Platform over gevels, glas & daken
4-assen bewerkingscentrum met uithoekzaagmachine perfecte allrounder voor raam-, deur- en gevelbranche
De 2-zone uitvoering van de SBZ 141 met Sick Laserscanner zorgt voor optimaal werken in pendelbedrijf.

4-assen bewerkingscentrum met uithoekzaagmachine perfecte allrounder voor raam-, deur- en gevelbranche

Het bedrijf is al ruim negentig jaar specialist op het gebied van profielbewerkingsmachines voor het veelzijdig bewerken van aluminium, PVC en dunwandige staalprofielen.

De SBZ 141 heeft optioneel de mogelijkheid om 24 gereedschappen op te nemen verdeeld over 2 wisselaars.

Universele machine

Omdat de 4-assen machines zo enorm allround zijn, bieden ze grote voordelen. Ladestein licht toe: “De universele SBZ 140 en de SBZ 141 maken een comfortabele, zekere, efficiënte en economische bewerking van aluminium- en dunwandige staalprofielen mogelijk. Een groot deel van de bewerkingen, zoals frezen, boren en draadtappen kunnen op diverse profielen uitgevoerd worden.”

elumatec ontwikkelde de SBZ 140 al zo’n vijftien jaar geleden. De machine heeft in de tussentijd diverse upgrades gehad en op het gebied van besturing is er ook veel veranderd. Daarom is er een nieuwe machine ontwikkeld; de SBZ 141, met een extra bestuurde as. De bestaande SBZ 140 heeft een complete facelift ondergaan. “Voor veel firma’s is de 4-assen machine de hoofdmachine, maar zelfs de grotere bedrijven die vaak werken met 5-assen- of doorloopmachines, maken graag de combinatie met 4-assen machines,” weet Ladestein. “Enerzijds om de productiecapaciteit te vergroten, anderzijds om flexibel te blijven.”

De AKS 134/64 Uithoekzaagmachine: samen met de 4-assen bewerkingsmachine het perfecte en betaalbare alternatief voor de 5-assen bewerkingsmachine.

Uithoekzaagmachine

Ook constateert Ladestein dat de traditionele ramen- en deurenfabrikanten steeds vaker werken maken in de gevelbouw. “En dan is een 4-assen bewerkingsmachine in combinatie met onze uithoekzaagmachine een perfect én betaalbaar alternatief voor een 5-assen machine, die in de gevelbouw veelvuldig wordt toegepast. Dat biedt de flexibiliteit om met twee machines tegelijkertijd te werken: flexibel en snel bewerken en zagen.” De AKS 134/64 uithoekzaagmachine voor aluminium profielen is een variant van de AKS 134/00 met een extra groot zaagbereik. Met de combinatie van zaagbladen Ø650 en Ø500 kunnen uithoekingen worden gemaakt tot 260mm in de hoogte en 190mm diep. Ladestein vult aan: “Bij het zagen van een vast opgespannen profiel en beweegbare zaagaggregaten ontstaat er een hoge precisie. Tevens is het mogelijk meerdere profielen op te spannen op de brede zaagtafel. De zaagtafel heeft een zwenkbare zijaanslag die handmatig verstelbaar is voor optimaal gebruik van het maximale zaagbereik. Bij een rechte zaaghoek van 90° verloopt de zaagcyclus automatisch (tweehands-bediening bij bijzondere hoeken). Optioneel kan deze machine worden geleverd met een 4-assen besturing waardoor het instellen zeer eenvoudig is. Een ideale combinatie voor veeleisende toepassingen bij de bouw van gevels, serres en speciale aluminium constructies.” 

De AKS Uithoekzaagmachine heeft een extra groot zaagbereik. Bij het zagen van een vast opgespannen profiel met beweegbare zaagaggregaten ontstaat er een hoge precisie.

Ergonomische voordelen

“Maar weer even terug naar de 4-assen machine zelf: alle bewerkingen vinden plaats op een stationair opgespannen profiel. Bij de SBZ 140 en 141 is deze opspanning naar voren geplaatst en de werkhoogte verbeterd, zodat profielen eenvoudig en ergonomisch ingelegd kunnen worden. Met profiellengtes variërend van 6 tot maximaal 16,5 meter biedt dat grote voordelen. Het meerijdende gereedschapsmagazijn zorgt bovendien voor korte gereedschapswisseltijden en daarmee voor optimale bewerkingscycli.” Ook op het gebied van onderhoud is er voor de operator van de machine veel verbeterd. “Waar vroeger het onderhoud -zoals bijvullen van olie- aan achterzijde moest gebeuren, hebben we dat tegenwoordig toegankelijk gemaakt aan de voorzijde.”

Autonome klemverstelling

De SBZ 141 beschikt -met de extra bestuurde as- over een autonome klemverstelling met absoluut-meetsysteem. De materiaalklemmen worden hierdoor automatisch versteld, ook tijdens het bewerken en onafhankelijk van de rest van de functie van de machine. De SBZ 140 heeft een automatische klemverstelling middels indexstift.

Bij de SBZ 141 ligt het Y-nulpunt aan de voorzijde. Samen met een verhoogd machinebed zorgt dat voor een sterk verbeterde ergonomie.

Besturing en beveiliging

“We hebben het hier echt over veel meer dan een facelift of een upgrade,” zegt Ladestein. “Er is bij deze nieuwe machines echt een grote verbeteringsstap gezet. Met elke nieuwe generatie besturing wordt de machine sneller dan de vorige. Ten opzichte van de eerste machine van 15 jaar geleden is de snelheid nagenoeg verdubbeld.” Naast snelheid is er ook op het gebied van beveiliging het nodige verbeterd. Over de veiligheidszone aan de voorzijde zegt Ladestein daarover: “De nieuwste ontwikkeling op het gebied van toegangsbewaking is de Sick Laserscanner Microscan3. Waar voorheen gebruik werd gemaakt van een inloopbeveiliging middels lichtschermen en mechanische afschermingen, maken we nu gebruik van een laserscanner voor een optimale zone-afscherming. Dankzij deze laserscanner wordt het proces automatisch hervat als de situatie weer veilig is.” Ladestein besluit: “Deze revolutionaire, intelligente manier van toegangsbewaking resulteert in een nog snellere machine-handling en voorkomt onnodige stilstand.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details