Platform over gevels, glas & daken
Als accenten het verschil maken

Als accenten het verschil maken

In de huidige architectuur zijn onderscheidende accenten in de gevels een hot item. Zowel architect als opdrachtgever zien een stijgend aanbod van mogelijkheden om hiermee een statement toe te voegen of een eigen uitstraling te geven aan een gebouw.

AlinelResidentie Zilt te Knokke-Heist – Opdrachtgever: SALT projects – Architect: ASK Architecten.

De firma Alinel uit Drongen (België) speelt hier sinds 2014 een belangrijke rol in met zijn geventileerde gevelbekleding onder dezelfde naam. Jan de Paepe, directeur van Alinel vertelt: “Als aluminium verwerkend zetwerk bedrijf zijn wij in 2013 op zoek gegaan naar manieren om ons te onderscheiden in de markt. Omdat we bezeten zijn van aluminium, maar ons beslist géén aluminiumboer voelen, hebben we geluisterd naar het sterke onderbuikgevoel en concrete vraag vanuit de markt. Hoe kunnen we producten ontwikkelen die de vraag van de architect beantwoord maar tevens kijkt naar de huidige achterliggende systemen? En zo is de ontwikkeling van eigen innovatieve producten in aluminium gevelbekleding ontstaan. Producten die in het knooppunt van raam/gevel/dak e.d. toepasbaar zijn voor iedereen. Enkele jaren later zien we dat onze visie nog steeds klopt; er ontstaat een groeiende markt.” Dat de producten al meerdere malen gekopieerd zijn, is voor Jan eerder een compliment dan een probleem. “Daaruit blijkt gewoon dat we als MKB toen al de juiste keuzes maakten. Verticaliteit is één van de sleutelwoorden in ons totale systeem. Hierbinnen zijn oplossingen gevonden, die vandaag bijdragen aan ons unieke Alinel verhaal en klanten helpen overtuigen om voor ons te kiezen in deze ondertussen competitieve markt.”

Ongekend plaatsingsgemak

AlinelJan de Paepe in de werkplaats van Alinel.

Wat maakt Alinel dan uniek? Jan legt uit: “Als systeem past Alinel zich als enige aan, aan elk gebouw. Een gepatenteerde haaksysteem zorgt dat elk oppervlakte uitbekleed kan worden, zonder enig zaagwerk of aanpassingen van de profielen op de werf. Met andere woorden, elke breedte (afmeting) van een gevel of oppervlakte kan tot op de millimeter exact uitbekleed worden. Niks bijzonders? Wel als je dieper in detail gaat kijken en ziet dat Alinel elke willekeurig afstand van punt A tot B kan overbruggen door een juiste combinatie van profielen en enkel door gebruik te moeten maken van een schroefmachine. Het klinkt dan ook niet verwonderlijk dat dit voor een ongekend plaatsingsgemak zorgt voor de installateurs. Nog te zwijgen van de tijdswinst die hiermee gepaard gaat.”

Hoog esthetisch aspect én doordachte techniek

AlinelGreen Boulevard te Sint-Truiden – Verelst & Gilen – Architect: Bernhard Paternotte.

De Alinel geveloplossingen bestaan ondertussen uit meerdere types met elk hun eigen uitstraling. Allemaal bieden ze de mogelijkheid om naadloos en in hetzelfde vlak op zowel gevel als deur of poort geplaatst te worden. Het resultaat is dan ook steeds een tot in de kleinste details afgewerkte gevelbekleding, waarbij integratie van domotica, stopcontacten en LED-verlichting mogelijk zijn. Het is niet uitzonderlijk dat Alinel naast complimenten voor het esthetische aspect ook scoort omwille van zijn doordachte techniek achter het hele systeem. Ook transparantie kan plaatselijk (voor ramen en deuren) of als gehele gevel uitgevoerd worden met Alinel.

Nederlandse markt

Alinel groeit door en kijkt ondertussen volop over de landsgrenzen. Ook Nederland lijkt voor de bijl te gaan voor accenten in de gevelbouw. “Voor de Nederlandse markt is sinds begin 2019 een Nederlandse commercieel afgevaardigde actief; Dhr. Ferdy Mellaart. Perfect gepositioneerd om technisch te ondersteunen en daarmee Alinel te kunnen bedienen in Nederland.” Jan besluit: “Een netwerk opzetten van partnerbedrijven is nu de eerste doelstelling, om zo aan de stijgende vraag vanuit Nederland een pasklare oplossing te kunnen bieden.”  

Tekst: Susan Peek   Beeld: Alinel

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details