Platform over gevels, glas & daken
Aftrap VMRG campagne aluminium in de gevel

Aftrap VMRG campagne aluminium in de gevel

Aluminium is een veelzijdig materiaal voor toepassingen in een gevel. Die veelzijdigheid gaat de VMRG benadrukken in een campagne. Als onderdeel van deze campagne schrijft vanaf editie 2 van Gevelbouw er steeds een architect, ontwikkelaar of belegger een column over aluminium. Als voorproefje vroegen wij Henk Zoontjens, directeur VMRG, wat hij het meest bijzondere aspect vindt van de toepassing van aluminium in gevels.

Henk Zoontjens hoeft hier niet lang over na te denken als we hem deze vraag voorleggen: “Vormvrijheid”. 

Kan je uitleggen wat je bedoelt met vormvrijheid van metalen gevels?

“Aluminium heeft ongekende mogelijkheden als het over het ontwerpen van gevels gaat. Profielen kunnen door de hoge elasticiteit en het lichte gewicht in allerlei vormen gemaakt worden, wat een enorme vrijheid biedt bij het ontwerpen van een gevel. De kosten om een matrijs te maken voor een speciaal aluminium profiel zijn relatief laag. Dit maakt het niet alleen mogelijk om allerlei metalen vormen te ontwerpen, maar, zeker voor
wat grotere projecten, ook nog eens financieel haalbaar.”

Hoe zit het dan met wind- en waterdichtheid en isolatie als je de vorm verandert?

“Dit doe je in principe samen met de systeemleverancier op een dusdanige manier dat de systeemeigenschappen voor bijvoorbeeld wind- en waterdichtheid en isolerende waarde overeind blijven. Aan de binnenzijde en buitenzijde van de profielen kan je gemakkelijk aanpassingen doen in vorm. Door de vormen van de profielen aan te passen, krijgt een gevel een compleet andere uitstraling.” 

Zijn er nog andere mogelijkheden om met metaal de vorm van de gevel te bepalen?

“Je kan ook hele mooie combinaties maken van de ramen in de gevel en de beplating van de gevel. Ook de beplating kan allerlei vormen krijgen. Dit kan heel verrassende en unieke gevels opleveren. Met metaal zijn ook enorme glas- of paneelvlakken haalbaar. Dit wordt meestal gedaan met een vliesgevel. Sowieso zorgen vliesgevels voor een panoramisch uitzicht, ze bieden een zee aan daglicht en openen als het ware het gebouw. Het bijzondere aan een aluminium vliesgevel is dat je een gevel steeds een andere uitstraling kan geven. Door een afdekkap op de vliesgevel te bevestigen met een bepaalde vorm in een mooie kleur, krijg je weer een compleet andere uitstraling. Dat is ook een interessante optie als een gebouw een andere eigenaar krijgt die het gebouw een eigen identiteit wil geven. Bij een vliesgevel zit aan de buitenkant een schroeflijst en daar kun je elke kap op klikken, zodat de gevel aangepast kan worden aan de wensen van de eigenaar. Een vliesgevel is ook modulair opgebouwd en demontabel. Die kun je dus zelfs uit elkaar halen, aanpassen en ergens anders weer in zetten. Door de lange levensduur van metaal is dit ook een reële optie.”

Hoe kun je de mogelijkheden voor vormgeving van een gevel optimaal inzetten?

“Om de mogelijkheden voor vormgeving van een gevel optimaal en efficiënt in te zetten, is het belangrijk om in een vroeg stadium aan tafel te zitten met een gevelbouwer en/of de profielleverancier. De gevelbouwer bekijkt samen met de profielleverancier wat er mogelijk is. De gevelbouwer zet de grote lijnen uit en de profielleverancier onderzoekt of het ontwerp matrijstechnisch ook mogelijk is. Bij het bouwen in bouwteam is het voordeel dat de gevelbouwer veel eerder aan tafel zit. Voordeel hiervan is dat de gevelbouwer kan meedenken over de juiste bouwkundige aansluitingen, detaillering en montage.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details