Bedrijvenpand Uplake
01:26
16-11-2017

3D-vormen in alle RAL-kleuren: composiet kán het

Een opvallende vormgeving met een onder architectuur gebouwde gevel waarbinnen, onder meer door de vele rondingen, actief gespeeld wordt met licht en ruimte. Bedrijvenpand Uplake op businesspark De Veken in Opmeer (in het hart van West-Friesland), is met recht een bijzonder gebouw te noemen. 

Het businesspark, dat naast bewezen toplocatie ook bekend staat om het goede ondernemersklimaat, biedt de mogelijkheid om turnkey te bouwen, huist kavels die bouwrijp worden opgeleverd en kent geen parklasten. Bovendien is het terrein logistiek goed bereikbaar. In bedrijfspand Uplake is ruimte voor zzp’ers, zijn representatieve ruimtes en luxe voorzieningen. Daarnaast is er veel aandacht voor de kwaliteit van de isolatie, de koeling en beveiliging; het pand is bovendien energieneutraal.

De opdracht
Aan het woord is René Janssen accountmanager bij Aldowa Composites bv, een bedrijf dat is gespecialiseerd in aluminium composiet en aluminium honingraat gevelbekleding: “Wij realiseerden deze opdracht voor Welmecon uit Ens, een bedrijf dat bijna alle voorkomende dak- en gevelsystemen engineert en verwerkt. Dit gaat van standaardhallen tot projecten met een bijzondere uitstraling. Zij waren overigens ook verantwoordelijk voor de complete montage van de panelen die door ons, in samenwerking met ons moederbedrijf in Rotterdam, vervaardigd werden. Een groot gedeelte van de gevel is gerealiseerd in 4 millimeter Larson Aluminium Composiet met een PVdF-toplaag en een FR-kern om met verve brandklasse B te behalen. De gevel zelf is opgebouwd uit vlakke panelen, gewalste panelen én 3D gevormde panelen die allen zijn verlijmd op een aluminium onderconstructie van omega profielen. Het totale geveloppervlak composiet beslaat grofweg 500 m2.”

Bedrijvenpand Uplake Opmeer

Uitdagende vormen
“Met name de 3D-vormen waren uitdagend, een proces dat we via een zelf ontwikkelde techniek hebben laten verlopen. Voordeel hiervan is dat deze techniek betaalbaarder is dan de traditionele technieken om 3D-vormen te realiseren. Kijk, natuurlijk maken we ook gewoon de vlakke platen, maar ook haakse hoeken of ronde vormen zijn geen probleem. Uiteraard zijn, bij voldoende hoeveelheid, alle mogelijke RAL-kleuren leverbaar en is er ook een printtechniek beschikbaar die de indruk van een reliëf wekt. En daar zijn architecten dan weer heel gelukkig mee, omdat dit veel ontwerpvrijheid geeft.”

Open voor samenwerking
“We nemen zeer regelmatig complete projecten aan, maar in dit geval werden we benaderd door onze opdrachtgever Welmecon. Die samenwerking ging bijzonder soepel. Als vanouds kan ik wel zeggen, want we werken al vele jaren tot beider tevredenheid met elkaar samen. We staan sowieso altijd open voor samenwerking met anderen. Met elkaar starten aan de tekentafel en dan zorgen voor een eindresultaat waar de opdrachtgever enthousiast over is, dat blijft gewoon een wondermooi traject,” besluit Janssen.

Tekst: Susan Moonen      Beeld: Aldowa Composites

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Gevelbouw partners

Woontoren Eklavliesgevel