Platform over gevels, glas & daken
AFAS Clubhuis: Een beleving voor zowel de klant, de medewerker als de bezoeker

AFAS Clubhuis: Een beleving voor zowel de klant, de medewerker als de bezoeker

Het AFAS Clubhuis in Leusden is allesbehalve een standaard kantorencomplex. Het is een enorme campus met een grote diversiteit aan opvallende gebouwen en zelfs een heus theater met 800 zitplaatsen. Aan de gevels en daken is vrijwel geen rechte lijn te ontdekken. Alles is gebogen, gesegmenteerd, loopt schuin of hangt voorover. Beleving staat dan ook centraal in het ontwerp, zowel voor de klanten van AFAS Software, de medewerkers als de bezoekers.

Alkondor Hengelo werd in het voorjaar van 2017 door hoofdaannemer Dura Vermeer Hengelo gevraagd om zijn licht te laten schijnen op het unieke gebouw. “De aannemer is een hele trouwe relatie van ons, waar we al meer dan dertig jaar zaken mee doen,” begint Jan Bergman, adjunct-directeur bij Alkondor Hengelo. “We hebben een eerste offerte uitgebracht en hier en daar wat alternatieven bedacht. Het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor van AFAS was namelijk op meerdere manieren uitlegbaar. Het is een ontzettend divers gebouw qua vorm, invulling en eisen ten aanzien van brandwerendheid, inbraakwerendheid, thermische- en geluidsisolatie en bouwfysica. Eigenlijk alle facetten die in het spectrum van een gevelbouwer kunnen voorkomen, zijn hier verenigd. Dat maakt het uitdagend en vraagt om veel afstemming met elkaar.”

7.000 m2 aan gevels

Na een intensieve voorbereiding werd eind 2017 overeenstemming bereikt over de inhoud en uitwerking van het gebouw, vervolgt Bergman. “Begin 2018 zijn we gestart met de detailengineering. Dat heeft toch al met al bijna een jaar in beslag genomen, want tegen het einde van dat jaar konden we starten met de productie van de gevelelementen. Kort daarna, begin 2019 werden de eerste elementen al geplaatst op locatie in Leusden. De montage heeft tot begin 2020 geduurd. Met recht een langlopend project, ook voor ons. Niet heel vreemd gezien de complexiteit en de grote hoeveelheden. In totaal hebben we meer dan 7.000 m2 aan gevels voorzien in allerlei uitvoeringen en toepassingen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit erin. Dat vraagt om een zeer gedegen afstemming.    

Het gebouw kenmerkt zich bovendien door een groot aantal functies: kantoren, opleiding- en demonstratieruimtes, een restaurant, een sportzaal en fitnessruimte, een theater en parkeerkelders. Die verschillende functies stellen allemaal andere eisen aan de gevel.”

60 minuten brandwerende aluminiumgevels

Ondanks de grote verscheidenheid aan functies en eisen, wist Alkondor Hengelo met de profielen van Schüco het complete project te realiseren. “Op die manier konden we een zo homogeen mogelijke uitstraling van de gevel nastreven,” legt Bergman uit. “Daarbij hebben we zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de FWS 60-serie voor de vliesgevels en het hoog isolerend kozijnsysteem: AWS 90 HI (ramen) en ADS 90 HI (deuren). Behalve een geluidswering op de gevel, hadden we hier ook te maken met een eisen ten aanzien van het flankerend geluid. Om te voorkomen dat geluid vanuit het ene vertrek via een doorlopende constructie het andere vertrek bereikt. Anders highlights zijn verder de toepassing van gevelsecties met enorme ruiten tot formaten van 5,30 bij 2,60 meter, evenals 30 minuten brandwerende buitengevels en 60 minuten brandwerende binnengevels in aluminium. Dat laatste is niet bepaald alledaags. Daarnaast is het gebouw voorzien van een hoog niveau aan domotica en toegangstechnieken.”

