraling. Het is van buitenaf goed zichtbaar waar Upfield van binnenuit voor staat.”

Uitdagende puzzel

Het Upfield Food Science Centre verenigt diverse functies in één gebouw, waaronder een belevingsruimte, proefkeukens, een restaurant, laboratoria, kantoren en vergaderruimtes. “Aan ons de taak om de juiste puzzel te leggen, zodat al die verschillende functies zich goed tot elkaar verhouden”, zegt Twan Steeghs van Fokkema & Partners. “Vanuit de verschillende gebruikersperspectieven is het gebouwvolume bepaald en de gevel daaromheen is eigenlijk de resultante van wat zich binnen in het gebouw afspeelt. De vraag die we kregen van Upfield was ‘ontwerp voor ons een gebouw dat naadloos past bij onze plant-based missie, maar waarin vooral de gebruikers zich veilig en prettig voelen. Het bewegen door het gebouw is één van de belangrijkste thema’s geworden. Mensen komen elkaar tegen, waardoor interactie plaatsvindt. En door de open verbindingen ontstaat er een hechte community.”    

Vliesgevel met zwaardverbindingen

Ook de architect realiseerde zich al snel dat de ontwerpuitgangspunten resulteerden in een ingewikkelde samengestelde gevel. “Aangezien we bekend waren met het aluminium vliesgevelsysteem met zwaardverbindingen van Schüco, hebben we dat ook al vanaf de ontwerpfase ingebracht in al onze conceptdetailleringen”, vervolgt Twan. “Dat is vervolgens in samenspraak met de gevelbouwer en aannemer verder uitgewerkt.” Wijnveen Aluminiumbouw heeft zijn expertise ingebracht om het gevelontwerp van de architect om te zetten naar het gewenste eindresultaat. Peter-Bas Bovee, technisch directeur van Wijnveen Aluminium: “Het mooie van dit systeem van Schüco is, dat de zwaardverbinding naadloos integreert in de profielen van het vliesgevelsysteem, waardoor de wind- en waterdichtheid is gegarandeerd.”

Krachtenspel

Behalve de aluminium vliesgevels was Wijnveen Aluminiumbouw ook verantwoordelijk voor de goudkleurige beplatingsranden, de transparante zonwerende beglazing en de zonwering in de vorm van aluminium lamelwanden. “Er komen diverse materialen samen in de gevel en dat zorgt voor een complexe detaillering”, benadrukt Pieter-Bas. “Ook ten aanzien van het krachtenspel, niet in de laatste plaats vanwege de verschuifbare lamellen en de houten balkconstructie die gewoon veel wind vangen. Uiteindelijk moeten de krachten op de lamellenwanden en de houten balkconstructie via de vliesgevel worden afgedragen aan de hoofddraagconstructie. Opnieuw een complexe puzzel, maar door een constructieve samenwerking met alle partijen hebben we ook die puzzel gelegd.”

Pieter-Bas haalde het al even aan, de zonwering bij Upfield wordt geregeld door aluminium lamelwanden van Lenco Zonwering uit de Capital® serie in combinatie met Transit® schuifframes. “Met het oog op de praktische bruikbaarheid is uitsluitend de bovenste verdieping voorzien van vaste lamelwanden, terwijl het overgrote deel van de gevel is voorzien van schuifframes met een aluminium lamelvulling. Het schuifsysteem is dynamisch, multifunctioneel en voorziet in zonwering, lichtregulering en privacy. Al met al opnieuw een prachtig project met een indrukwekkende gevel als visitekaartje van ’s werelds grootste producent van plantaardig voedsel. En bovenal een gebouw dat door de gebruikers als zeer prettig wordt ervaren. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details