01:29
30-05-2018

Actieve en passieve vleugel voor Wit-Gele Kruis

De afdeling Tielt van zorgorganisatie Wit-Gele Kruis heeft haar nieuwe gebouw in gebruik genomen. In 2001 waren ze al een keer verhuisd, van Tielt naar Pittem. Daar zaten ze intussen ook te krap. Daarom gingen ze enkele jaren geleden op zoek naar een geschikt perceel om er een nieuwbouw op te trekken. Die bundelt nu kantoor- en werkruimte, vergader- en opleidingsruimte voor verpleegkundigen. Hij omvat ook een opslagplaats voor verpleegmateriaal en een verpleegcentrum. De gevels verbeelden de diversiteit van de werking, zonder daarbij de natuurlijke lichtinval te beperken.

Nieuwsgierigheid opwekken
Het gebouw is een kantoorschijf met een actieve en eerder passieve vleugel. De ‘actieve’ kantoren langs de noord- en de westkant genieten optimaal van de inval van natuurlijk licht en een aangenaam uitzicht, op de omgeving en op de eigen patio met bomen en waterpartij. De architecten van het kantoor Achtergael poogden met de uniform gematerialiseerde gevels de nieuwsgierigheid van voorbijgangers op wekken. De uniformiteit van de gesloten gevels wordt wel getemperd door de variatie in diameter van de cirkelvormige raampartijen. Alle gevels zijn opgebouwd uit witte aluminium profielen type C (en enkele A’s) van Alinel. De visuele perceptie die dit gevelbeeld oproept, is daarmee eerder die van een jonge onderneming dan die van een gevestigde zorg-organisatie. De nieuwbouw omvat ook een grote, opsplitsbare zaal, een cafetaria, een sanitair blok en een technische ruimte. De patio manifesteert zich als een privé-buitenruimte, waarin een terras niet zou misstaan. Ze zorgt ook voor de inval van natuurlijk licht in de binnenruimten.

Schaalgrootte
De keuze voor gevelprofielen type C van Alinel werd onder meer bepaald door de verstelbare en onzichtbare verbinding tussen de aluminium elementen. “Het is hier de eerste keer dat onze profielen van het type C op een dergelijke schaalgrootte (780 m²) worden
gebruikt, ” zegt Jan De Paepe van Alinel. “Over de hele gevelbreedte vind je nergens een zich herhalend patroon. De C-profielen zijn onderling willekeurig geplaatst. Op de inkomdeur –een draaideur– na zijn alle buitendeuren en poorten met deze profielen afgewerkt.” Voor de vakkundige plaatsing stond specialist in industriële dak- en wandbekleding Verhoye uit Meulebeke in. “Wij hadden wel de schakeltekeningen op punt gezet, een complexe puzzel, ” aldus De Paepe. Hij geeft wel toe dat de uitdaging voor de plaatser nog groter was.   

Tekst: Roel van Gils   Beeld: Alinel


Alinel ook de juiste keuze voor gevelrenovaties
Het in Waregem gelegen EON ZEON kantorencomplex krijgt nog dit jaar een volledige Alinel make-over. Architectenbureau Goedefroo + Goedefroo stond in voor het nieuwe ontwerp. Hun keuze viel op een geslaagde combinatie van Alinel Type C en het gebruik van transparantiekaders voor de ramen. De firma DURV nv uit Zottegem zal instaan voor de uitvoering van dit project.


EonZeon Before.

Gevelbouw partners