1.400 m2 aan glasdaken

Voor het ontwerp, de engineering, productie én montage van de vele glasdaken in het AFAS Clubhuis werd Kingspan Light + Air NL ingeschakeld. “We zijn zelf gebruiker van AFAS Software,” zegt Commercieel Technisch Directeur Michel Verwaal. “Nog voor de aanbesteding hebben we AFAS voorzien van adviezen om invulling te geven aan de beoogde glasdaken en theaterkoepels. Met als gevolg dat we uiteindelijk in het bestek werden opgenomen en door Dura Vermeer Hengelo werden uitgenodigd om offertes en tekeningen door te nemen. Onze scope betrof het realiseren van de glasdaken voor het restaurant, het atriumgebouw, de hoofdentree, de theaterkoepels en enkele dakluiken en glasgevels met geïntegreerde LED-verlichting.” Zijn collega Bart van Langen, Hoofd Projectleiding bij Kingspan Light + Air NL, vult aan: “In totaal gaat het om ruim 1.400 m2 aan glasdaken en 350 m2 aan gevelconstructies bestaande uit een RVS-spidersysteem waaraan de beglazing is opgehangen. De verdiepingshoge ruiten van 3,30 meter hoog zijn als het ware op elkaar gestapeld en structureel verlijmd.”

Terugliggende randafdichting

Het atriumdak is opgebouwd uit driehoekpanelen in afwisselend zonwerend triple glas met dichte shadowbox-panelen die onder een dakhelling van slechts 2 graden zijn geplaatst, legt Verwaal uit. “De dichte panelen bestaan uit 8 millimeter, gehard geëmailleerd glas in combinatie met een isolatiepakket van 120 millimeter. Het gehele atriumdak wordt gekenmerkt door een terugliggende randafdichting. Met andere woorden, er bevinden zich geen profielen aan de buitenkant. De panelen zijn met een weatherseal kitvoeg waterdicht met elkaar verbonden om vuil niet te laten ophopen en het regenwater op een juiste manier te kunnen afvoeren.” Van Langen: “Het 530 m2 grote glazen dak van het restaurant is eveneens gesegmenteerd, maar in dit geval met BIPV-panelen. Deze Building Integrated PhotoVoltaics (BIPV) zijn aangebracht onder een helling van 0 tot 2 graden en structureel verlijmd.” 

Glazen koepels

De twee glazen piramides (koepels) op het kelderdek waren aanvankelijk door de architect bedacht in kunststof, maar dat bleek technisch niet haalbaar. Kingspan Light + Air NL ontwikkelde een alternatief in aluminium. Van Langen: “We hebben de koepels met een diameter van 10 meter uitgewerkt in een zelfdragend roedesysteem met een structureel verlijmde driehoekbeglazing. Om de maakbaarheid te kunnen aantonen en de blinde puntgehouden bevestigingen te detailleren, hebben we in onze werkplaats in Uden een mock-up gemaakt. De grootste uitdaging zat hem in de flauwe hellingshoek in combinatie met de waterdichtheid en de relatief grote overspanningen. We hebben een speciale, siliconen schijf ontwikkeld om de verbindingen en opleggingen te garanderen.” Verwaal tot besluit: “Het project kenmerkt zich door veel overleg en afstemming met zowel het ontwerpteam van Dura Vermeer Hengelo, de architect als AFAS zelf. Die samenwerking is altijd heel prettig verlopen en de aannemer heeft het vertrouwen in onze organisatie uitgesproken over de aanpak en manier van werken.” 

Ook Bergman kijkt terug op een mooi en uitdagend project. “We moeten de aannemer een grote pluim geven als het gaat om de planning, orde en netheid en veiligheid op de bouw. Het was echt optimaal en maakt dat het proces ook voor ons heel soepel is verlopen, ondanks de grote diversiteit en meer dan gemiddelde moeilijkheidsgraad. We zijn erg afhankelijk van de bouwkundig aannemer en dat was in dit geval om door een ringetje te halen. Ook AFAS zelf heeft veel tijd, energie en geld gestoken in de mogelijkheden en uitstraling van het veelzijdige AFAS Clubhuis. Het is met recht het visite-kaartje van het bedrijf.”  

Bouwinfo AFAS Clubhuis, Leusden

Opdrachtgever: 
AFAS Software

Architect:
Just Architects Amstelveen

Aannemer:
Dura Vermeer Bouw Hengelo

Gevelbouwer:
Alkondor Hengelo

Glasdaken en -gevels:
Kingspan Light + Air NL

Systeemleverancier:
Schüco Nederland

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details