Helicon VMBO Den Bosch
01:08
07-03-2017

Aluminium bamboestengels

De renovatie van Helicon VMBO Den Bosch is uitgevoerd met het gevelsysteem QuadroClad® 300 van Hunter Douglas. Dankzij QC300 kon het Rotterdamse architectenbureau SP Architecten de illusie wekken van bamboestengels die in de hoogte groeien. Het ontwerp sluit bovendien naadloos aan op de identiteit van Helicon VMBO, een agrarische onderwijsinstelling.

David Vos van SP Architecten: “Het voordeel van QC300 is het materiaal: aluminium. Hiermee kan Hunter Douglas gevelpanelen in een trapeziumvorm ontwikkelen. Met deze vorm creëren we een abstract beeld van de bamboestengels. Daarnaast is het mogelijk om verdiepingshoge panelen van maar liefst 3.500 millimeter te leveren. Dit is uitzonderlijk. Dankzij deze afmeting waren we in staat een strakke gevel zonder storende naden te ontwerpen.”

Trapezium vorm hunter
Hunter Douglas leverde voor de renovatie van Helicon VMBO Den Bosch 1.050 m2 aan gevelbekleding. In de keuze van SP Architecten voor QuadroClad® 300 waren twee redenen doorslaggevend. Ten eerste is het mogelijk om de panelen in de gewenste vorm – in dit geval een trapezium – te ontwikkelen. Deze vorm is essentieel in het ontwerp van bamboestengels. Ten tweede kan de architect met QC300 extreem grote oppervlakken creëren zonder onderbrekingen, in dit geval tot maximaal 3.500 millimeter hoog. Dankzij de renovatie past het schoolgebouw uit de jaren tachtig weer in de moderne tijdsgeest. Dichte lokalen met een klein venster boven de deur zijn vervangen door transparante ruimtes en harde TL-verlichting heeft plaats gemaakt voor LED-verlichting. Ook de uitstraling van het pand is veranderd. De gevel weerspiegelt nu direct het type onderwijs. De groene gevelpanelen en levende planten zijn een duidelijke aanwijzing dat het gaat om een agrarische school. “Door de aluminium gevelpanelen te combineren met beplanting, brengen we harde en zachte materialen samen. Dat geeft een bijzonder effect,” zegt architect David Vos.

De panelen van QC300 zijn opgebouwd uit een binnenste laag aluminium, een honingraatstructuur en een buitenste laag aluminium met randextrusie om regen af te voeren. Het voordeel is dat de panelen eenvoudig bevestigd kunnen worden. En dat scheelt aanzienlijk in arbeidstijd en – kosten. De renovatie is vorig jaar afgerond.

Tekst: Roel van Gils   Beeld: Hunter Douglas

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Gevelbouw partners

UNISIP PrefabModulogreen