01:25
01-06-2018

Afdichtingstechnieken met de juiste balans tussen esthetiek en duurzaamheid

Architecten staan altijd open voor creatieve noviteiten. Ideeën die weten te verrassen en zich weten te onderscheiden zodat de perfecte balans ontstaat tussen een esthetisch verantwoord product en een energiebesparende oplossing.

Een belangrijk punt op het gebied van gevelproblematiek waar veel onderzoek naar wordt verricht is de afdichtingstechniek. Ook Sika is als marktleider altijd op zoek naar vernieuwing. Een van hun doelmarkten daarbij is Afdichting & Verlijming. Essentieel hierbij zijn de voegafdichtkitten. Al lijken deze een klein onderdeel te vormen van het lucht- en waterdicht houden van een gebouw, toch zijn ze van enorm belang bij het voorkomen van schade met onvoorziene vervolgkosten. Het verlijmen van gevelelementen kan bijvoorbeeld uitstekend met de kitten van de eigen labels Sikasil en SikaHyflex.


De levensverwachting van onze afdichtingstechnieken bedraagt ongeveer 25 jaar, gebaseerd op de EOTA ETAG 002. 

“Zijn wij onderscheidend?,” zo vraagt key account manager Paul Moest zich af. Dan klinkt een overtuigend: ja. “Wij zijn al meer dan honderd jaar bezig met de ontwikkeling van duurzame en gebruiksvriendelijke afdichtingstechnieken. Met behulp van designers, architecten en engineers vergaren wij de juiste kennis om de beste producten te ontwikkelen. Vanzelfsprekend is het van belang dat wij zo vroeg mogelijk bij een traject instappen om het juiste advies te geven voor het te gebruiken afdichtingsmateriaal bij het lijmen van glas of andere materialen zoals metaal, natuursteen of kunststoffen.”

Een grootschalig project waarbij Sika recent betrokken was, is de bibliotheek La Maison du Livre in Luxemburg, waarbij elementen van de gevel en het dak gelijmd zijn met Sikasil producten. “Het gebouw is een voormalige staalfabriek van begin 20e eeuw. Het is een gietijzeren constructie in industriële stijl. De oude ijzeren ertsplaten zijn hergebruikt om een nieuwe, aantrekkelijke façade te ontwikkelen.  Aan de staalconstructie is zowel een gevel als het dak bevestigd en deze zijn grotendeels ingevuld met glas. Het dubbelglas is geproduceerd met Sikasil® IG-25 HM en de glazen zijn onderling met Sikasil® SG-500 verlijmd. Daarnaast zijn er nog andere producten gebruikt, zoals Sikasil® WS -605S, Sikabond TF plus en SikaMembran®.”


Architecten staan altijd open voor creatieve noviteiten. 

Behalve dit project in Luxemburg was Sika recentelijk nog bij diverse andere bouwprojecten betrokken, zoals De Maastoren in Rotterdam, het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht en 100 Hoog in Rotterdam. “De levensverwachting van onze afdichtingstechnieken bedraagt ongeveer 25 jaar, gebaseerd op de EOTA ETAG 002. Daarmee leveren wij een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheid van een gebouw.”   

Tekst: Rob Buchholz   Beeld: Sika
Uitgelichte foto boven: 
Aan de staalconstructie is zowel een gevel als het dak bevestigd en deze zijn grotendeels ingevuld met glas.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Gevelbouw partners

Gevelaluminium