Platform over gevels, glas & daken
625.000 steenstrips voor Crossover Amsterdam
De brick-elementen worden uitgevoerd in verschillende patronen met steenstrips variërend in formaat, dikte, een bezaagd of bezand oppervlak, enz.

625.000 steenstrips voor Crossover Amsterdam

Aan de oostkant van de Zuidas ter hoogte van Amsterdam RAI wordt gebouwd aan een multifunctioneel gebouw voor ondernemers en starters op de woningmarkt: Crossover. Leebo Intelligente Bouwsystemen heeft het ontwerp van Team V Architecten vertaald in een gevel met een zo minimaal mogelijke ecologische voetafdruk.

De MSB-elementen zijn door Leebo zelf op locatie gemonteerd.

Het gebied ‘Kop Zuidas’ ontwikkelt zich de komende jaren verder tot een levendige en duurzame wijk. De gemeente Amsterdam heeft hier hoge ambities neergelegd op het gebied van duurzaamheid, architectuur en de programmamix. Met Crossover wordt daar overtuigend invulling aan gegeven. Het gebouw belooft een spannende mix te worden van wonen, werken en voorzieningen, en heeft bij oplevering een BREEAM-NL Outstanding label. Dit hoogste BREEAM NL duurzaamheidslabel is uniek voor zogenaamde mixed-use gebouwen in Nederland. Daarnaast ontvangt het gebouw bij oplevering ook het WELL Core V2 Certificaat. 

Leebo heeft de MSB-elementen in de fabriek al voorzien van speciale beugels om de brick-elementen eenvoudig te kunnen ophangen op locatie vanaf de steiger.

MSB-elementen

Leebo Intelligente Bouwsystemen is verantwoordelijk voor het ontwerp, levering en de montage van de complete buitenschil. “Voor de kantoren hebben we ook de spouwbladen geleverd, uitgevoerd in kant en klare metaalskeletbouw (MSB) elementen”, zegt Geert van Sommeren, projectleider bij Leebo Intelligente Bouwsystemen. “De laatste elementen hebben we net voor de zomer van dit jaar gemonteerd. Het gaat om verdiepingshoge elementen, variërend in lengte tot wel 12 meter.” Leebo bouwt de elementen vanaf scratch op in de fabriek. “We kopen het staal in, produceren de profielen en assembleren dit tot gevelvullende spouwbladen. Het spouwblad wordt voorzien van een isolatiepakket, vezelcement platen aan weerszijden en diverse folies, zodat we een wind- en waterdichte gevel realiseren. Vervolgens plaatsen we de stelkozijnen en de kozijnen, en is het element gereed. Vanuit onze fabriek zijn de in totaal 200 MSB-elementen op afroep naar de bouwplaats vervoerd en direct vanaf de vrachtwagen in de gevel gemonteerd.” 

In totaal produceert Leebo 2.650 brick-elementen en verlijmt daarop 625.000 steenstrips.

Brick-elementen

De MSB-elementen zijn door Leebo zelf op locatie gemonteerd. “Na het afdichten van naden is het gebouw wind- en waterdicht, en is de aannemer (BAM) gestart met de binnenafwerking en wij tegelijkertijd met het monteren van brick-elementen als esthetische buitenschil”, vervolgt Van Sommeren. “Daarbij maken we eveneens gebruik van een staalframe. Daarop monteren we een primerplaat waarop we steenstrips verlijmen volgens een door de architect bedacht patroon.” In totaal produceert Leebo 2.650 brick-elementen en verlijmt daarop 625.000 steenstrips. “Allemaal handwerk”, verzekert Van Sommeren. En een behoorlijk puzzel ook nog, want in totaal gaat het om een honderdtal verschillende patronen met steenstrips variërend in formaat, dikte, een bezaagd of bezand oppervlak, enz. “Niet alleen dat is al een behoorlijke uitdaging, het op het juiste moment geleverd krijgen van alle materialen vraagt ook om de nodige afstemming. Maar tot op heden weten we het goed te managen.”

Leebo Intelligente Bouwsystemen is verantwoordelijk voor het ontwerp, levering en de montage van de complete buitenschil.

Leebo heeft de MSB-elementen in de fabriek al voorzien van speciale beugels om de brick-elementen eenvoudig te kunnen ophangen op locatie vanaf de steiger. De HSB-elementen van het woongebouw worden door Leebo ter plaatse voorzien van beugels. “Tot slot plaatsen we rond de kozijnen een Leebond-kader voor een esthetisch fraaie afwerking op de brick-elementen. En zo zakken we met de steiger weer naar beneden. Volgens planning ronden we eind februari 2023 de montage af en wordt het gebouw medio volgend jaar opgeleverd.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details